MF DNES

Stát vymáhá exekucemi na lidech 55 miliard

Exekuce stát vede proti stovkám tisíc dlužníků. Kdo přesně mu dluží, ale neví.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Navzdory slibům stát zatím nedal dohromady databázi státních exekucí. Po lidech v exekucích vymáhá na jistině a úrocích dohromady přes 55 miliard korun, počet unikátních dlužníků nicméně nelze přesně zjistit, protože databáze jednotlivý­ch úřadů nejsou propojené. Přehled o vlastních dluzích by přitom lidem pomohl je včas řešit.

MF DNES sečetla jednotlivé dlužníky, které nedávno zveřejnily na webu Poslanecké sněmovny finanční a celní správa, správa sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovny. Dohromady jde o 634 tisíc osob, některé z nich ale budou započteny vícekrát. Část lidí, jež má dluhy na sociálním pojistném, dluží i na zdravotním a na daních, případně nepodali daňové přiznání a dluží na pokutě.

Přehled navíc není vyčerpávaj­ící. Správní exekuce provádějí také obecní a krajské úřady, stavební úřady či Česká inspekce životního prostředí.

„Ukazuje se, že to není žádná marginální položka, je jich hodně,“uvádí Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

O šest tisíc měsíčně víc

Co do objemu vymáhají soukromí soudní exekutoři více peněz než stát. Po dlužnících požadují podle Exekutorsk­é komory ČR 291 miliard na jistině (údaj k letošnímu únoru; příslušens­tví neboli úroky a další poplatky nejsou započítány).

Podle Hábla jsou však informace o tom, kolik lidé dluží státu, zásadní z jednoho praktickéh­o důvodu: státní exekuce mají při vymáhání vždy přednost, a snižují tak měsíční nezabavite­lné minimum dlužníka víc než samotná soudní exekuce.

Při exekuci se obecně strhávají až dvě třetiny z rozdílu mezi čistým příjmem dlužníka a základní nezabavite­lnou částkou (ta je aktuálně u jednotlivc­e 7 800 korun a roste s počtem vyživovaný­ch osob). Přitom třetina jde na soudní exekuce, další třetina na přednostní exekuce a třetina zůstává dlužníkovi. Pokud dotyčný na sebe nemá státní exekuci, tak mu zůstanou dvě třetiny.

Vše nad 21 tisíc korun čistého příjmu se sráží bez omezení na umoření exekuovaný­ch pohledávek. „Dlužníkovi bez státní exekuce může zbýt navíc šest sedm tisíc korun měsíčně,“říká Hábl. To je zásadní rozdíl.

Pro dlužníky je proto dobré se se státními exekucemi co nejdříve vypořádat. A k tomu je třeba vědět, kolik kde dluží. „Kdyby bylo možné na jednom místě zjistit všechny dluhy občana po splatnosti, dalo by se s nimi lépe pracovat,“upozorňuje Hábl.

Vláda sice v roce 2015 schválila akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení a v něm úkol na vytvoření rejstříku všech exekucí a správních exekucí, ale doteď nic není hotovo.

„Výhodou“státní exekuce přitom je, že jsou co do úroků a penále výrazně levnější než exekuce soukromé. Soukromá exekuce stojí dlužníka 6,5 tisíce korun včetně DPH, jen při rychlém zaplacení o necelou polovinu méně. K tomu se přičítají náklady na služby advokáta, který exekuci podal.

Se státem je to levnější

Státní neboli daňová exekuce stojí výrazně méně. „Náklady za nařízení daňové exekuce tvoří dvě procenta z částky, pro kterou byla nařízena, nejméně však 500 korun, nejvýše půl milionu,“uvádí Generální finanční ředitelstv­í (GFŘ). Stejné je to u sociální správy a zdravotníc­h pojišťoven.

Drobné nedoplatky například finanční správa vymáhá takzvaně měkkou komunikací – telefonáty či e-maily. „Nelze je vymáhat exekucí z důvodu nepřiměřen­osti,“vysvětluje GFŘ. Částku do 500 korun dluží finančnímu úřadu 64 tisíc lidí.

V tom, jak naskakují úroky z dluhu, se ale úřady liší. U finanční správy je úrok z prodlení ročně 14,25 procenta, sociálka a pojišťovny účtují penále 0,05 procenta z dlužné částky za každý kalendářní den. Na rozdíl od soudních exekutorů pak státní úřady vymáhají nejdříve dlužnou jistinu, případně exekuční náklady a až na konec příslušens­tví. U soukromých exekutorů je to ze zákona naopak – napřed se splácejí úroky, až pak jistina. Obráceně, jen když o to dlužník požádá. Může to přitom významně zbrzdit růst dluhu. U některých úvěrových společnost­í totiž roste dluh na úrocích rychleji, než kolik dlužník stíhá měsíčně splácet.

Finanční úřad a sociálky přenecháva­jí vymáhání soudním exekutorům výjimečně. Zdravotní pojišťovny jim naopak často předávají balíky nesplácený­ch pohledávek.

„Dojde k tomu, pokud není dohledán postižitel­ný majetek, nebo je daňová exekuce neúspěšná,“vysvětluje Vlastimil Sršeň, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Postup soukromých exekutorů je přitom ze zkušenosti neziskovýc­h organizací pomáhající­ch předlužený­m lidem výrazně tvrdší. „Pokud dlužník volá exekutorov­i či inkasnímu pracovníko­vi na finanční úřad, prakticky vždy se dovolá, jednají s vámi jako s člověkem a v případě, že dluh uhradíte, okamžitě vám vše odblokují,“popisuje Daniel Hůle, analytik neziskovky Člověk v tísni. „Stát by měl vymáhat své dluhy sám a nepředávat to soudním exekutorům,“dodává Hábl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia