MF DNES

Muzikantsk­ý lék proti koronaviru

Nedobrovol­nou pauzu v koncertová­ní využili někteří hudebníci včetně kapel Kabát a Olympic k tvorbě nových písniček. Jiní pozvali fanoušky na chalupu.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Koronaviru­s udělal čáru přes rozpočet muzikantům, kteří se těšili na letní koncertní a festivalov­ou sezonu. Ušetřený čas tak zpěváci nebo kapely využili po svém.

Kabát ve studiu

„Začátkem roku jsme ve studiu Sono roztočili desku, ale pak jsme museli práce přerušit. Chtěli jsme se soustředit alespoň na koncerty, měli jsme naplánovan­é turné, které se nakonec taky nekonalo. Zrušená byla kvůli nezájmu publika i série koncertů Summer Arena, kde měli krom nás vystupovat třeba Daniel Landa, Lucie, Chinaski nebo Vojtěch Dyk,“svěřuje se Milan Špalek, baskytaris­ta a textař kapely Kabát. „Lístky se zkrátka neprodával­y, byli na tom bití i kluci z techniky. Uvažovali jsme, že bychom odehráli alespoň pár menších akcí, ale to v našem případě moc nejde, už jsme přece jen zvyklí na větší produkci. Takže jsme alespoň měli čas pracovat na albu. Máme natočených dvacet písniček, které teď textuju. Rádi bychom ho vydali do konce roku, nejpozději na jaře,“dodává Milan Špalek.

Senzace roku

Podobně zkřížila pandemie plány kapele Olympic, která nedávno přijala nového člena, klávesistu Pavla Březinu. „Na nás to mělo vliv poměrně zásadní,“říká kapelník Petr Janda. „Nehráli jsme od února, některé koncerty se sice podařilo přesunout, ale většina byla zrušená. Na druhé straně jsme měli možnost připravit album, udělali jsme konkurz na klávesáka, což by za normálního chodu bylo obtížné. Další pozitivní věc je, že už se všichni strašně těšíme na hraní,“dodává.

Pokud jde o nové písničky, Janda přiznává, že na některé už hotové se znovu podíval, upravil je, dotáhl a napsal i další. Na otázku, zda se na nich odrazí přítomnost nového člena, odpovídá, že v každém případě ano. „Zatím je s námi krátce, ale už se stačil projevit jako skvělý hráč plný nových nápadů a zvuků. Navíc výborně zpívá, takže se zdá, že to byla ohromná trefa. Nový Olympic bude senzace roku. Šedesátka se blíží, buďte připraveni,“uzavírá.

Přehodnoti­t vše nasmlouvan­é a naplánovan­é musela i Bára Basiková. „Byl to šok. Chtěla jsem vyjet na turné se zpěvačkou Naďou Válovou, které jsem produkoval­a debutové album. V květnu a v červnu mě pak čekaly koncerty s kapelou Stromboli. Co naplat, musela jsem se s tím smířit. Tak jsem začala psát. Námět na film, na seriál a taky knihu. Ale hlavně svůj blog Když skočíš, já taky... Jezdila jsem rovněž pomáhat do jednoho domova seniorů, ale hlavně jsem byla se svými dětmi. A to je na tom to nejlepší,“je přesvědčen­á Bára Basiková.

Hudebně o sobě dala nedávno vědět duetem s Honzou Křížkem Křídla tažných ptáků. O vlastním albu zatím neuvažuje. „Vůbec jsem to neřešila a nechala věci plynout. Nač plánovat, když stejně nikdo neví, co a jak bude dál. Co se dalo přeložit, přeložila jsem. Některé akce jsem zrušila. To je život. Hlavně, že jsme zdraví a máme se rádi. Všechno ostatní je v tuhle chvíli nepodstatn­é,“soudí Basiková.

Jazz na zahradě

Novou písní Na malou chvíli dala o sobě vědět Anna K. Jde o předzvěst plánovanéh­o alba, ale kdy přesně bude, nechce předjímat.

Všechno zlé je však pro něco dobré, podotýká swingový zpěvák Jan Smigmator, jenž dokončuje album. Přizval si na něj několik hostů, jejichž jména zatím tají, nicméně jednoho prozradil, je jím v Americe působící Ondřej Pivec. „Z jeho účasti mám velkou radost. Známe se spoustu let, ale ke spolupráci jsme došli až teď. Vlastně za to můžu poděkovat koronaviro­vé krizi, která zastavila celý svět, Ondra tak neodletěl na turné s Gregorym Porterem a zůstal v Praze.“

Navíc Smigmator uspořádal sérii komorních koncertů u sebe na chalupě. „Diář jsem měl na červenec a srpen komplet vyškrtaný, tak jsme se s manželkou rozhodli, že uspořádáme pár hudebních večerů. Jazz Piknik jsme na zahradě na Vyžlovce rozjeli už koncem června a hrát chceme celé léto.“

 ?? Foto: Pavel Eret, MAFRA ?? Život bez koncertů Kapela Kabát (na snímku z loňského vystoupení v Plzni) využila čas, kdy nemůže pořádat velké hudební produkce, k přípravě nové desky.
Foto: Pavel Eret, MAFRA Život bez koncertů Kapela Kabát (na snímku z loňského vystoupení v Plzni) využila čas, kdy nemůže pořádat velké hudební produkce, k přípravě nové desky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia