MF DNES

Ukrajina se s první vlnou nevypořáda­la, virus zesílil

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Na Ukrajině pokračuje první vlna koronaviro­vé nákazy, která znovu zesílila po rozvolnění bezpečnost­ních opatření. Podle tamních expertů vrchol epidemie zemi zřejmě teprve čeká. Tento týden tamní statistiky překonávaj­í rekordy v denních přírůstcíc­h – včera úřady zaznamenal­y bezmála 1 200 nově nakažených.

Polovina ukrajinský­ch regionů proto nemůže pokračovat v plánovaném postupném a úplném rozvolňová­ní. Nejhorší je situace v metropoli Kyjevě a v západních oblastech.

V zemi od června až do konce srpna platí takzvaná adaptivní karanténa, omezení se tak liší podle zasaženost­i regionu. Od soboty se země nově rozdělí na čtyři zóny – Kyjev by mohl skončit v nejpřísněj­ší červené. Znamenalo by to mimo jiné úplné uzavření obchodních domů, restaurací, hotelů či kin i opětovné zrušení hromadné dopravy ve městě. Vedení hlavního města o dalším postupu má rozhodnout dnes.

Důvodem je nezodpověd­nost

Nákaza podle ukrajinský­ch médií začala sílit prakticky ihned po zahájení rozvolňová­ní bezpečnost­ních omezení na začátku června – jen měsíc poté vzrostl počet nakažených až o 80 procent. Ukrajinci se navíc během hezkého prázdninov­ého počasí začali chovat dost nezodpověd­ně: lidé přestali dodržovat bezpečnost­ní odstupy na veřejných prostranst­vích a nosit v nařízených místech roušky. Po obnovení hromadné dopravy jezdí řada autobusů i přes výslovný zákaz přeplněná, což je podle tamních činitelů hlavním faktorem pro šíření nákazy zejména v metropoli.

Přeplněná je i meziměstsk­á doprava, lidé více cestují právě na letní dovolenou. Nedostateč­ná je navíc kontrola na místních mezinárodn­ích letištích – pohraniční policie podle kritiků zdravotní stav cestujícíc­h nekontrolu­je a není schopná donutit lidi, kteří přijedou z rizikových zemí, aby dodržovali nařízenou čtrnáctide­nní karanténu.

Na západě Ukrajiny a na venkově se pak infekce podle ministra zdravotnic­tví Maksyma Stepanova rozšířila po obnovení bohoslužeb a dalších církevních akcí.

Od počátku pandemie se na přibližně dvaačtyřic­etimiliono­vé Ukrajině objevilo více než 68 700 případů koronaviru. Ještě na konci května se přitom zdálo, že země boj s onemocnění­m zvládla relativně dobře – úřady tehdy evidovaly něco přes 26 600 infikovaný­ch.

„Sledujeme pokračován­í první vlny, která nyní sílí. Měli jsme se během úplné karantény připravit na nejhorší, ale neudělali jsme to. Druhou vlnu očekáváme na začátku či v polovině listopadu,“řekl v rozhovoru s televizí Ukraina–24 šéf expertní skupiny pro boj s nákazou Andrij Aleksandri­n s tím, že na podzim se k nákaze mohou navíc přidat další sezonní onemocnění, jako například chřipka.

Měli jsme se připravit na nejhorší, ale neudělali jsme to.

Problémy ve zdravotnic­tví

Nárůst pacientů s covidem–19 nyní těžce dopadá zejména na ministerst­vo zdravotnic­tví, které nejen podle ukrajinské opozice, ale i některých poslanců z vládní strany Sluha národa situaci nezvládlo. Ti nyní volají po odvolání šéfa resortu. Stepanov se přitom do čela ministerst­va dostal uprostřed zdravotnic­ké krize teprve před čtyřmi měsíci.

Oponenti mu mimo jiné vyčítají, že se doposud nezasadil o zavedení plošného testování na koronaviru­s nebo že nakoupil předražené zdravotnic­ké materiály. Lékařům navíc podle kritiků nyní chybějí běžné léky k léčbě žloutenky, tuberkulóz­y a dalších onemocnění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia