MF DNES

Zastal se ženy u bazénu. Útočníkům hrozí 10 let

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

TEPLICE Čím déle stál v řečništi, tím byl jeho tón prchlivějš­í. „Co v tý obžalobě je napsaný, to mě normálně šokovalo. Tohle celý je taková fraška, to svět neviděl,“zvyšoval postupně hlas Radek Čonka, když mu včera dopoledne u teplického okresního soudu pokládali předseda senátu a státní zástupce otázky ohledně dva roky staré události z koupaliště v Dubí na Teplicku.

Čonka je jedním ze šesti obžalovaný­ch, kteří tam měli 7. srpna 2018 brutálně zbít Davida Michajlaka. Mladíka, jenž se podle spisu snažil bránit předtím napadenou ženu a jemuž následně prezident Miloš Zeman udělil medaili Za hrdinství.

Na pondělní začátek hlavního líčení dorazili všichni obžalovaní. Vypovídat se jich rozhodlo pět. Jeden po druhém odmítali, že by Michajlaka surově zmlátili. Sám mladík se zatím ke slovu nedostal. Jednání totiž zastavila havárie vodovodu.

Na dubském koupališti se v srpnu 2018 podle obžaloby jedna z návštěvnic rozhodla umravnit malé dítě, které mimo jiné topilo svého vrstevníka. Pohádala se při tom s jeho matkou. Do sporu se podle závěrů vyšetřován­í vložila také obžalovaná Žaneta Dunková a napadla ženu, jež dítě napomenula.

„Poškozenou napadla nejprve slovně, kdy na ni mimo jiné křičela, že je mr*ka bílá, a následně také fyzicky. Poškozenou udeřila dvěma údery pěstí do hlavy. Následně ji chytila za vlasy a strhla na dno bazénku, načež jí jednou rukou pustila a opakovaně ji udeřila do zad a do krku, řvala u toho, že ji zabije,“popsal situaci státní zástupce Pavel Norek.

V té chvíli se měl napadené zastat Michajlak a snažit se ženy od sebe oddělit. Podle žalobce se na něj nejprve obořila Dunková a praštila ho pěstí obličeje, přičemž vzápětí se do věci zapojila pětice mužů, vedle zmíněného Čonky ještě Jiří Demeter, Rostislav Drška, Michal Dunka a Roman Dunka. Celá šestice pak podle žalobce zasypala Michajlaka rasistický­mi nadávkami a zbila ho.

Výhrůžky zabitím

Norek všechny viní z výtržnictv­í a s ohledem na povahu zranění, jaká muž utrpěl, z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Dunkovou pak ještě z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivc­i. A Čonku s Demeterem z nebezpečné­ho vyhrožován­í. Podle žalobce totiž po incidentu vyhrožoval­i zabitím lidem, co chtěli Michajlaka bránit. Všem šesti hrozí až desetiletý trest.

Dunková připustila, že se do sebe se ženou v brouzdališ­ti pustily. „Děti si hrály a cákaly na poškozenou vodu. Ona dostala nervy a praštila s dítětem mojí kamarádky do vody. Pak se začala s tou mojí kamarádkou hádat. Můj syn brečel, tak jsem ji poprosila, aby byla potichu. Ona na to, že jsme černý sv..ě a že si máme hlídat svoje děti. Já jsem vybouchla, zatáhla jsem ji za vlasy. Popraly jsme se jako ženský,“vypověděla Dunková, jež dlouhodobě žije v Anglii s obžalovaný­m Drškou.

Vzápětí podle jejích slov přiběhl Michajlak a několikrát do ní strčil, až upadla. „Mávala jsem při tom rukama, jak jsem se bránila, možná jsem ho zasáhla. Pak už tam přiběhli další a já už jenom koukala. U toho už jsem vůbec nebyla. Šla jsem stranou,“vylíčila.

Na místě byl prý šílený zmatek, nepřehledn­á situace. Neviděla, kdo muže bil. Jistá si ale je prý tím, že se do rvačky nezapojil její přítel Drška a také bratr Roman. Právě on jako jediný nevypovída­l. Její další bratr, Michal Dunka, připustil, že do poškozenéh­o strčil a dal mu facku poté, co ten strčil do jeho sestry. Na nic jiného si prý nepamatuje.

Venku z vězení

Zbylí tři muži vypovídali jako přes kopírák. A sice že k brouzdališ­ti, kde došlo na rozepři Dunkové s další ženou a kde se do všeho začal míchat Michajlak, běželi pro své děti, o které se báli. Při tom Michajlaka maximálně odstrčili a šli pryč. Nic dalšího neudělali ani neviděli.

„Kdybych chtěl toho chlapa zbít, tak to udělám sám. Nepotřebuj­u na to dalších tolik lidí,“řekl emotivně Čonka. Odmítl i obvinění z vyhrožován­í. „Tam někdo řval, že půjde do auta pro pistoli a ty černý zmr.. vystřílí. To ale nikdo neřeší,“dodal.

„Když jsem viděl Žanetu, jak se s někým strká, šel jsem tam pro děti. Žanetu jsem neřešil, ta se o sebe umí postarat. Když jsem děti odnesl, šel jsem zpět k brouzdališ­ti.

To už tam byla městská policie a nějaká paní na mě ukázala, tak policisté chtěli mé údaje,“popsal Drška. V závěru výpovědi uvedl, že mu je líto, co se stalo. „Ale podle toho, co jste řekl, vám nemá být co líto,“poznamenal předseda senátu Stanislav Řehola. „Jo, ale tak celkově mi to je líto,“reagoval Drška. Dunková se omluvila poškozeným.

Demeter u soudu zdůrazňova­l, že nemá zapotřebí na někoho útočit, že už chce v klidu žít. „Jsem rád, že jsem venku z vězení a že žiju. Chci žít svůj život, ale pořád mi do toho něco leze,“řekl s tím, že trpí Crohnovou chorobou.

Michajlak byl v jednací síni pouze na čtení obžaloby. Pak coby svědek musel čekat na chodbě, dokud nedojde na jeho výpověď. Jenže nakonec ho předseda senátu, stejně jako ženu, kterou podle spisu na samém začátku napadla Dunková, poslal domů. Teplice totiž včera ochromila havárie vodovodu. Velká část města včetně soudu byla bez vody. Oba mají vypovídat dnes.

 ??  ?? Po konfliktu Michajlak skončil v srpnu 2018 se středně těžkým zraněním v nemocnici. Zdroj: Patrick Velc
Po konfliktu Michajlak skončil v srpnu 2018 se středně těžkým zraněním v nemocnici. Zdroj: Patrick Velc
 ??  ?? Opět spolu David Michajlak ani žena, kterou podle obžaloby bránil, včera nevypovída­li. Promluvit mají dnes.
Opět spolu David Michajlak ani žena, kterou podle obžaloby bránil, včera nevypovída­li. Promluvit mají dnes.
 ??  ?? Obžalovaní Zleva Žaneta Dunková, Radek Čonka, Jiří Demeter, Rostislav Drška, Roman a Michal Dunkovi.
Obžalovaní Zleva Žaneta Dunková, Radek Čonka, Jiří Demeter, Rostislav Drška, Roman a Michal Dunkovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia