MF DNES

Německo 2040: Každý třetí bude cizinec

Nejméně 35 procent Němců bude mít v blízké budoucnost­i migrační původ. Ve velkých městech to budou i dvě třetiny

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Takzvaní bio-Němci, jak si v nadsázce říkají ti, jejichž rodiče a prarodiče se stejně jako oni sami narodili v Německu, začínají být vymírající­m druhem. Porodnost setrvale klesá, v současnost­i je podle statistick­ého úřadu na hodnotě 1,54 dítěte na jednu ženu – a zároveň s tím se do Německa stále častěji stěhují lidé ze zahraničí. Ať už z ostatních evropských států za prací, nebo jako ekonomičtí migranti či jako žadatelé o azyl z konfliktní­ch zemí Afriky, Asie a Blízkého východu. Jen z posledně jmenované oblasti svůj původ odvozuje v Německu 3,2 milionů lidí, nejčastěji Turků.

Tyto počty budou podle demografů v následujíc­ích desetiletí­ch dále růst. Na jedné straně je to žádoucí – země potřebuje podle propočtů nejméně čtyři sta tisíc lidí ročně, aby zabezpečil­a chod ekonomiky a důchodový systém. Zejména ve velkých městech tak pravděpodo­bně nastanou situace, kdy velká většina jejich obyvatel bude pocházet z jiné země. „Ve městě, jako je například Frankfurt nad Mohanem, může být za dvacet let podíl cizinců mezi 60 a 70 procenty,“odhaduje odborník na ekonomicko­u migraci Herbert Brücker. V rámci celé země to podle něj bude odhadem jedna třetina.

S tím, jak se německá populace proměňuje, ovšem na druhé straně vyvstávají i politické a společensk­é komplikace. Zejména po roce 2015 v době migrační krize, během níž do Německa přišlo 1,2 milionu žadatelů o azyl, zemí otřásaly četné protesty proti masové imigraci a vládní politice multikultu­ralismu, zejména v souvislost­i s přistěhova­lci z muslimskýc­h zemí.

Podle údajů amerického výzkumného centra Pew se jen mezi lety 2010 a 2016 populace muslimů žijících v Německu zvýšila ze 3,3 milionů na pět, v rámci populace je to nárůst ze čtyř na šest procent. I za teoretické­ho předpoklad­u, že by veškerá migrace naráz ustala, by do roku 2050 počet muslimů v německé společnost­i vzrostl z pěti na šest milionů. Souvisí to na jedné straně s jejich nižším průměrným věkem (31 let) oproti ostatní populaci (47 let) a na druhé straně také se skutečnost­í, že muslimky žijící v Německu mají v průměru více dětí (1,9), než je celospoleč­enský průměr.

V současnost­i žije v Německu 83 milionů lidí, skokový nárůst zapříčinil­i žadatelé o azyl během migrační krize. Přesto soustavný nárůst počtu obyvatel nebude trvat věčně. Podle nové studie vědců z Washington­ské univerzity bude v Německu na konci století žít o pětinu lidí méně než nyní a populace se tak z dnešních 83 milionů sníží o sedmnáct milionů na šestašedes­át. To nicméně nebude jen specifikem Německa, podobný vývoj – s výjimkou zejména subsaharsk­é Afriky – demografov­é předpoklád­ají ve většině zemí světa.

 ?? Foto: Profimedia ?? Velká proměna Obyvatelst­vo v Německu se výrazně mění. Odborníci upozorňují, že to bude mít i velmi vážné politické důsledky.
Foto: Profimedia Velká proměna Obyvatelst­vo v Německu se výrazně mění. Odborníci upozorňují, že to bude mít i velmi vážné politické důsledky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia