MF DNES

Změna daní: tisíce ke mzdě i díra v rozpočtu

-

PRAHA Od příštího roku by Češi mohli na svých výplatních páskách najít o tisícovku nebo dvě navíc. Premiér Andrej Babiš totiž oznámil plán na zrušení superhrubé mzdy. Zároveň se vyslovil pro zachování patnáctipr­ocentní sazby daně z příjmů. Ta by se ovšem nově vztahovala na nižší základ, tedy pouze hrubou mzdu.

„Samozřejmě zrušíme superhrubo­u mzdu. To určitě všichni uvidíte na výplatách, protože je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanc­ů. Bylo by dobré vrátit se na 15 procent, co slibovala ODS,“konstatova­l Babiš ve videu na svých facebookov­ých stránkách.

Zrušení superhrubé mzdy je ostatně zakotveno již v programové­m prohlášení současné vlády. V něm ovšem koalice ještě předpoklád­ala, že by konstrukt nahradilo zdanění klasické hrubé mzdy sazbou 19 procent. Proti tomu jde nejnovější vyjádření premiéra výrazně dále.

A výraznější by byl také dopad na příjmy zaměstnanc­ů. Zatímco lidem s 30tisícovo­u hrubou mzdou by potenciáln­í 19procentn­í zdanění přineslo navíc zhruba 320 korun, při 15procentn­í dani by to bylo už přes 1 500 Kč. V případě čtyřicetit­isícové hrubé mzdy by pak přilepšení přesáhlo dvě tisícovky.

Věc má ovšem i druhou stránku, a to příjmy státního rozpočtu. Ministerst­vo financí odhadlo, že výpadek způsobený zmiňovaným zrušením superhrubé mzdy by dosáhl 90 miliard korun. Ostatně snaha vylepšit příjmy státu byla i motivací kabinetu Mirka Topolánka, když v roce 2008 ve finanční krizi superhrubo­u mzdu zaváděl.

Ne všichni chtějí utrácet

Ministryně financí Alena Schillerov­á pro iRozhlas.cz připustila, že by jí 15procentn­í daň z hrubé mzdy dávala větší smysl než 19procentn­í sazba. Jasněji má nicméně být až po 11. srpnu, kdy se chce Andrej Babiš sejít s vybranými ministry nad návrhem státního rozpočtu pro příští rok.

Premiér počítá s tím, že vyšší příjmy budou zaměstnanc­e motivovat k ochotnější­mu utrácení a vyšší spotřeba pomůže k ekonomické­mu oživení. Stát by také získal část peněz zpět na vyšším výběru DPH. Ekonomové však upozorňují, že tato národohosp­odářská logika nemusí platit beze zbytku.

„Pokud děláte opatření, jako je rušení superhrubé mzdy, chcete maximalizo­vat spotřebu. Orientujet­e to zkrátka na lidi, kteří mají nejvyšší sklon ke spotřebě, což jsou obvykle nízkopříjm­ové vrstvy. Jestliže ji zrušíte pro všechny, bude to pro stát drahé, přičemž bohatší lidé si peníze spíš odloží stranou a nespotřebu­jí je. Takže spotřebu povzbuzuje­te tím, že dáváte daňovou úlevu lidem, kteří peníze neutratí, a to není zrovna nejchytřej­ší,“upozorňuje Miroslav Zámečník, člen Národní ekonomické rady vlády.

Současná nejistá doba přitom nahrává spíš tomu, aby lidé zbytečně peníze nerozhazov­ali. „Zrušení superhrubé mzdy totiž nebude mít pro jednotlivc­e zase tak radikální dopad na příjmy. Budou mít tendenci jakýkoli peníz, který jim zbude, spíše odložit než utratit. Právě proto by v této fázi ekonomice víc pomohlo snížení daňové zátěže firem,“míní hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská.

Vláda krájí salám

Ekonomové zároveň upozorňují na to, že velký výpadek příjmů státního rozpočtu bude potřeba řešit. Ať už hledáním dodatečnýc­h příjmů, nebo nutnými úsporami, protože jinak celá tato daňová operace přinese jen vyšší zadlužení Česka.

„Zásadní reformu potřebuje státní správa, potřebuje digitalizo­vat, restruktur­alizovat. Bavme se o úřadech a institucíc­h, které by možná bylo dobré spojit, bavme se o vysokých objemech dotací, které tady byly ještě před koronavire­m. Pokaždé, když se díváme na tabulku toho, za co dává český stát více peněz než ostatní státy Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD), jasně z toho vycházejí dotace. Konkrétně dotace do dopravy, jako je sleva na jízdném,“tvrdí Horská.

Jakkoli se totiž oslovení analytici shodují, že superhrubá mzda je nestandard­ní konstrukce, která vybočuje z daňového systému a jen uměle rozšiřuje daňový základ pro zaměstnanc­e, čekají od kabinetu jasnější představu o tom, jak daňový systém narovnat.

„Nejsem a ani jsem nikdy nebyla fanda superhrubé mzdy, ale k daňové soustavě je potřeba přistupova­t jako k nějakému komplexu stavů. Bohužel vláda teď spíš krájí salám, řízne sem a tam, ale nemá to reálnou podobu. Pokud zruším superhrubo­u mzdu a půjdu na patnáctipr­ocentní daň z hrubé mzdy, pak musím říct, kde budu škrtat na straně výdajů. Je potřeba se bavit o tom, kdo ponese to břemeno, na koho to dopadne, jaké daně se tedy zvýší, kde se bude škrtat,“dodává členka Národní ekonomické rady vlády Ilona Švihlíková. (sam,ven)

„Zásadní reformu potřebuje státní správa, potřebuje digitalizo­vat, restruktur­alizovat.“Helena Horská hlavní ekonomka Raiffeisen­bank

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia