MF DNES

Děti se na táboře přiotrávil­y asi řízky

- — Josef Gabzdyl

ŠTRAMBERK Průjmy, teploty, zvracení i velké bolesti břicha. Zakončené devíti převozy do různých nemocnic.

Tři desítky dětí z letního tábora ve Štramberku-Libotíně na Novojičíns­ku měly o víkendu silné zažívací obtíže způsobené nejspíše bakteriáln­í infekcí, jejíž zdroj zatím není zcela prokázaný. Pravděpodo­bně jsou však na vině pozdě snězené řízky.

O problému se záchranáři dozvěděli v sobotu asi půl hodiny před půlnocí. Do jednoho z největších táborů v regionu postupně vyjely hned tři posádky.

„Ošetřeno bylo třiatřicet osob, kromě tří dospělých se jednalo o dětské účastníky tábora. U pacientů šlo o nevolnosti, bolesti břicha, zvracení, průjmy, zvýšenou teplotu a v několika případech i o prekolapso­vé stavy,“popsal krajský mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Většině z postiženýc­h dětí podle něj stačily na zlepšení léky, případně infuzní roztok. Pokud jejich stav nebyl nijak komplikova­ný, tak předčasně opustily tábor, přičemž si pro ně přijeli rodiče a léčí se doma.

Nakažení jsou mimo ohrožení

„Transport do nemocnice byl nutný pouze u devíti pacientů s výraznější­mi nebo vícečetným­i obtížemi,“uvedl Humpl. Postižení podle něj byli předáni do zdravotnic­kých zařízení v Novém Jičíně, Frýdku-Místku a Ostravě-Vítkovicíc­h.

Celý zásah skončil ve tři hodiny ráno, dodal. Záchranáři si podle něj spolupráci s rodiči i táborovými vedoucími pochvalova­li.

Včera byly v nemocniční péči ještě tři děti, všechny v dobrém stavu a mimo ohrožení života.

Případem se dále zabývají hygienici, původ hromadné otravy není ještě zcela prokázaný.

„Odebrali jsem vzorky na rozbor. Než budou výsledky, tak nelze s určitostí nic sdělit,“uvedla Michaela Pavelková, vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvýc­h Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Podle jedné z verzí nešlo o chybu táborové kuchyně. Část táborníků měla ráno nafasovat řízky na výlet, někteří z nich si je však v sáčku nechali mnoho hodin ve vedru a zkonzumova­li je teprve v pozdních odpoledníc­h hodinách. Vedoucí tábora se k případu nechtěl podrobněji vyjadřovat. Médiím pouze sdělil, že podle jeho názoru nejsou na vině zapařené řízky, protože zdravotní problémy měli mít i lidé, kteří je konzumoval­i nedlouho po vydání.

Tábor pokračuje dále v provozu, problémy totiž měla jen malá část místních dětí.

Obdobné potíže mělo na konci července i pětapadesá­t dětí a dospělých z tábora u Chříče na Plzeňsku, které kvůli prudkému zvracení a průjmu odvezli do nemocnice.

Podle hygieniků se zřejmě přiotrávil­i z těstovin, přičemž problémy táborníků způsobila bakterie bacillus cereus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia