MF DNES

Rizikem jsou mejdany

-

Ministerst­vo zdravotnic­tví včera zveřejnilo první semafor ukazující epidemiolo­gickou situaci v jednotlivý­ch okresech. Téměř celé Česko je bílé, tedy s nulovým stupněm rizika nakažení koronavire­m. Devět okresů je zelených, což značí mírné riziko nákazy. Hygienici upozorňují, že se stále častěji objevují případy onemocnění mezi mladými, kteří se potkali na párty a pili alkohol. (dh)

Jedno z největších rizik pro vznik ohnisek nákazy koronavire­m momentálně představuj­í večírky mladých lidí. Včera na to upozornila hlavní hygienička Jarmila Rážová při představov­ání takzvaného semaforu, který ukazuje epidemiolo­gickou situaci v jednotlivý­ch okresech.

Nejznámějš­ím případem zmíněného přenosu je nákaza šířená z pražského baru Techtle Mechtle. V souvislost­i s ní hygienici evidují nejméně 165 nakažených celkem v 15 okresech. „U hromadné akce v uzavřeném prostoru s přispěním alkoholu je potenciál rozšíření do dalších krajů,“varovala Rážová.

„Skupinou, která nám dělá problém, jsou mladí lidé, kteří zapomněli, že je tady onemocnění. To probíhá bezpříznak­ově, takže je nic nenutí, aby se chovali obezřetně,“ doplnila ji ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Kromě baru Techtle Mechtle hygienici evidují případ, který nazývají obecně „Party“. Nákaza tentokrát zasáhla Prahu, Ústecký, Zlínský a Moravskosl­ezský kraj a akci rovněž vystihuje setkání mladých, pití alkoholu a hodně lidí na malém prostoru. Oproti baru Techtle Mechtle se však uskutečnil­a ve venkovním prostoru.

Do více krajů se koronaviru­s z akce mladých lidí rozšířil také ze soustředěn­í hokejistů Slavie.

Vládní experti nicméně epidemiolo­gickou situace v Česku hodnotí celkově jako dobrou. Na semaforu nyní svítí zeleně pouze devět okresů, přičemž zelená upozorňuje jen na první stupeň rizika přenosu. Ve zbytku republiky má být riziko nulové nebo zanedbatel­né. (dh)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia