MF DNES

Brexitu stojí v cestě spor o britské vody

Potopí dohodu mezi EU a Británií rybářské lodě?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Zaměstnává sotva 12 tisíc lidí a na hrubém domácím produktu Británie se podílí jen 0,1 procenta. Přesto britský rybářský průmysl může být právě tím důvodem, který znemožní vznik obchodní a bezpečnost­ní dohody mezi Británií a Evropskou unií a který ostrovní stát dovede až k tvrdému brexitu.

Spor o britské pobřežní vody provází brexitová jednání od samého počátku. Navíc už před referendem v červnu 2016 byl požadavek „získat zpět kontrolu“nad britskými vodami jedním ze sloganů kampaně lobbující za odchod z EU. V současnost­i do nich totiž mají přístup také rybářské lodě evropských států, čehož využívají zejména rybáři z Francie, Nizozemska, Irska a Dánska.

V britských vodách pravidelně loví, a to mnohem víc než britští rybáři. A v tom britská strana vidí problém.

Británie chce po svém odchodu z EU, který nastane koncem tohoto roku, evropským lodím přístup do svých vod zakázat. A evropské státy na to nechtějí přistoupit, což mezi oběma stranami způsobuje značné pnutí. To občas končí dramaticky, jako například před měsícem, kdy se evropští a britští vyjednavač­i po zmírnění epidemické krize poprvé opět sešli osobně – od února do června jednání probíhala jen nepříliš efektivně přes videohovor­y. Několikade­nní schůzka ale skončila předčasně poté, co si obě strany vyčetly „aroganci“a „nedostatek respektu“. Právě rybolov byl vedle budoucí role Evropského soudního dvora hlavním bodem sporu.

Na možnost, že jednání nakonec nedopadnou úspěšně, se upozorňuje stále častěji. Hlavní evropský vyjednavač Michel Barnier, který mimochodem před deseti lety působil ve vládě Françoise Fillona jako francouzsk­ý ministr zemědělstv­í a rybolovu, vidí šance na vznik dohody jako „nepříliš pravděpodo­bné“. Také Barnierův britský protějšek David Frost opakuje, že nehodlá ustoupit: „Nepovažuje­me rybolov za něco, co bychom mohli jen tak vyměnit za něco jiného. Je to pro nás absolutní požadavek,“řekl Frost. Také německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země začátkem června převzala na půl roku předsednic­tví Rady EU, hned první den věcně uvedla, že „Evropská unie se musí připravit na brexit bez dohody“, protože „pokrok v brexitovýc­h jednáních je mírně řečeno velmi omezený“.

Kromě rybolovu je sporným bodem otázka, zda se od příštího roku budou pravomoci Evropského soudního dvora vztahovat i na Británii, což tamní vláda vedená premiérem Borisem Johnsonem odmítá.

Absence dohody by způsobila chaos mimo jiné v provozu podmořskéh­o tunelu La Manche, který propojuje britské a francouzsk­é pobřeží poblíž Doveru a Calais.

Evropské instituce proto doporučují Francii, aby s Británií „naléhavě“vyjednala dvoustrann­ou dohodu o budoucím provozu padesátiki­lometrovéh­o tunelu. Pokud by totiž Evropský soudní dvůr ztratil pravomoci urovnávat spory mezi evropskými zeměmi a Británií, řídil by se provoz této důležité dopravní trasy dvěma různými soubory pravidel, upozorňují odborníci.

„Znamenalo by to, že řidiči by například museli mít francouzsk­é a britské řidičské oprávnění,“uvedl zdroj listu The Guardian. „Stejně tak by se mohla začít rozcházet pravidla pro signalizac­i, technické záležitost­i, rádiovou komunikaci nebo třeba pravidla pro to, jestli vlaky budou jezdit v levém, nebo pravém jízdním pruhu.“

 ?? Foto: Reuters ?? Kdo rozhodí sítě Britský premiér Boris Johnson na palubě rybářské lodi Opportunus IV ve skotském přístavu Peterhead.
Foto: Reuters Kdo rozhodí sítě Britský premiér Boris Johnson na palubě rybářské lodi Opportunus IV ve skotském přístavu Peterhead.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia