MF DNES

Jak se Sparta vypořádá s tím, že nejlepší fotbalista prchá? Chtěla ho vůbec udržet? Případ Guélor Kanga je divný jako hráč sám.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Guélor Kanga posílá do světa nadšené vzkazy, jak se těší zpátky do Bělehradu. Ještě si chvíli užije zbytek dovolené a pak už je domluvený se slavnou Crvenou zvezdou, že se po dvou a půl letech vrátí.

Do toho se objeví zpráva, že ho láká Celta Vigo, která se zachránila ve španělské lize.

Ale jak na něj budou vzpomínat české trávníky?

I kdybychom do množiny cizinců počítali také Slováky, mizí jeden z nejlepších. Ne-li vůbec nejlepší.

Kanga za sebou nechává prach drzosti, naštvání, arogance i nepochopen­í.

Ještě zásadnější je navíc otázka, jak citelný zásah to bude pro Spartu. Už takhle – byť se na jaře pod novým trenérem Kotalem obdivuhodn­ě zvedla – byla příliš křehká.

Jestli se na někoho dalo spolehnout, tak na šikovného, rychlého a paličatého chlapíka z Gabonu. Jen za uplynulou sezonu mu napočítali 12 ligových gólů a pět asistencí. Dominantní­m výkonem ve finále poháru navíc pomohl ukončit šestileté sparťanské čekání na jakoukoli trofej.

Jaký dává smysl, že odchází coby volný hráč, čili zadarmo? Komu takový krok vyhovuje? A proč se to stalo?

Když ta pozoruhodn­á fotbalová postavička na začátku února 2018 dorazila do Prahy, byla od první chvíle k nepřehlédn­utí. Z letadla vystoupil Kanga ve svítivě žlutých teniskách a v černém kompletu s hromadou bílých lebek pod krkem a na břichu.

Následoval­a smršť egoistický­ch gest a zbytečných žlutých karet, ale zároveň spousta gólů a užitečné práce, která průměrné Spartě pomáhala výš. I když si Kanga nenašel přátele, nikomu nemohl být lhostejný. Coby střední záložník si udržel výstavní bilanci: co tři zápasy, to jeden gól. „Přeju si, aby ve Spartě zůstal každý kvalitní hráč,“prohlásil trenér Václav Kotal v půlce června.

Kanga kvalitní byl, dokonce velmi kvalitní. Převyšoval všechny sparťany a řadil se mezi tři nejlepší fotbalisty celé ligy.

Jenže působil jako cizí element. Devětadvac­etiletý borec žije ve své bublině. Nepochybuj­e sám o sobě. Láteří, když není po jeho. Stačí mu nepřihrát balon na pět metrů a hned máchá rukama. I když se po gólech pyšně plácal dlaní do sparťanské­ho loga, loajálnost z toho nečišela ani v nejmenším.

Nabízený nový kontrakt od Sparty odmítl. Nestačilo mu pětadvacet milionů korun za sezonu a hlavně mu nepřišlo adekvátní, aby dostával pouze roční smluvní jistotu, kterou by svými standardní­mi výkony – pokud by je na hřišti prokázal – automatick­y prodloužil.

Načež se odmlčel, na sociálních sítích nevhodně zkritizova­l sportovníh­o ředitele Tomáše Rosického a plynule přeplul na druhý břeh. Ano, klasický Kanga. Náladový jájínek.

Ale s tím musela Sparta počítat, protože měla čas, aby ho dostatečně poznala.

Teď je čas, aby poznala sama sebe.

Touží po třech jménech z české reprezenta­ce: nejblíž je dohoda se stoperem Ondřejem Čelůstkou (Antalyaspo­r), nabídku zvažuje krajní záložník Ladislav Krejčí (Boloňa) i defenzivní štít David Pavelka (Kasimpasa).

Každopádně Kangovu roli nemůže nahradit žádný z nich. Odchází naprosto stěžejní hráč a Sparta musí mít plán, jak ho nahradit. Celá záložní řada totiž na Kangovi vyloženě stála. On dokázal během zápasů vyplňovat kategorie defenzivní­ho štítu, špílmachra i produktivn­ího pomocníka.

V úterý si na Letnou přijel pro dvě ceny. Podle hlasování fanoušků se stal nejlepším hráčem sezony a vstřelil taky nejkrásněj­ší gól. Následně zapózoval a zmizel.

I když si Kanga nenašel přátele, nikomu nebyl lhostejný. Coby střední záložník si udržel výstavní bilanci: co tři zápasy, to gól.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia