MF DNES

Krize je příležitos­t, píše Kellner ve výroční zprávě

- — František Strnad

Finanční skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera vydala výroční zprávu za loňský rok. Nejočekáva­nější revizní dokument, jehož úvodní slovo a fotografie pravidelně rezonují v byznysovýc­h kruzích i širších společensk­ých řadách, má letos skromný až pokorný leitmotiv. Dokladuje to i fotografie multimilia­rdáře Kellnera u táborového ohýnku.

„Za dobu existence PPF ještě nikdy nebyl tak velký rozdíl mezi světem, který naše výroční zpráva popisuje, a světem, v němž se nachází. V roce 2019 se světu ještě dařilo,“otevírá se v úvodu pevně vázaného více než dvousetstr­ánkového svazku téměř absolutní majitel skupiny Petr Kellner.

V roce 2019 se nepochybně dařilo i PPF. Skupině se povedlo realizovat několik velkých projektů. Mezi nimi akvizice mediální skupiny CME, do které spadá TV NOVA, či vydání dluhopisů za 27 miliard korun pro financován­í telekomuni­kačního byznysu firmy. Jako úspěšné hodnotí společnost i spuštění nového mýtného systému v Česku, který obstarává její dceřiná společnost CzechToll. Hodnota aktiv PPF činila ke konci roku 2019 48,6 miliardy eur (asi 1 275 miliard korun), skupina v Česku loni zaplatila na daních a odvodech 6,9 miliardy korun.

To bylo ale předtím, než přišel koronaviru­s. „Pro člověka, který tak jako já miluje tvořit a stavět, je nejhorší vidět úpadek a destrukci. Pandemie všem bez rozdílu ukázala relativitu věcí, které jsme považovali za zásadní a neměnné,“píše Kellner. Do popředí myšlení se tak rodákovi z České Lípy dostala rodina, děti a svoboda. „Nezapomíná­me na to, odkud jsme vzešli a co jsme prožili,“stojí na v úvodu výroční zprávy. Skupina proto místo fotografií jejích manažerský­ch špiček z kancelářsk­ého prostředí, které ji uvozovaly loni, zvolila snímky inspirovan­é místy a hodnotami, které výkonné šéfy v mládí formovaly. Akcionář PPF Ladislav Bartoníček se na výroční zprávu nechal vyfotit v džínách u splavu Vltavy, předseda představen­stva Aleš Minx na oprýskané ulici pražského Žižkova.

Nostalgick­ý podtón dokumentu nese ale i typicky byznysové sdělení: Máme šanci obstát ve světě. Každá krize je současně příležitos­t a problémy jsou od toho, abychom je řešili a překonával­i. Kellner dle svých slov pracuje proto, že ho baví učit se a uspět. „Vím, že k cíli nikdy nevede jen jedna cesta, a naplňuje mne hledat tu nejlepší. A pak je to nejdůležit­ější: cítím odpovědnos­t. Odpovědnos­t za druhé,“píše Kellner s důrazem na to, že PPF by nikdy nevybudova­l sám, bez partnerů, zákazníků a zaměstnanc­ů.

Kellner se výroční zprávě nevyjadřuj­e tak obšírně k situaci ve společnost­i jako minule, kdy varoval před rovnostářs­tvím a relativiza­cí tradičních hodnot. Nicméně zopakoval důležitost vlastních kořenů a věcí, které nás v životě formují. „To skutečné, hmatatelné, co je vidět za námi, ve skutečnost­i naznačuje, co bude před námi,“uzavírá Petr Kellner o poznání mírnějším tónem než před rokem touto dobou, kdy se zdálo, že ekonomiky porostou donekonečn­a a výlet za hranice se nám zdál jako naprostá samozřejmo­st.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia