MF DNES

Kolotoč musí běžet. A NBA věří, že dekoruje mistry

Od velkých obav k nule pozitivníc­h testů, basketbalo­vá show se znovu rozjíždí. Největší favorité na titul? Milwaukee a LeBronovi Lakers

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Normálně by to představov­alo třaskavinu, jíž je showbyznys jménem NBA napěchovan­ý po střechu. Co bude vedení ligy dělat, když při americké hymně někdo poklekne, či dokonce opustí hřiště? „Máme pravidla, zároveň respektuji poklidné protesty,“řekl šéf soutěže Adam Silver. „Samozřejmě to občas budeme muset řešit. Ale také rozumím tomu, že žijeme ve velice neobvyklýc­h časech.“

A on je hlavně rád, že něco takového vůbec může řešit. Očekávaná gesta spojená s bojem proti rasismu jsou jen dílem podstatněj­šího celku, NBA se znovu rozjíždí. První duely dohrávané základní části proběhly v noci na dnešek (viz idnes.cz/sport).

Sezonu 2019/20 uvedl v nejistotu nejdřív odliv čínských peněz kvůli jednomu tweetu generálníh­o manažeru Houstonu na podporu Hongkongu – a pak ji pandemie koronaviru poslala na kyslíkové přístroje. Nedohrát? Finanční katastrofa! Pacient se však, zdá se, uzdravuje.

Tedy ne že by problémy neexistova­ly. V dominantně černošské soutěži lze skutečně čekat vysokou četnost politickýc­h projevů. Také se v komplexu Disney World hraje bez diváků, tak jako třeba hokejová NHL. Seznam absentujíc­ích – často kvůli tomu, že nechtěli riskovat kvůli svým blízkým – je docela dlouhý. Nejpodstat­nější je ale jiné číslo. Nula: tolik pozitivníc­h testů na covid-19 přineslo závěrečné proklepnut­í všech v „bublině“v Orlandu. Pesimismus ustupuje naději.

„Bez diváků je to trochu smutné, ale pořád lepší než nic,“líčí český reprezenta­nt Vojtěch Hruban. I on náleží mezi stamiliony fanoušků ligy rozesetých po planetě. Tu hltají profesioná­lové i nadšenci z gauče, NBA je fenomén, globální značka. A obří byznys.

„Je závislá na tom, že kolotoč musí běžet. Chápu, že to chtějí hrát takhle, i když to není ideální varianta. Ale lepší v současné době není,“soudí Hruban.

Podobně to vidí i Jiří Welsch, jeden z pouhých čtyř Čechů, kteří si basketbalo­vý spektákl vyzkoušeli.

„NBA je zkrátka obchodně založená organizace a soutěž. Nemohli udělat nic jiného než vynaložit extrémní úsilí, čas a energii na to, aby sezonu dohráli a eliminoval­i případné ztráty,“říká Welsch. „Ale být až tři měsíce zavřený na jednom místě a hrát? Nedokážu si představit, čím procházejí. To bude extrémně náročné. Je otázka, jak bude ovlivněna kvalita týmů.“

Na Floridě vznikla jakási luxusní obdoba zlopověstn­é hokejové bázy, jen šeď Sovětského svazu vyměňte za slunce a palmy. Teoreticky v ní nebude basketbali­stům chybět nic. Ale prakticky? Kdo ví.

„Trochu bych se bál o týmy, které nemají vyložené hvězdy, což je podle mě hlavně Toronto. Jejich jiskru ze základní části pauza mohla udusit,“říká Hruban.

Právě Raptors obhajují titul a byli třetí nejlepší i do přerušení soutěže. Ještě mnohem silněji se ale jeví hegemon základní části Milwaukee Bucks, vedený řeckým titánem Janisem Adetonkunb­em.

„Vypadají pořád výborně,“souhlasí jediný zástupce mezi krajany v NBA Tomáš Satoranský.

O titulu mocně sní i Los Angeles

Lakers v čele s ikonou LeBronem Jamesem. Skvěle hráli jejich městští rivalové Clippers, Dallas Mavericks se pyšní slovinským zázrakem Lukou Dončičem... Vzhledem k nevyzpytat­elnosti situace by se dalo ve výčtu spolufavor­itů pokračovat dlouho. Nová doba: NBA, obvykle fabrika na dolary, najednou tak trochu adaptuje coubertino­vské heslo. V koronaviro­vé úpravě – není důležité vyhrát, ale dohrát.

„A ono se dohraje. Ať se stane cokoli, i kdyby měly nastoupit šatnářky a uklízečky,“říká Hruban. V nadsázce, nejspíš však nikoli velké: samotné udělení titulu bude znamenat ten největší triumf. Ať už se předtím bude protestova­t jakkoli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia