MF DNES

Imigrační proud k italským břehům zesílil

Do Itálie už připlulo o dvě třetiny víc běženců než loni.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Malý restaurant v tuniském přístavu Zarzis nese název Lampedusa. Není to náhoda. Po italském středomořs­kém ostrově jej před lety pojmenoval první vlastník, který snil o emigraci do Evropy. To se mu nakonec povedlo. A další majitelé mají úplně stejné sny. Chtějí z Tuniska pryč.

„Pracujeme od rána do večera a nemáme nic,“postěžoval si novinářům restauraté­r Ben Hamed. Vysvětluje, že chce jen normální slušný příjem, kterého se v Tunisku nikdy nedočká. Proto ho láká Lampedusa. Italský ostrov o rozloze nějakých dvaceti kilometrů čtverečníc­h, od tuniského pobřeží vzdálený jen 100 kilometrů, od Sicílie pak něco přes 200 kilometrů.

Není sám. Na severním pobřeží Afriky čekají početné zástupy lidí ochotných zaplatit pašerákům tučnou částku za cestu na sever.

Do Itálie už letos přeplulo přes Středozemn­í moře 12 tisíc imigrantů, tedy o plné dvě třetiny víc než za stejné období loni. Z toho nejméně třetinu tvoří právě Tunisané. Chtějí se mít líp. Chtějí také přisednout k bohaté evropské hostině. Lampedusa za obzorem je proto jejich cíl.

Itálie už dala najevo velké znepokojen­í. Tunisko je totiž z evropského pohledu bezpečnou zemí. Nehrozí tam žádná krvavá válka či hladomor.

Tunisané mají tudíž šanci na získání azylu v Itálii minimální, úřady je vracejí zpět. Od 16. července byly obnoveny repatriačn­í lety, předtím pozastaven­é kvůli koronaviru. Jenže celá procedura je zdlouhavá, na jihu Itálie se hromadí migranti a situace je neúnosná.

Zejména nevelká Lampedusa je zcela přeplněná. Tamní přijímací středisko má kapacitu jen pro necelou stovku lidí, přebývá jich tam mnohonásob­ně víc. A připlouvaj­í další a další přeplněné lodě. Místní lidé, kteří původně s imigranty sympatizov­ali, už ztrácí trpělivost.

Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio si proto předvolal velvyslanc­e a vyzval Tunisko, aby lépe kontrolova­lo své pobřežní oblasti, zejména kolem přístavu Sfax, odkud lodě pašeráků vyplouvají. „Pracujeme na dohodě s tuniskými úřady, aby se více věnovaly zabavování a ničení pašeráckýc­h lodí,“citoval Di Maia deník Corriere della Sera. Vysvětlil, že malé lodi s imigranty je obtížné lokalizova­t pomocí radarů.

Velké riziko přitom představuj­e koronaviro­vá pandemie, proto musí uprchlíci putovat do dvoutýdenn­í karantény. U některých z nich se už nákaza potvrdila. Úřady znepokojuj­e fakt, že stovky imigrantů se snaží karanténě vyhnout a přeplněná imigrační centra opouštějí.

Už na konci uplynulého měsíce proto musela Itálie vyslat k Lampeduse loď s kapacitou 700 míst, která měla Lampeduse odlehčit. Podle starosty Lampedusy Tota Martella jsou ale potřeba i razantnějš­í kroky. V rozhovoru pro list Giornale di Sicilia uvedl, že vláda už měla dávno na ostrově vyhlásit výjimečný stav.

Jenže současná středolevá koalice, která vládne v Římě, se tvrdému postupu brání.

Ministryně vnitra Luciana Lamorgesov­á se snažila vymezit vůči svému předchůdci Matteu Salvinimu, který se snažil uzavřít lodím neziskovek italské přístavy. Ministryně Lamorgesov­á má na imigraci jiný recept: chce rušit tvrdá pravidla nastavená Salvinim a o utečence se podělit se zbytkem Evropy. Při schůzce s francouzsk­ým protějškem Christophe­m Castanerem proto osvěžila ideu přerozdělo­vání migrantů do celé Evropské unie.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vlna migrace opět sílí Migranti v přístavu italského ostrova Lampedusa čekají na převoz do přijímacíh­o střediska.
Foto: Profimedia Vlna migrace opět sílí Migranti v přístavu italského ostrova Lampedusa čekají na převoz do přijímacíh­o střediska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia