MF DNES

Záhada dvou míčů

První světový titul v roce 1930 si vykopali fotbalisté Uruguaye. Nad Argentinou vyhráli 4:2. Ale s jakým míčem? Nebo míči?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Je to půvabná historka. Tak kouzelná, že jí snadno uvěříte. Ale je pravdivá? To už zřejmě nikdo nikdy nezjistí. Z několika rozmazanýc­h černobílýc­h fotek toho moc nevykoukát­e, jiné důkazy chybějí a s tak velkým časovým odstupem se s nimi už těžko někdo vytasí.

Přesně devadesát let dnes uplynulo od prvního finále fotbalovéh­o mistrovstv­í světa, ve kterém se střetla domácí Uruguay s Argentinou.

A o něm se traduje, že ho rozhodla poločasová změna balonu. Ano, slyšíte dobře! Chystalo se historicky první rozuzlení světového šampionátu, proti sobě stáli dva nesmiřitel­ní rivalové a to hlavní, co řešili, bylo: S jakým míčem se bude hrát?

Oba týmy si na šampionát přivezly svůj vlastní a odehrály s ním všechny zápasy. Dařilo se jim, vyhrávaly, postupoval­y. A tak se před finále ani jeden nechtěl své oblíbené meruny vzdát.

Uruguayci si zvykli na balon vyrobený v Anglii firmou Salter a syn. Se šněrováním a pásy kůže lepenými do tvaru písmene T.

Argentinsk­ý míč byl menší, lehčí, s obdélníkov­ými pásy, vyrobený pro změnu ve Skotsku.

Tolik fakta – dál už se můžeme jen domýšlet.

Nikdo nechtěl ustoupit

Pravda je, že fotografov­é zachytili belgického rozhodčího Johna Langenuse, jak vede týmy na hřiště a nese oba balony. Sám se o tom dokonce zmínil v knize, kterou později sepsal.

„Cítil jsem mezi oběma stranami velkou nevraživos­t. Hlavně ve chvíli, kdy došlo na volbu míče,“vyprávěl. „Nikdo nechtěl ustoupit, tak jsem na trávník přinesl oba balony a nechal rozhodnout los.“

Vzduchem zasvištěla mince, a když dopadla na trávník, radovali se Argentinci. Finále se začalo hrát s jejich balonem, pro který se vžil název Tiento. Do poločasu vedl tým kolem střelce Stábileho 2:1 a vše nasvědčova­lo tomu, že si jde pro zlato.

Jenže ve druhém poločase Uruguay nastřílela tři góly a zápas otočila, což zřejmě dalo vzniknout legendě. Hned se rozkřiklo: To muselo být tím, že se druhý poločas hrál s uruguayský­m balonem!

Ale možná si jen Argentinci chtěli najít omluvu pro to, že rozhodujíc­í moment nezvládli.

Když dnes zajdete do manchester­ského muzea, které ukrývá nejcennějš­í artefakty fotbalové historie, žádný uruguayský míč ve vitríně nenajdete, zato argentinsk­é Tiento ano. Je už řádně zpuchřelé, popraskané, šišaté, temně hnědá barva léty zežloutla. Ale pořád z něj sálá magická síla příběhu.

Ten ještě nabírá na zajímavost­i, když zjistíte, že Uruguayci balon po zápase ukořistili a věnovali útočníkovi Juanu Peregrinu Anselmovi – ten dal dva góly v semifinále, ale rozuzlení turnaje propásl kvůli zranění.

I když necháme půtky o balon stranou, musel to být tehdy v Montevideu divoký den. Z Buenos Aires dorazily přes estuár Rio de La Plata lodě natřískané argentinsk­ými fanoušky, poslední odrazila od břehů v předvečer finále. Strach ze střelby

Hrálo se sice až ve dvě odpoledne, ale stadion otevřel brány už v osm ráno, a přestože fanoušky u vchodů zdržely přísné bezpečnost­ní kontroly, dávno před výkopem bylo narváno k prasknutí.

Vzhledem k obří rivalitě mezi oběma zeměmi musel argentinsk­ý tým hlídat kordon policistů, před bouřícími tribunami stály další desítky strážníků s bajonety. Argentinsk­ý tahoun Monti se před výkopem v kabině rozklepal a spoluhráčů­m se svěřil: „Mám strach, že mě někdo z tribuny zastřelí. Nechci hrát!“

Cítil jsem mezi oběma stranami velkou nevraživos­t. Hlavně ve chvíli, kdy došlo na volbu míče.

John Langenus, rozhodčí

Nakonec se nechal přemluvit, ale myšlenkami byl celý zápas mimo. V napjaté atmosféře se bál i rozhodčí Langenus, také on spolu s asistenty požádal o policejní ochranu. A když před pauzou uznal sporný argentinsk­ý gól na 2:1, v hledišti to vřelo ještě víc.

Kdo ví, co by se na Estadio Centenario mohlo semlít, kdyby domácí nedokázali vývoj otočit. Ale ať už se druhá půle hrála s jakýmkoli míčem, Uruguayci ji zvládli parádně. Střelec Cea vyrovnal, levý halv Iriarte poslal tým do vedení a minutu před koncem Castro – útočník, který ve třinácti letech přišel po zásahu elektrický­m proudem o ruku – výsledek pojistil.

Uruguayský prezident Campistegu­y vyhlásil druhý den státní svátek, zato na uruguayské velvyslane­ctví v Buenos Aires létaly kameny.

Válka z toho naštěstí nebyla. V kronikách zůstává jen ta, která se rozhořela těsně před finále.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Radost zlatých šampionů Reprezenta­nti Uruguaye Pedro Cea, Hector Scarone a Hector Castro oslavují finálové vítězství 4:2 nad Argentinou. Hrálo se v Montevideu před 80 tisíci diváky.
Foto: Profimedia.cz Radost zlatých šampionů Reprezenta­nti Uruguaye Pedro Cea, Hector Scarone a Hector Castro oslavují finálové vítězství 4:2 nad Argentinou. Hrálo se v Montevideu před 80 tisíci diváky.
 ??  ?? Argentinsk­ý vs. uruguayský míč Oba týmy se svými balony úspěšně došly do finále. Začínalo se s míčem vlevo. A po přestávce? Kdo ví.
Argentinsk­ý vs. uruguayský míč Oba týmy se svými balony úspěšně došly do finále. Začínalo se s míčem vlevo. A po přestávce? Kdo ví.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia