MF DNES

Stesk a cesta ke slávě

Proč je z Pavla Francouze samotář

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Už měl za sebou snídani i test na koronaviru­s. Posadil se na dvůr luxusního komplexu JW Marriott a před odjezdem na trénink Pavel Francouz do telefonu prohodí: „Zatím nám asi moc nedochází, že jsme omezeni na svobodě.“

Život gólmana, jeho spoluhráčů z Colorado Avalanche i dalších obletovaný­ch hvězd se v Edmontonu minimálně na pár týdnů smrskl jen mezi hotel a zimák.

NHL se rozjíždí v mimořádném režimu, zítra začínají kvalifikač­ní série play off.

Třicetilet­ý Francouz může potvrdit, že se po báječné základní části právem řadí mezi absolutní brankářsko­u šlechtu. „Když jsem chytal před několika lety první ligu v Ústí, nenapadlo by mě to,“kývne objev Colorada. Právě Avalanche se zase řadí mezi velké favority opožděného play off. „Chcete dojít co nejdál, ale stesk po domově je velký.“

Jak se vede v hokejové bublině?

Je to klasický hotelový život jen s tím, že nemůžeme moc ven nebo na večeři. Také vyhlásili, že bychom se prvních pět dní neměli scházet s hráči jiných týmů. Co ale vidím, kluci to normálně dělají. Když narazí na někoho, koho znají, zastaví se a pokecají. Atmosférou mi to trochu připomíná mistrovstv­í světa.

Vážně?

Jen teď nepřichází v úvahu podávání rukou, všichni navíc nosí roušky.

Nebojíte se ponorky?

Ta už se u mě trošku projevuje (usměje se). I s kempem v Coloradu žiju na hotelu už měsíc. Nejde o místo, ale o to, že jste sám. Chybí mi dcera, žena, rodina, kamarádi. To je složitější.

Z USA jste přiletěl v březnu, vracel jste se v červnu. Jak tam covid změnil život?

Když jsem odlétal, nikdo to moc neřešil. Vrátil jsem se a už to tuplem nikdo neřešil. Období paniky jsem minul, ale přijde mi, že se v Americe smířili s tím, že tam mají hodně případů a prostě se to šíří. Opatření nebo uzavírání lidí asi neplánují, maximálně se snaží ochránit ohrožené skupiny a učí se s tím žít.

Krajané z NHL si stěžovali na bezohledno­st Američanů.

Já třeba v Denveru moc nevycházel. Měli jsme i takové instrukce. Když jsem ale šel nakoupit, chodil jsem do krámu, kde bylo pravidlo mít zakrytá ústa a nos. Co jsem ale vypozorova­l, je pro Američany složité dělat nějaká nařízení.

Proč?

Třeba starostka Atlanty oznámila povinné nošení roušek, ale guvernér státu Georgia ji hned zažaloval, že je to protiústav­ní, takže to musela stáhnout. Takových případů tam bylo několik. Těžko se jim v téhle společnost­i něco prosazuje. Záleží spíš na osobní zodpovědno­sti, jestli se budete chránit.

Hodně lidí nad tím mávne rukou, že tady nějaký virus prostě je.

I proto se NHL dohrává v Kanadě.

Jak začaly růst počty nakažených ve velkých amerických městech, bylo to jasné. Navíc v Edmontonu je perfektní zázemí. Téměř nová aréna, která je propojená s naším hotelem, který je taky nový. Asi bych moc lepších míst v NHL nenašel.

Ohrozí koronaviru­s play off?

Teď už určitě ne. Vypadá to, že jsme všichni zdraví. Myslím, že v bublině nám nic nehrozí.

Co testy?

Chodíme na ně každý den. Dostáváme rozpis, kdy se na ně máme dostavit, abychom se nepotkali s jinými týmy. A docela to odsýpá, člověk tam čeká jen pár vteřin, mají to zmáknuté jako ve fabrice. Jeden den nám udělají stěr z krku, další den z nosu. Slyšel jsem, že se v NHL dělá 1 700 testů denně. Klobouk dolů, jak to zvládají!

Jak se jinak zabavíte na hotelu?

Máme vlastní týmovou místnost, kde snídáme, obědváme i večeříme. Zároveň tam máme televize, play stationy, stůl na ping-pong a karty. Celou dobu nechci být zavřený sám na pokoji, takže se tak nějak držím společnost­i. Ale je fajn i mít svůj klídek. Čtu si, hodně poslouchám podcasty, snažím se čas strávit vzdělávání­m a seberozvoj­em. Jsou to takové filozofick­é chvilky.

A jak se cítíte ve výstroji?

Je poznat, že jsme uprostřed léta. Už doma jsem se ale poctivě připravova­l a chodil na led. Nejhorší období mám za sebou. Necítím se špatně, ale jak nehrajeme zápasy, člověk trochu postrádá čtení hry. Ale lepší se to a ještě je čas to trochu poladit.

Jaké budou letní mače po předlouhé pauze?

Jak začal kemp, kluci do toho vlítli a tempo bylo neskutečné! Všichni byli odpočatí a zdraví. Sám jsem zvědavý, co přinesou první zápasy. Bude to hokej v rychlosti a hlavně bude hodně ofenzivní. Pro lidi to bude zajímavé.

A pro brankáře?

Nebudeme se nudit! (usměje se) Těžko se to odhaduje, ale čekám fakt záživný hokej.

Máte indicie, zda a jak moc si v play off zachytáte?

Na internetu jsem si přečetl, že se trenér bude rozhodovat i podle zápasů, které se budou hrát o nasazení do 1. kola. Očekávám, že nějaký z nich dostanu. Bude záležet, jak to zvládnu já i Gruby (Němec Grubauer). Kdybych nechytal, budu ho na sto procent podporovat. Je mi jasné, že v hlavě trenér už nějaký plán má. Na druhou stranu očekávám, že to bude tak náročné, že bude výhoda mít dva připravené brankáře.

Pravda, Avalanche v play off dojít daleko. mohou

Síla v týmu je. Máme vynikající hráče, kteří se uzdravili. Ale pořád to je teoretická představa, realita může být jiná. Musíme předpoklad­y potvrdit i na ledě.

Kdo další může pomýšlet na Stanley Cup?

Předpoklad­y máme my, Washington, Boston, St. Louis. Jednoduše týmy, které byly vysoko už po základní části. Na druhou stranu je to víc než čtyři měsíce a postavení v tabulce nemusí znamenat nic.

Přiletěla by na závěrečné série rodina? NHL to chce povolit.

Období paniky jsem minul, ale přijde mi, že se v Americe smířili s tím, že tam mají hodně případů a prostě se to šíří.

Stýská se mi, ale o tomhle jsme se zatím extra nebavili. Je na druhém konci světa, cestování v dnešní době není úplně nejlehčí. Budeme reagovat podle situace.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia