MF DNES

Píšu. Hokeji to pomůže

-

Z vašich slov mi vyplývá, že cestu, jak přispět k hokejové nápravě, jste nyní našel v Třinci.

To je pravda. Cítím tady důvěru, kterou potřebuju. Je to stejné, jako byste měli napsat článek a váš šéf poví: Tomu to nedávej, ten to zvorá. Vám se začne honit hlavou, jestli jste potřebný a jestli máte chuť. Tu teď mám, stejně jako i prostor a čas. Organizace si dává každý rok nejvyšší cíle.

Jenže kam Třinec posunout? Pravidelně hraje na špici, je zabezpečen­ý, má perfektní zázemí. Moc lepších hokejových adres v zemi nenajdete.

Chci, aby se objevila stopa i v mládeži. Tam je třeba přidat v tréninkový­ch dávkách, v nastavení hráčů i v organizaci práce trenérů. Pracuju s nimi, můžu sdílet cvičení a materiály. Chtěl bych, aby i rodiče věděli, že když dají kluka sem k nám, nevyroste z něj nějaký sígr. A když se hokejově nedostane dál, bude z něj dobrý člověk a charaktern­í kluk, který umí vyjít v kolektivu. Neříkám, že se to tady dřív dělalo špatně. Celkově mi víc vadí jiná věc.

Jaká?

Hráči odcházejí do zámoří, přitom pro ně nenadešel správný čas. Chci, aby i se svými rodiči cítili, že je víc můžeme posunout tady, než když odejdou a po roce nebo dvou se vrátí s nepořízeno­u.

Jak teenagera přesvědčít­e, že Třinec je lepší než Amerika?

Bude se s ním pracovat nad běžný rámec. Může chodit navíc na stadion, žádná regulace. Ono taky není možné, abych si z juniorky do áčka vytáhl hráče, který kondičně zaostává.

Odchodů do zámoří je podle vás moc?

Bylo jich dost. Všichni neuzrají pro draft NHL v osmnácti jako Nečas, Zadina, Chytil nebo Kaut. Těm nemůžete bránit. Někdo ale uzraje později. Podívejte na Chalupu, který jde do Chicaga. Líbí se mi i Kantner z Plzně. To rozhodnutí dělají společně hráči, jejich rodiče a agenti. Přál bych si, aby věděli, že můžou zvolit Třinec a do zámoří lze vymyslet jinou cestu. Takhle se tvoří i podhoubí dvacítky a celého hokeje. Ve dvacítce jsem pak měl hráče, kteří do Vánoc před šampionáte­m vystřídali v zámoří dva nebo i tři kluby. Pracují s nimi špatně? Nebo kde je chyba? Asi tušíte, jaká to je vizitka pro někoho, kdo má sbaleno v igelitkách.

extraligov­á finále

 ??  ?? Kouč autor
Václav Varaďa v extralize sbírá úspěchy, s reprezenta­cí do 20 let na dvou MS neuspěl. Na webu www.vaclavvara­da.cz vše rozebírá. Foto: Profimedia.cz
Kouč autor Václav Varaďa v extralize sbírá úspěchy, s reprezenta­cí do 20 let na dvou MS neuspěl. Na webu www.vaclavvara­da.cz vše rozebírá. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia