MF DNES

50 krás: šumavské Srní

Pozorovat přírodu je možné z několika míst

-

Do šumavského Srní jezdí turisté kvůli krásné přírodě, technickým i církevním památkám nebo typickým roubeným stavbám či za pozorování­m zvířat. Jedním z nejdůležit­ějších cílů jsou nádherné výhledy, které se v okolí sídla nabízejí.

Od roku 2013 je možné využívat dřevěnou vyhlídku na Zelené hoře. Tu zde otevřel Národní park Šumava.

Jde o malou dřevěnou konstrukci s prostorem k rozhledu, ale i k příjemnému posezení. Milovníci dalekých rozhledů ocení pěkný výhled na okolí obce Srní, ale také například na Huťskou horu a Zhůří.

Místo je dostupné jak pěším turistům, tak také cyklistům. Zelená hora leží nedaleko Srní při cestě na Prášily, zhruba tři kilometry od parkoviště Velký Bor.

Na vyhlídku narazí ti, kteří půjdou po zpevněné Javoří cestě z Velkého Boru například na Javoří slať, Poledník nebo Tříjezerní slať.

Po modré turistické značce. Vyhlídka je necelých pět metrů vysoká, nahoře je lavice a stůl, kde se dá odpočinout a v klidu posvačit.

Podobná vyhlídka je od roku 2012 otevřená také na Černé hoře u Pramenů Vltavy.

Vyhlídky jsou vyrobeny ze dřeva, které mělo původně bez užitku zetlít v šumavských lesích.

Nádherný pohled do údolí řek Vydry a Křemelné nabízí Klosterman­nova vyhlídka u šumavského Srní. Je odsud také hezký výhled na protější Dračí skály.

Nedaleko vyhlídky stojí technická stavba nazývaná vodní zámek. Voda z kanálu u Mechova je vedena podzemním přivaděčem o celkové délce 3,2 kilometru do akumulační nádrže u bývalé osady Sedlo.

Z nádrže je voda vedena přes vodní zámek ocelovým potrubím s výškovým rozdílem 215 m do elektrárny na Čeňkově pile.

Od loňského roku si mohou lidé, kteří se po Šumavě toulají, odpočinout na nové lavičce. Z prostranst­ví, kde je umístěna, je překrásný výhled na Malý a Velký Roklan, Poledník a údolí kolem Srní.

Autorem nápadu je designér Lukáš Procházka. Lavička je vyrobena z jednoho kusu masivního dubu o průměru asi jeden metr a je přibližně 2,5 metru dlouhá.

Osazena je stativem pro upevnění fotoaparát­u.

Myšlenka na projekt Klosterman­nových laviček se nerodila jednoduše. Původně šlo o to, ve výroční rok vytvořit nějakou upomínku na

Karla Klosterman­na. Organizáto­ři zamýšleli například vydání pohlednice či nějakého drobného upomínkové­ho předmětu. Nakonec se rozhodli pro tuto cestu.

Srní je poměrně mladá horská obec, kterou na Šumavě založil majitel panství Stodůlky baron Schmiedel pro dřevaře v roce 1727 a pojmenoval ji podle hojného výskytu srnčí zvěře Rehberg.

Několik zarostlých hald svědčí o tom, že se tu v minulosti těžilo zlato.

Postupem času se tato šumavská osada rozrostla na rozsáhlou farní obec, ve které žili výhradně němečtí obyvatelé. tři kilometry od parkoviště Velký Bor. Na vyhlídku narazí ti, kteří půjdou po zpevněné Javoří cestě z Velkého Boru například na Javoří slať, Poledník nebo Tříjezerní slať. Po modré turistické značce. Klosterman­novu vyhlídku najdeme pod Sedleckým vrchem nedaleko Srní.

Ze Srní k ní vede pohodlná cesta po zelené turistické značce přímo od parkoviště. V mírném stoupání mineme „Klosterman­novu“chalupu, krásné roubené stavení se zvoničkou, kde se natáčely filmy s Tomášem Holým – Pod jezevčí skálou, Za trnkovým keřem a Na pytlácké stezce.

Po chvilce dojdeme k akumulační nádrži, mineme Vodní zámek a jsme u vyhlídky. Je odtud krásný výhled do údolí Otavy, Vydry a na protější Dračí skály. Klosterman­nova lavička vyrobená z pětitunové­ho kmene byla slavnostně odhalena v neděli 16. června 2019 v osadě Zhůří u obce Rejštejn na Klatovsku.

otevírací doba:

Všechny tři vyhlídky jsou přístupné celoročně.

vstupné do areálu:

Vstupné na vyhlídky je zdarma.

zajímavost­i v okolí: Původně v obci Srní sídlili strážci hranic – Králováci. Po nich zde v údolí Vydry na Antýglu zůstal dvorec z počátku 16. století.

V letech 1523–1818 zde stávala malá sklárna na duté sklo a páteříky (barevné korálky na výrobu růženců).

Původní budovy na Antýglu dodnes pokrývá šindel. Na štítu hlavní budovy je možné spatřit dobový erb Králováků – červeného lva se zlatou korunou. Dnes je na Antýglu známý autocampin­g. Přímo uprostřed obce stojí již od roku 1805 kostel Nejsvětějš­í Trojice. Nedaleko kostela se nacházel místní hřbitov, který však byl v roce 1984 zrušen a dnes je na jeho místě vzpomínkov­ý park se Stolem smíření a pamětní deskou s nápisem Karel Klosterman­n – apoštol smíření mezi Čechy a Němci. Velkou atrakcí je návštěvnic­ké centrum, jehož součástí je tříhektaro­vý výběh s vlky. Ty je možné pohodlně pozorovat z vyvýšené lávky, která vede uprostřed výběhu ve výšce tří až čtyř metrů nad terénem.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? výhledy Okolí šumavské obce Srní je plné vyhlídek, z nichž je možné sledovat neporušeno­u přírodu.
Foto: archiv MAFRA výhledy Okolí šumavské obce Srní je plné vyhlídek, z nichž je možné sledovat neporušeno­u přírodu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia