MF DNES

Čína už v Hongkongu zatýká aktivisty podle nového zákona

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Čína naznačila, jak bude vypadat využití nového bezpečnost­ního zákona, který jí měl uvolnit ruce v Hongkongu.

Tento týden oznámily tamní úřady zatčení čtyř studentů, kteří jsou údajně podezřelí z porušení nové právní úpravy.

Zákon, který platí od 30. června, má potírat „separatist­ické, podvratné a teroristic­ké aktivity“, které podle mínění Pekingu ohrožují národní bezpečnost.

Pod takovou klasifikac­i zahrnuje Čína i veškeré demokratic­ké protesty v Hongkongu, které trvají už dlouhé měsíce.

Čtveřice studentů ve věku 16 až 21 let se údajně provinila tím, že na sociálních sítích chystala založení platformy usilující o nezávislos­t této bývalé britské kolonie, kterou Čína převzala v roce 1997. Peking uvedl, že studenti „podněcoval­i k separatism­u“. Policisté zabavili počítače, mobilní telefony a textové dokumenty, které považují za důkazní materiál.

Eroze svobody

Podle zahraniční­ch kritiků tím Čína porušuje zásadu „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování v Hongkongu se zavázala, když bývalou kolonii přebírala od Británie. Demokratic­ké svobody v bezmála sedmimilio­novém Hongkongu tak podle britské stanice BBC nenávratně erodují.

Peking oponuje s tím, že nový bezpečnost­ní zákon je zcela nepostrada­telný pro zajištění stability v neklidné oblasti.

Čína se nyní zjevně rozhodla pro tvrdší kurz. S tím souvisí i vyřazení dvanácti opozičních kandidátů ze zářijových parlamentn­ích voleb v Hongkongu. Jedním z těchto politiků, kteří nebudou moci kandidovat, je přitom i známý opoziční lídr Joshua Wong.

„Peking dává najevo naprosté pohrdání vůlí hongkongsk­ého lidu,“prohlásil Joshua Wong.

Jako důvod vyřazení těchto kandidátů byl jejich kritický postoj ke zmíněnému bezpečnost­nímu zákonu. Hongkongsk­é úřady ujistily, že toto znemožnění kandidatur­y rozhodně neznamená zavedení politické cenzury.

Zářijové volby, které čekají Hongkong, jsou ale demokratic­ké jen zčásti. Voliči budou 6. září rozhodovat pouze o polovině ze všech 70 parlamentn­ích křesel. O druhé polovině křesel rozhodují zájmové skupiny, které jsou v naprosté většině nakloněny bezkonflik­tní spolupráci s Čínou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia