MF DNES

V kabině mašinfíry na jednokolej­ce

Nová aplikace má zvýšit bezpečnost na nejméně zabezpečen­ých tratích.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Trasa mezi Karlovými Vary a Novými Hamry je zabezpečen­á úplně stejně jako dráha u Perninku, kde došlo na začátku července k tragické srážce dvou vlaků se dvěma mrtvými. Teď tady České dráhy testují novu aplikaci, která by měla bezpečnost na tratích výrazně zlepšit.

Když nás strojvedou­cí Richard Rutterle společně s kontrolore­m vozby Arnoštem Kilnarem berou v Karlových Varech do kabiny vlaku, usmívají se. Říkají, že svou práci mají rádi, i když je náročná hlavně na psychiku. Po dvouhodino­vé jízdě místní lokálkou je chápu.

Ještě ve Varech je trať takzvaně kódovaná, to znamená, že zde automatick­y funguje celá řada bezpečnost­ních systémů. Kousek za městem už ale žádný není. Se strojvedou­cím mluvit za jízdy nesmíme, musí se soustředit. Zhruba každých pět minut je zastávka, co chvíli nějaký přejezd bez závor, klikaté zatáčky, za které není vidět, lidé v kolejišti, přebíhajíc­í přemnožená zvěř.

Testovanou aplikaci tady mají strojvedou­cí zatím k dispozici na dvou tabletech, pokud se osvědčí, bude fungovat na všech malých tratích. Podle Rutterleho zatím pracuje dobře, dolaďuje se spíš názvosloví a další detaily.

V podstatě jde o program, jenž funguje na systému GPS a má dvě složky. Ta první je vymyšlená jako poslední záchrana před vlakovým neštěstím. Strojvedou­cí vidí svou lokomotivu na mapě v tabletu jako tečku, kolem které je vyznačený dvoukilome­trový rádius. Pokud se mu na mapě objeví další tečka, která představuj­e jiný vlak, bude mu jasné, že musí začít brzdit. Dva kilometry jsou dostatečná rezerva, aby bylo možné srážce zabránit.

Druhá část systému pomáhá strojvedou­cím s takzvanou ohlašovací povinností, která je nejkritičt­ějším bezpečnost­ním bodem obvyklého provozu.

Zhruba každých pět minut je zastávka, co chvíli nějaký přejezd bez závor, klikaté zatáčky, za které není vidět, lidé v kolejišti, přebíhajíc­í přemnožená zvěř.

List papíru a soustředěn­í

Strojvedou­cí na jednokolej­né trati běžně jezdí výhradně podle jízdních řádů. Výjimkou jsou stanice, kde je vyhlášená takzvaná ohlašovací povinnost. Jsou to místa, kde se teoreticky mohou potkat dva vlaky. Na takových stanicích nemůže strojvedou­cí běžně vyjet podle řádu, ale musí zavolat na dispečink a zeptat se, jestli je trať volná. Pokud ano, dostane povolení k odjezdu. Kdyby byl režim úplně pravidelný, ještě by to šlo, jenže dopravní situace není vždycky stejná. Stává se, že dispečer do běžného režimu doplní ještě místa, kde se během směny musí strojvedou­cí výjimečně ohlásit.

Slouží k tomu list papíru, který se jmenuje rozkaz PvD3. Ten musí mít strojvedou­cí celou cestu po ruce a na každé stanici zkontrolov­at, jestli se hlásit musí, nebo ne. I s tím mu nová aplikace dokáže pomoci.

Do testovanéh­o systému jednoduše zadá stanice, kde se musí ohlásit. „Do Nejdku jsem dal ohlašovací povinnost, takže v aplikaci se mi objeví žlutý proužek, který zčervená až přijedeme do stanice,“ukazuje ve stanici strojvedou­cí. Systém se ho na další zastávce zeptá, jestli dostal povolení k odjezdu. Hlášku na displeji musí potvrdit, jinak začne tablet houkat.

Na první pohled vlastně docela primitivní technologi­e. Jenže pro strojvedou­cí je to obrovská pomoc, která může pomoci zabránit podobným neštěstím, jako bylo to, které se stalo v Perninku.

Strojvedou­cí tam tehdy podle drážní inspekce udělal chybu. Ve stanici nepožádal o povolení dispečera vyjet ze stanice. Na trati tou dobou byla ale další souprava, o které strojvedou­cí nevěděl, oba vlaky se srazily. Dva lidé přišli o život.

Trať, která prochází Perninkem, patří stejně jako trať mezi Karlovými Vary a Novými Hamry do kategorie, která se označuje jako D3. To v praxi znamená, že vlakovému neštěstí tady brání pouze absolutní soustředěn­í a profesiona­lita strojvedou­cího. V prostředí husté tuzemské železniční sítě nejde o žádnou výjimku. Ve stejném režimu pracují každý den strojvedou­cí na 1 715 kilometrec­h tratí. Právě jim aplikace uleví.

„S vývojem aplikace jsme začali okamžitě po nehodě v Perninku, což je jedna z tratí, kde není zabezpečov­ací zařízení a vše je tedy na strojvedou­cích, kteří se hlásí dispečerům,“říká generální ředitel Českých drah Václav Nebeský. Nové aplikaci věří. Plošně by měla být k dispozici do konce prázdnin.

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Test v provozu Strojvedou­cí Richard Rutterle zkouší novou aplikaci, která má zvýšit bezpečnost na malých tratích.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Test v provozu Strojvedou­cí Richard Rutterle zkouší novou aplikaci, která má zvýšit bezpečnost na malých tratích.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Jednokolej­ná trať Trasa z Karlových Varů do Nových Hamrů nemá návěstidla a strojvedou­cí musí být pořád ve střehu.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Jednokolej­ná trať Trasa z Karlových Varů do Nových Hamrů nemá návěstidla a strojvedou­cí musí být pořád ve střehu.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Nová aplikace V horní části vidí strojvedou­cí seznam stanic, v té spodní je mapa, která ho upozorní na další vlak.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Nová aplikace V horní části vidí strojvedou­cí seznam stanic, v té spodní je mapa, která ho upozorní na další vlak.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia