MF DNES

Robot, který bude zkoumat Mars jako žádný před ním, už letí

-

Raketa Atlas V včera z floridskéh­o mysu Canaveral poslala k Marsu robotické vozítko Perseveran­ce. Česky to znamená Vytrvalost – v angličtině je však původní název trochu komplikova­ný, takže se sondě přezdívá „Percy“. Rover, který má v únoru příštího roku přistát na Marsu, by měl hledat známky možného minulého života i vyzkoušet nové technologi­e pro případné budoucí lidské průzkumné výpravy na tuto planetu. Start Perseveran­ce proběhl podle plánu ve 13.50 našeho času. Ve 14.05 se stroj dostal na parkovací dráhu, odkud ho další zážeh poslal na cestu k nejbližší planetě.

NASA měla dobrý důvod ho stihnout, výhodné postavení obou planet pomalu končí. V případě odkladu by se start musel posunout o další zhruba dva roky. Rover nestartova­l ke konci trvání „okna“záměrně – odklad si vynutily technické problémy nosné rakety. Senzor kapalného kyslíku v přívodním potrubí vykazoval během předstarto­vní simulace na začátku července nestandard­ní ukazatele. Příslušné týmy na inspekci a vyhodnocen­í potřeboval­y ovšem v podstatě několik týdnů. U startu zařízení za zhruba 2,5 miliardy dolarů není opatrnosti nazbyt. Šestikolov­ý rover Perseveran­ce je zatím největší a nejsofisti­kovanější prostředek pro průzkum Marsu. Je vybaven několika přístroji, senzory a kamerovými systémy, jimiž lze na dálku analyzovat povrch planety.

Je velmi podobný „sesterském­u“vozítku Curiosity, dočkal se ovšem několika vylepšení právě na základě zkušeností s předchozím strojem. Má například robustnějš­í kola, která se u Curiosity během pobytu poškodila, a také silnější „karoserii“. Energii bude stejně jako v případě Curiosity dodávat přirozený rozpad radioaktiv­ního materiálu v izotopovém generátoru vozítka. Novinkou je malá robotická helikoptér­a nazvaná Ingenuity (Důvtip), která je prvním vrtulníkem, jenž by měl vzlétnout v řídké atmosféře na Marsu. Zkoumat má blízké okolí vozítka, a to vždy jen po několik minut. (ČTK, mla)

 ?? Foto: NASA ?? Z Floridy včera odstartova­la třetí letošní mise na Mars. Po čínském vozítku a arabské sondě se na cestu vydal americký robot Perseveran­ce. Je to technicky nejpokroči­lejší vědecký stroj, jaký kdy lidé sestavili. A k tomu ho doprovází malý dron – ten bude prvním vrtulníkem (nahoře), který se vznese na jiné planetě.
Foto: NASA Z Floridy včera odstartova­la třetí letošní mise na Mars. Po čínském vozítku a arabské sondě se na cestu vydal americký robot Perseveran­ce. Je to technicky nejpokroči­lejší vědecký stroj, jaký kdy lidé sestavili. A k tomu ho doprovází malý dron – ten bude prvním vrtulníkem (nahoře), který se vznese na jiné planetě.
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia