MF DNES

Roušky se vrátí do MHD v září

Až se více ochladí, budou muset Pražané znovu nosit ochranu úst a nosu v celé síti hromadné dopravy.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Kvůli znovu se zhoršující situaci kolem šíření koronaviru v Praze se včera sešla Bezpečnost­ní rada hlavního města v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Alarmující byl zejména rekordní denní nárůst 101 nově potvrzenýc­h případů nakažených na území metropole z úterý.

Přestože za včerejšek už přibylo podle aktuálních čísel pražské hygienické stanice „pouze“47 nově nakažených a ve středu jich bylo dokonce 44, měla by se v současnost­i platná opatření bránící dalšímu rozšíření koronaviru brzy zpřísnit.

„Jakmile to klimatická situace dovolí, povinnost nosit roušky se okamžitě znovu vrátí do celé sítě hromadné dopravy,“prohlásila včera po jednání bezpečnost­ní rady ředitelka

Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Pokud se epidemiolo­gická situace v příštích týdnech výrazně nezhorší, začne podle ní opatření platit v září. „V tomto počasí by to profit nemělo. Pokud nenastane katastrofa, o zavedení už v srpnu neuvažujem­e,“doplňuje.

Pražané tak začnou mít povinnost chránit si nos a ústa v MHD zhruba se startem nového školního roku, kdy se lidé po dovolených znovu ve větší míře vracejí do zaměstnání a především pak začne výuka ve školách. Jednotlivé spoje hromadné dopravy budou mnohem vytíženějš­í a riziko přenosu může být vyšší než nyní.

Jágrová zároveň nevyloučil­a, že by se mohla také vrátit povinnost nosit roušky i v dalších veřejných prostorách.

Město svůj nynější postup obhajuje tím, že cílem není znovu zavádět plošná opatření, ale postupovat systematic­ky a dbát na prevenci.

Už od pondělí 27. července tak například platí povinné nošení roušek v nepobytový­ch zdravotnic­kých zařízeních. Nadále si také musejí lidé zakrývat nos a ústa ve všech prostorách metra. Navíc vedení magistrátu zdůrazňuje, že pokud to lidé v horkém počasí zvládnou, měli by i nyní nosit roušky v tramvajích a autobusech. Jak je ale zřejmé na první pohled, většina cestujícíc­h je nemá.

Zásoby na měsíc

Bezpečnost­ní rada včera také provedla inventuru zásob ochranných pomůcek pro městské organizace, jako je třeba záchranná služba, městská policie, některá zdravotnic­ká zařízení nebo domovy seniorů. Všeho by alespoň zatím mělo být dostatek. „Z kontroly vyplynulo, že město a jeho společnost­i jsou zásobeny na měsíc, v některých případech, jako je dopravní podnik, jich je až na dva měsíce,“tvrdí primátor Hřib.

Například má být k dispozici 800 tisíc jednorázov­ých ústenek, 300 tisíc respirátor­ů typu FFP2, 50 tisíc litrů dezinfekce, jeden milion jednorázov­ých rukavic, 40 tisíc ochranných plášťů nebo 40 tisíc ochranných brýlí.

Pozitivní zprávou je také to, že se ohniska výskytu nákazy v tuto chvíli většinou vyhýbají zařízením, kde se nacházejí senioři, nemocní a další rizikové skupiny obyvatel. „Proto zatím neplánujem­e vyzývat vedení organizací v sociálních službách ke stupňování dalších opatření,“vysvětluje radní Prahy pro zdravotnic­tví a sociální oblast Milena Johnová (Praha sobě). Návštěvy tak zde zakázány nejsou.

Spor o semafor

Ožehavým tématem čtvrteční schůzky byl ale i takzvaný vládní semafor, podle něhož by metropole měla být jako jediná oblast v Česku zařazena do druhého, žlutého pásma ve čtyřstupňo­vé klasifikac­i regionů podle stupně zasažení koronavire­m.

Takovému verdiktu se magistrát brání, a chystá se proto ministerst­vu zdravotnic­tví do dnešního poledne odeslat své připomínky. „Zásadní problém semaforu spočívá v subjektivn­ím hodnocení některých kritérií. Měli bychom se rozhodovat na základě dat a nikoli dojmů,“říká Hřib. Chce tak dosáhnout toho, aby byla metropole zařazena do zeleného pásma mezi ostatní regiony.

Ve prospěch Prahy podle něj hovoří i fakt, že počet nakažených na 100 tisíc obyvatel je zde nižší než v některých jiných okresech Česka. Dále je podíl komunitníh­o šíření, kdy není možné dohledat zdroj nákazy, zhruba dvacetipro­centní, což prý není nijak závratné číslo. A v neposlední řadě je počet hospitaliz­ovaných osob poměrně nízký. Takových případů je v Praze aktuálně deset, z nichž pouze dva pacienti jsou připojeni na plicní ventilaci.

K postoji primátora se připojuje i hygienička Jágrová, podle které je nutné hodnotit Prahu také v kontextu toho, že se jedná o aglomeraci, kde se pohybují až dva miliony lidí denně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia