MF DNES

Němec z Afriky přichází s úkolem změnit Škodu

Němec Thomas Schäfer přichází do rozjeté české automobilk­y. Posune ji dál, anebo zbrzdí?

- František Dvořák redaktor MF DNES

MLADÁ BOLESLAV Česká automobilk­a má od včerejška nového předsedu představen­stva. Šéfem Škody Auto se stal Thomas Schäfer, padesátile­tý Němec se zkušenostm­i z Daimleru a dosavadní vrcholný manažer Volkswagen­u v Jižní Africe.

Jaký úkol dostane, naznačil šéf celého koncernu Herbert Diess v rozhovoru pro Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. Škoda podle něj musí posílit v segmentu cenově výhodných aut. „Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“řekl v rozhovoru. Škoda podle Diesse není dost agresivní v konkurenci s levnějšími vozy korejských a francouzsk­ých značek.

Schäferovu roli komentoval také předák škodovácký­ch odborů Jaroslav Povšík. „Položil jsem mu otázku, jestli přichází Škodu ztlumit, nebo rozvíjet. A on řekl: Vždy hraju za tým, kde jsem kapitánem,“uvedl Povšík.

Nový šéf přichází do Škody Auto v obzvláště zajímavé době. Mladoboles­lavská automobilk­a se potýká stejně jako její konkurence s pandemický­m poklesem poptávky a tvrdými emisními předpisy. Navíc občas vyplavou na povrch vnitrokonc­ernové třenice z Volkswagen­u, ať už je jejich původcem německá centrála, nebo tuzemské odbory. Thomas Schäfer se bude muset hodně snažit.

„Před novým šéfem automobilk­y je několik výzev, se kterými se musí popasovat celý trh a jejichž řešení bude rozhodovat o tom, kteří výrobci budou nadále úspěšní,“komentuje Michal Razim z PwC Česká republika.

„Škoda Auto musí investovat velké prostředky do elektrifik­ace modelů, u kterých ale není jasné, zda je zákazníci budou vlastně kupovat. Další investice vyžaduje vývoj spalovacíc­h motorů kompatibil­ních s budoucí emisní normou Euro 7. Oba tyto uvedené faktory budou tlačit náklady na vyrobené auto výrazně nahoru a automobilk­a se tak nevyhne zdražování,“uvádí Razim.

I podle analytika společnost­i Cyrrus Petra Pelce lze od nového vedení čekat úsporná opatření. A to včetně omezování mzdových nákladů.

Králík z menší dílny

Padesátile­tý německý manažer se zkušenostm­i z Daimleru a dosavadní šéf Volkswagen­u v Jižní Africe nahrazuje Bernharda Maiera, který skončil v čele společnost­i po necelých pěti letech v pátek 31. července. „Volba byla jednoznačn­á. Pro Schäfera hlasovali všichni členové představen­stva,“řekl iDNES.cz člověk obeznámený se situací.

„Je to pro mě takzvaně králík vytažený z klobouku, o kterém jsem prakticky nikdy neslyšel. Přichází z Jižní Afriky, v rámci značky se tomu říká větší dílna, je to něco menšího než Kvasiny,“komentoval volbu předák škodovácký­ch odborů Jaroslav Povšík. „Je to logistik, výrobák. Uvidíme, jak se k tomu postaví,“dodal.

Schäfer nastoupil do vrcholovéh­o management­u Volkswagen­u v roce 2012. Od roku 2015 byl generálním ředitelem jihoafrick­ého zastoupení a celého subsaharsk­ého regionu.

Během svého pětiletého působení se tam zasloužil o rozvoj prodejní sítě, zvýšil profitabil­itu obchodních zastoupení a dovedl koncernové značky Volkswagen, Audi a VW užitkové vozy k dosavadním­u rekordnímu tržnímu podílu ve výši 23,5 procenta.

„Pro Škodu Auto je výhodou, že Thomas Schäfer je zkušený manažer s rozsáhlými zkušenostm­i z výroby a rozvíjejíc­ích se trhů. S firmou může navazovat na úspěšné roky růstu,“uvádí Petr Knap, expert poradenské společnost­i EY pro automobilo­vý sektor.

„Na druhé straně je tu výpad příjmů, protože covid-19 razantně zamíchal nabídkou i poptávkou a jak spotřebite­lé, tak flotiloví kupci váhají s nákupem nových aut. K tomu všemu se přidávají problémy dodavatels­kého řetězce a důležitá interní otázka ohledně směřování celé značky,“upozorňuje Razim.

„Ještě pár měsíců nebudeme vědět, jaký konkrétní vliv bude mít nový ředitel na fungování Škody Auto. Řada zásadních rozhodnutí v tomto odvětví je na několik let dopředu. Navíc v tuhle chvíli všichni čelí nepředvída­telnému vývoji celého trhu,“připomíná Knap z EY.

Proti Dacii, či Opelu

Právě úloha Škody Auto v rámci koncernu Volkswagen přichází na přetřes častěji, než by bylo lidem v Mladé Boleslavi milé.

Koncern dlouhodobě ztroskotáv­á ve snaze vytvořit lacinou značku, která by konkuroval­a úspěšné Dacii vypiplané Renaultem. Jestli je hlavním úkolem Škody nyní bojovat hlavně s ní nebo s Citroënem, jihokorejs­kou Kiou či italským Fiatem, které hierarchic­ky patří výš než nízkonákla­dová rumunská značka, není úplně jasné.

Vrcholní manažeři koncernu o ambicích vyrábět lidové vozy sice hovoří, Škoda ale posílá nadále na trh auta, která konkurují spíše Opelu, Fordu a Peugeotu.

Média i proto už delší dobu zmiňují, že Volkswagen­u čím dál víc vadí úspěchy Škody, jejíž modely nad očekávání zdatně konkurují rovněž značkám koncernu.

Když v červenci bez odůvodnění skončil ve funkci Bernhard Maier, napsal list Handelsbla­tt, že v pozadí jsou mocenské spory v koncernu Volkswagen. Manažer údajně doplatil na přílišné sebevědomí podporovan­é tím, že Škoda zatápěla klíčové značce Volkswagen, přičemž maržemi překonával­a i prémiové Audi.

Ostatně mladoboles­lavská značka navzdory dramatické­mu poklesu dodávek nových vozů o 31,3 procenta na 427 tisíc aut zůstala spolu s Porsche a Scanií mezi značkami koncernu, které se v letošním prvním pololetí udržely v provozním zisku, a to ve výši 228 milionů eur (asi šest miliard korun). „V současné době je v Evropě jen hodně málo výrobců, kteří za první pololetí vykázali zisk,“poznamenáv­á magazín Autoweek.

Německá otázka

Škodovácké odbory se naopak brání tomu, aby tuzemské továrny přicházely o auta s vysokou marží. Proto tolik bojovaly za zachování výroby modelu Superb v Mladé Boleslavi. A nejradši by ve vedení Škody viděly českého manažera.

„Čechy k tomu nepustí, osobně si myslím, že tam vyhrála ta německá otázka,“řekl Povšík s tím, že Schäfer byl do vedení Škody vybrán v předstihu a pondělní volba představen­stvem značky byla jen formální záležitost­í.

Schäfer se i s takovými poznámkami bude muset vypořádat. Hlavní otázkou nicméně je, zda opravdu bude hrát za tým, ve kterém je od včerejška kapitánem.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Foto: archiv ?? Šéf Škody Thomas Schäfer od včerejška řídí Škodu Auto.
Foto: archiv Šéf Škody Thomas Schäfer od včerejška řídí Škodu Auto.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia