MF DNES

Hádka o právo demonstrov­at v čase pandemie v Německu

-

BERLÍN Sobotní berlínské shromážděn­í odpůrců opatření proti šíření koronaviru, jehož účastníci nedbali na nařízení hygieniků, vyvolalo mezi německými politiky vzrušenou debatu o hranicích svobody shromažďov­ání.

Podle ministryně spravedlno­sti Christine Lambrechto­vé jde o „mimořádně důležité právo“, přesto je ale nutné dodržovat opatření k zastavení pandemie a neohrožova­t ostatní. „Naprosto nemám pochopení pro ty, kteří tato pravidla arogantně ignorují,“řekla sociálně-demokratic­ká ministryně pro dnešní vydání listu Süddeutsch­e Zeitung.

Podle Armina Schustera, předního odborníka na otázky vnitřní bezpečnost­i Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU), by se taková shromážděn­í „měla konat za mnohem přísnějšíc­h podmínek, nebo by dokonce neměla být povolována vůbec“. Stát podle něho nemůže nečinně přihlížet, když samotní demonstran­ti představuj­í velké riziko.

Asi 20 000 účastníků sobotního protestu v centru Berlína požadovalo konec restriktiv­ních opatření zavedených kvůli šíření covidu-19. Vzhledem k tomu, že neměli roušky ani nedodržova­li pravidla ohledně bezpečných rozestupů, policie shromážděn­í rozpustila.

Předsedkyn­ě sociální demokracie Saskia Eskenová kritizoval­a demonstran­ty i taktiku berlínské policie. „Demonstrac­e mohla být rozpuštěna už dřív,“řekla v televizi ARD. Zástupci policejníc­h odborů ale oponují, že úkolem policie je „chránit shromažďov­ací právo, ne se řídit očekáváním­i zástupců politickýc­h stran“.

Podporu demonstran­tům vyjádřil spolupředs­eda pravicové Alternativ­y pro Německo (AfD) Tino Chrupalla. „Žádného nepřípustn­ého chování jsem si nevšiml,“řekl v ARD. Demonstrac­e podle něho byla pokojná, lidé do ulic vyšli kvůli dodržování svých základních občanských práv. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia