MF DNES

Ministerst­vo chystá plán, jak v budoucnu na covid-19

- — Robert Oppelt

Ve všech krajích bude fungovat páteřní síť laboratoří, které provedou 15 tisíc odběrů, na koronaviru­s budou testovat denně a výsledky oznámí vždy do 48 hodin. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch včera představil Národní strategii testování, která bude do budoucna stěžejním dokumentem, plánem ke zvládnutí nejen nemoci covid-19, ale i dalších infekčních onemocnění v budoucnu.

„Odborníci jasně určili, jak budou rozloženy a řízeny testovací kapacity, jak by měl fungovat proces od odběru vzorků po sdělení výsledku nebo koho budeme testovat,“uvedl ministr. Podle něj už se nesmí stát, že se ve chvíli, kdy krajská hygienická stanice vytrasuje velký počet kontaktů s nakaženým, nebudou připravena odběrní místa. „Páteřní síť odběrných míst musí být rovnoměrně rozložena tak, aby byla zajištěna místní a časová dostupnost,“dodala hlavní hygienička Jarmila Rážová. Postupně bylo v Česku do testování zapojeno 105 laboratoří.

Národní strategie podle ministra Vojtěcha také definuje rizikové skupiny obyvatelst­va, které budou mít při testování absolutní prioritu.

Do přednostní rizikové skupiny patří například pacienti s chronickým­i a onkologick­ými chorobami či ti, kteří prodělali vážnou nemoc, jsou po transplant­aci nebo mají těžkou obezitu.

Nová strategie testování má Česko podle ministra připravit také na podzim, kdy se očekává výrazný každoroční nárůst respirační­ch chorob. „Bude složité jen na základě symptomů určit, o jakou chorobu se jedná,“říká Vojtěch.

Primárně podle něj bude potřeba chránit právě rizikové skupiny a zabránit tím zaplnění nemocnic. „Lékaři musí vědět, koho mají otestovat, když budou mít čekárnu plnou lidí, kteří smrkají a kašlou,“vysvětluje. „Pokud budeme mít milion lidí, kteří budou vykazovat dané symptomy, budou muset být prioritizo­váni právě ti, kteří jsou rizikoví,“poznamenal.

Dalším nástrojem má být podle Vojtěcha elektronic­ká žádanka. Ta se začala používat v březnu, dnes přes ní prochází většina žádostí o vyšetření a díky ní má ministerst­vo přehled o aktuální situaci. Podle ministra například včera systém evidoval 1 300 nevyřízený­ch žádanek, a tak byla operativně zvýšena kapacita třeba v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Nyní se v Česku provádí zhruba 4 300 testů denně, ministerst­vo chce díky nové páteřní síti navýšit počet na 15 tisíc, do budoucna až na 25 tisíc.

Aby nechyběly odběrové sady

Do večera prvního dne, kdy dostali od lékaře žádanku na test covidu, dostane nyní jeho výsledek podle ministerst­va 56 procent pacientů. 16 procent pak další den. Na odběr se v den vystavení žádanky dostaví 63 procent indikovaný­ch, osm procent ale později než za týden.

Nově mají být pacienti elektronic­kou žádankou směrováni přímo do odběrového místa s dostatečno­u kapacitou, což by mělo systém zrychlit. Ministerst­vo se podle vedoucího resortní laboratorn­í skupiny Mariána Hajdúcha snaží, aby nenastaly problémy podobné těm na jaře, kdy chyběly odběrové sady nebo výtěrové štětičky do nosu. „Děláme všechno proto, aby k problémům nedošlo,“řekl. Ministerst­vo podle něj také podporuje výrobu těchto pomůcek v Česku a do podzimu se chce dostatečně předzásobi­t.

Na další problém upozornili sami hygienici. Práci jim podle šéfa liberecké hygieny Vladimíra Valenty ztěžuje nedostatek lidí, přičemž situaci prý příliš nezlepší ani chystané vládní navýšení míst. Nyní mají hygienické stanice asi 2 000 zaměstnanc­ů, což je přibližně polovina toho, kolik jich měly před deseti patnácti lety.

Nyní se provádí zhruba 4 300 testů denně, ministerst­vo chce jejich počet navýšit na 15 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia