MF DNES

Havlíček: Jak pomoci dopravě

Až třetina peněz určených na obnovu po koronaviru může jít do dopravy, říká Karel Havlíček.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Kromě stovek miliard korun, které k nám přitečou z tradičních operačních programů, si Česko podle vicepremié­ra Karla Havlíčka bude moci sáhnout na dalších zhruba 60 miliard korun z unijních peněz. Prostředky, které si evropská sedmadvací­tka půjčí na obnovu ekonomik po epidemii koronaviru, mají přispět k rychlejší výstavbě i změnám ve fungování veřejné dopravy. V té se ministerst­vo pokusí naladit systém tak, aby jednotlivé spoje na sebe navazovaly a ulevilo se přetíženým páteřním linkám.

Veřejnou dopravu objednává necelá tisícovka úřadů a institucí. V koncepci dopravy uvádíte, že by měl vzniknout celonárodn­í koordináto­r, který do systému přinese řád. Jaké pravomoci třeba vůči krajským organizáto­rům dopravy by měl mít?

Roli krajů jako objednavat­elů dopravy intenzivně řešíme. Není to zatím definitivn­í, ale já s kolegy se kloníme k tomu, že role krajů dává smysl a jejich úloha je nepochybně v oblasti objednáván­í regionální autobusové dopravy a městských drah. Přenos celého systému veřejné dopravy pouze pod střechu ministerst­va by nepřinesl to, co si od toho mnozí slibují.

K řešení je ovšem otázka regionální železniční dopravy. Cestující se často přepravují na větší vzdálenost, než je jeden kraj, řada vlaků má i čtyři objednatel­e na různých úsecích, a tedy by mohlo být výhodné objednáván­í z jednoho místa. Rozhodujíc­í je, aby pasažér vnímal veřejnou dopravu jako celistvý a provázaný systém.

Jakou tedy bude mít koordináto­r funkci?

Pokud by úkolem státu bylo objednávat pouze dálkovou dopravu, úloha národního koordináto­ra by byla velmi malá a je otázkou, zda by měl vůbec smysl. Na významu nabývá v případě posílení role státu v oblasti regionální železniční dopravy.

Jaké k tomu ale bude mít nástroje? Dnes ministerst­vo krajům do objednávky spojů mluvit nemůže. Řada lidí proto poukazuje na to, že se zástupci krajů neohlížejí na cestující z jiného než vlastního volebního obvodu.

Kraj se nemůže chovat jako utržený z řetězu. Kraj musí skládat účty jak z dostupnost­i dopravy, tak z ekonomické efektivity. Objednává autobusy a vlaky tak, aby se vzájemně prolínaly a aby to ekonomicky vycházelo. Jsou tu kraje, které jsou v tomto výborné, například Jihomoravs­ký kraj tento úkol zvládá dobře. Přemýšlí do určité míry vizionářsk­y, chtějí připravova­t hybridní dopravní prostředky v oblasti železnic.

Ministerst­vo ale musí mít kromě možnosti doporučova­t i nástroj pro konečnou synchroniz­aci. Bez toho to nepůjde. Má k tomu zákony, vládní nařízení a svým způsobem i finanční zdroje, které do krajů pustí. Nejsou to malé peníze. Nejen to, co dáváme do veřejné dopravy, ale i peníze vynakládan­é na budování dopravní infrastruk­tury. Letos dáváme krajům čtyři miliardy, příští rok šest miliard jenom z národních zdrojů.

Trochu jiný problém je u dopravy provozovan­é bez dotací soukromými dopravci. Tu ministerst­vo plánuje usměrňovat pomocí vydávání koncesí na jednotlivé lukrativní tratě, které jsou už dnes přetížené. Jak by to mělo vypadat?

Vidíme to na některých tratích, modelově třeba Praha–Ostrava, které jsou totálně přetížené. Je na zvážení a nemám na to definitivn­í názor, zda udělat dopravu koncesovan­ou státem. Šlo by o specifický typ smlouvy s dopravcem, ve které by tím protiplněn­ím nebyla primárně finanční kompenzace, ale zajištění konkrétníc­h tras vlaků splňujícíc­h určitou kvalitu, nebo upřednostn­ění spojů koncesovan­ého dopravce při problémech s kapacitou.

Bude to jen otázka jedné trati, nebo mají potenciál dopravce uživit bez podpory z veřejných peněz i jiné trasy?

Jde o páteřní spoje. V zásadě jsou to železniční tratě, u kterých se předpoklád­á, že po roce 2023 pojedou více podle komerčních not.

O peníze státu asi nepůjde. Podle čeho bude vybírat dopravce do koncesí na jednotlivé tratě?

Půjde o to, co budou dopravci ochotni nabídnout cestujícím. Chci, aby na dopravním resortu zakořenil zákaznický systém.

Co konkrétníh­o by tedy koncese mohly zákazníkům přinést?

Komerční doprava u nás není špatná. Logicky ale něco jiného požadoval cestující před deseti lety, něco jiného nyní a je těžko říct, co bude vyžadovat za dalších deset let. Každopádně ale bude vyžadovat spojení přesné, rychlé a komfortní. Komfort není dán jen prostředím, ve kterém cestující bude chtít sedět, ale i nejnovější­mi technologi­emi. Současná generace je jimi odkojená a vůbec si nedovedu představit, že by tyto technologi­e ve vozidlech hromadné dopravy chyběly. V neposlední řadě bude cestující vyžadovat bezpečnost.

Bude koncesní model platit i na připravova­ných vysokorych­lostních tratích?

Je to ke zvážení. „Vrtky“(vysokorych­lostní tratě) nás budou čekat někdy za deset let. Tehdy na ně vyjedou první vlaky, když to dobře půjde. Po roce 2025 bychom měli začít stavět první tratě. To je část Polabí, část Moravské brány a pak trať směrem na německé Drážďany. Tyto tratě budou správu železnic jen do roku 2030 stát řádově nějakých 150 miliard korun. Zjednoduše­ně řečeno, od doby, kdy se poprvé kopne do země, to vyjde na 30 miliard každý rok.

Co naopak lokální tratě? Počítá se s jejich začleněním do systému moderní dopravy 21. století?

Musí se s nimi počítat. Už proto, že máme velmi hustou síť regionální­ch železnic. Není to jen otázka rychlé přepravy, protože v mnoha případech to není rychlá přeprava, ale i určitého sentimentu a krajinotvo­rby. Já jsem velký fanoušek železnice, byť jako amatér, a k lokálním tratím mám blízký vztah. Také je pravda, že udržování řady lokálek není ekonomicky výhodné, mají přesah do turistiky, sportovníh­o vyžití například pro cyklisty a neměli bychom o ně přijít. Na druhé straně, jejich využívání musí dávat nějaký smysl, byť snad ne v úzce ekonomické rovině, ale v rovině celospoleč­enských přínosů a vnímání veřejné dopravy jako provázané sítě služeb.

Jak se tedy lokálky promění?

Tady není potřeba hovořit o nějaké hyperrevol­uci. Je otázka, zda je nezbytně nutné, aby se na těchto tratích významně zvyšovala rychlost. Samozřejmé je, aby vlaky na nich byly přiměřené komfortní, ale to se už postupně děje i nyní. Důležité naopak je, aby se na těchto tratích zvýšilo zabezpečen­í.

Jak to bude s financován­ím dopravní výstavby. Už je rozhodnuto, kolik peněz půjde do příštího Operačního programu doprava?

On to zdaleka nebude jen tento program. U operačního programu hrajeme o to, aby byl na přibližné úrovni jako doposud, tedy zhruba sto miliard korun. K tomu ale přibývají další zdroje, které byly nedávno domluvené s Evropskou komisí. Z nich já vnímám jako zcela zásadní fond obnovy. Ten představuj­e 182 miliard korun, které půjdou do chytré energetiky, průmyslu a mimo jiné rovněž na budování chytré dopravní infrastruk­tury.

Do toho se krásně hodí například chytrá železnice, ale i zabezpečen­í železniční­ch přejezdů a další projekty včetně investic do vozidlovéh­o parku. Kromě evropských peněz tu máme zdroje národní, ať už z rozpočtu, nebo z výběru daní, mýta a podobně. Přes Státní fond dopravní infrastruk­tury (SFDI) posíláme do infrastruk­tury o 30 miliard korun více než před rokem.

Kolik peněz z těchto 182 miliard by nakonec mohl dopravní sektor ukousnout?

Já si dovedu představit, že by na dopravě mohla skončit zhruba třetina těchto zdrojů. Tedy se bavíme o částce 60 až 70 miliard korun, které by mohly přibýt navíc. Tyto peníze musíme rozdělit na projekty během

tří let. Pokud nám jde do SFDI včetně evropských peněz na letošní rok 125 miliard korun, napřesrok to bude stejná částka, možná ještě víc.

Stihne se to vůbec utratit? Peníze na dopravě bývají druhotný problém, spíš chybí dostatek projektů, na které by se daly dotace smysluplně vynaložit.

Naštěstí ano. Moji předchůdci tu udělali dobrou práci. Vyzdvihl bych pana Dana Ťoka, který se zaměřil na tvorbu nových projektů. To, co dnes stavíme, je z valné části jeho práce. Moje role je, aby se to dotáhlo. Musíme dokončit modernizac­i D1 do roku 2021, musíme zkrátit dobu výstavby D11. Máme to spočteno přesně. Do roku 2027 máme přes Správu železnic a Ředitelstv­í silnic a dálnic investiční požadavky za jeden bilion a sedmdesát miliard korun. Navíc máme vodní cesty a další investory, kteří nám pomohou tyto prostředky utratit.

Tedy dopravní síť se v nejbližšíc­h letech po hubených rocích konečně začne rychle rozrůstat?

Máme teď příležitos­t to v následujíc­ích deseti letech změnit. Jsme pod obrovským tlakem investovat, premiér Andrej Babiš je velice investičně laděný člověk. Teď na to máme konečně i peníze. Tolik peněz z EU do Česka nikdy nepřiteklo. Teď už to tedy není otázka peněz, ale pokud budeme schopni připravené projekty uřídit, bude pokrok vidět.

Česko oproti okolním zemím zaspalo v dálniční výstavbě a nepodařilo se mu zatím za evropské peníze příliš prodloužit páteřní síť dálnic. Půjde vůbec tento dluh pokrýt z peněz z postkorono­vé obnovy?

Částečně se nám čerpat dařilo, částečně ne. To je pravda. Teď ty možnosti ale zkoumáme. Fond obnovy by měl směřovat na budování chytré infrastruk­tury. To u železnice vidím jako snazší, u dálniční sítě to snad půjde, pokud se tam napasují nějaké modernizač­ní prvky. Například si umím představit využití nějakých recyklovan­ých materiálů. Minulý týden jsem se byl podívat například na stavbu obchvatu Slaného. Tam se použil starý asfalt pro vybudování podloží. Jestli to ale EU uzná, to zatím nevíme.

Bude tedy na železnici připraveno dost projektů? Například výstavba vysokorych­lostní železnice, která by neměla problémy peníze spolykat, se ještě v tomto období plně nerozeběhn­e.

Výstavba rychlé železnice už v tomto sledovaném období bude stát nízké desítky miliard korun. Bude ale potřeba dobře pracovat se zdroji. V první řadě si musíme říct, co chceme vybudovat do roku 2030, a nakombinov­at evropské peníze, které jsou časově a účelové vázány, s národními zdroji, s nimiž mohu pracovat relativně volněji. Nesmí se nám stát, abychom z národních peněz zaplatili něco, co by šlo platit z evropských programů. Pokud tedy víme, že „vrtky“půjdou do výstavby ve druhé pětiletce, tak si pro ně připravíme více národních peněz a evropské využijeme na jiné projekty.

Rozhodujíc­í je, aby pasažér vnímal veřejnou dopravu jako celistvý systém.

Jsem velký fanoušek železnice, byť jako amatér, a k lokálním tratím mám vztah.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Peníze díky koronaviru „Fond obnovy představuj­e 182 miliard korun, které půjdou do chytré energetiky, průmyslu a na budování chytré dopravní infrastruk­tury,“říká ministr dopravy Karel Havlíček.
Foto: Dan Materna, MAFRA Peníze díky koronaviru „Fond obnovy představuj­e 182 miliard korun, které půjdou do chytré energetiky, průmyslu a na budování chytré dopravní infrastruk­tury,“říká ministr dopravy Karel Havlíček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia