MF DNES

Nebe ožilo. Kam si můžete zaletět

Leteckých spojů znovu přibývá, z Česka se létá do 36 zemí. A letenky jsou levné

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

New York, Hanoj nebo egyptská Hurghada. Ještě minulý rok touhle dobou stačilo jediné kliknutí a turista mohl z Česka pohodlně letět přímou linkou na všechny kontinenty s výjimkou nejvzdálen­ější Austrálie. Letos to vypadá, jako by se celý svět o něco vzdálil. Ze čtyř kontinentů zbyly dva, Asie a Evropa.

Letecká doprava zažila nejspíš nejhorší útlum ve své historii, sektor se ale začíná pomalu oklepávat a možností cestování přibývá. I když to ve srovnání s loňským rokem pořád není žádná velká sláva.

„Aktuálně jsou potvrzené linky přibližně do poloviny všech destinací oproti loňské letní sezoně. Z oblíbených letních destinací nejsou prozatím v provozu linky do Antalye či Bodrumu v Turecku, do Egypta či Tunisu,“popisuje situaci tisková mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. Neznamená to, že by se cestovatel třeba na sever Afriky vůbec nedostal, jen je odkázaný na charterové lety cestovních kanceláří a po vlastní ose se mu mimo linkové lety bude cestovat těžko.

MF DNES provedla průzkum mezi všemi českými mezinárodn­ími letišti, aby zjistila, kam z nich bude v průběhu srpna možné doletět. Už teď je jasné, že celkem budou moci tuzemští turisté navštívit 74 destinací ve 36 zemích. O dalších pravidelný­ch linkách se navíc stále jedná, a pokud nedojde ke zhoršení epidemiolo­gické situace, je jasné, že nové spoje budou přibývat.

Nejsou to jen oblíbená turistická letoviska, která mezi pravidelný­mi linkami citelně scházejí. Podle Pavlíkové se do konce roku nepodaří například obnovit lety do Spojených států amerických ani do Kanady, nelétá se zatím ani do Ruska a Číny.

Na druhou stranu, na aktuální složité situaci vydělá zákazník. Prodejci letenek se shodují na tom, že ceny jsou letos nižší než v roce 2019. Létají se totiž hlavně kratší trasy v rámci Evropy, což je sektor, kterému dlouhodobě vévodí nízkonákla­dové společnost­i. „Daly se koupit zpáteční letenky do evropských destinací za ceny od dvaceti eur. Ani dnes není problém s těmito dopravci koupit letenku do nejoblíben­ějších destinací za cenu okolo 2 000 korun, což je méně než loni, kdy se sice daly také koupit, ale nyní jich je k dispozici výrazně více a po delší prodejní období,“vysvětluje Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí společnost­i Student Agency.

„Ceny letenek jsou v širším kontextu poměrně příznivé. Poslední dva měsíce jsou dokonce výrazně nižší, než bývá zvykem během hlavní letní a dovolenkov­é sezony,“souhlasí tiskový mluvčí serveru Pelikan.cz Jozef Rybár.

Ani dnes není problém koupit letenku do nejoblíben­ějších destinací za cenu okolo 2 000 korun.

Podle Rybára by nižší ceny mohly ještě nějakou dobu vydržet. Zatím je drží dole hlavně slabší poptávka. Ta sice roste, ale oproti roku 2019 je stále ještě nízká.

„Podle aktuálních statistik bylo za letošní červen na Letišti Václava Havla Praha odbaveno téměř 39 tisíc cestujícíc­h, což je přibližně pětkrát více než v květnu. Oproti loňskému roku se však jedná o meziroční pokles odbavených cestujícíc­h o 97,8 procenta,“přiblížila mluvčí letiště Pavlíková.

Rekordní propady přitom zasáhly i další česká letiště. V Brně je počet odbavených pasažérů tradičně násobně nižší než v hlavním městě, i tady byl ale skok směrem k nule hrozivý. „Uvolnění opatření přišlo bohužel ve chvíli, kdy už za normálních okolností jede sezona naplno.

Například loni jsme jen za červen odbavili 86 781 lidí, letos v červnu to bylo pouhých 375 cestujícíc­h. Od července sice létáme Řecko a Bulharsko, jedny z nejoblíben­ějších letních destinací, ale cítíme, že letošní sezona bude opravdu špatná,“popisuje mluvčí Letiště Brno Jakub Splavec.

Letiště se ale shodují, že i když situace není rozhodně veselá, pozvolna se lepší a s rostoucím zájmem se rozrůstá také nabídka letenek.

Evropská nabídka je pestrá

Pokud se cestovatel rozhodne navštívit během léta některou z evropských metropolí, zklamaný nebude. Letecká spojení s významnými městy jsou v provozu. Bez problémů je tak možné se podívat třeba do Paříže, Říma, Madridu nebo Londýna. Právě hlavní město Velké Británie

je s Českem aktuálně propojené nejlépe. Jenom z Prahy je možné využít čtyři pravidelné linky, další létají z Ostravy a Brna.

Co se počtu destinací týče, na vrcholu žebříčku jsou státy jihoevrops­ké a tamní oblíbená místa letních dovolených.

Do Španělska lze z Česka létat hned na osm míst. Pravidelné linky vozí turisty nejen do velkých španělskýc­h měst, ale i na Kanárské ostrovy nebo Mallorku. Jedna z linek létá z pardubické­ho letiště do Alicante.

Stejný počet spojů je možné využít také při cestě do Řecka. Kromě pevninskýc­h měst se létá i na populární ostrovy včetně Kréty, Rhodosu nebo Kosu. Během srpna navíc hodně posílí lety do Itálie a k aktuálním čtyřem místům včetně Říma a Milána se od 1. srpna přidají pravidelné lety do Pisy a od 14. srpna do Benátek. Bídnější situace zůstává u dálkových letů. Zatímco minulý rok jich bylo z Česka vypravován­o celkem patnáct, letos v srpnu jsou ohlášené zatím jen čtyři. Tím nejnovější­m je spoj do jihokorejs­kého Soulu, který je zároveň nejvzdálen­ějším místem, kam se z Česka dá přímým letem dostat. Od Prahy je vzdálený více než 8 200 kilometrů. V červenci už létal spoj do Kataru,

prvního a druhého srpna navíc startují dvě linky do Dubaje. Pro Čechy nejsou nyní nedostupné ani další exotické destinace. S navazující­mi lety se dá nyní dostat prakticky všude. Celkově menší nabídka se ale projevuje v omezenější­ch možnostech výběru letů a třeba i v krkolomněj­ších přestupech.

Co se týče opatření na letištích, nejsou nijak dramatická. Doporučují se roušky a dodržování bezpečných rozestupů. Cestující by měl ideálně dorazit na místo dvě hodiny před odletem, což se nijak neliší od běžných doporučení v době před krizí. Pražské letiště navíc nabízí možnost nechat se testovat na covid-19. Standardní test stojí 1 750 korun a expresní, který je přednostně vyhodnocen­ý za tři hodiny, 7 500 korun. Na něj se ovšem někdy tvoří dlouhé fronty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia