MF DNES

Tradiční červená a šedá, co se tolik neušpiní

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pražští radní schválili budoucí jednotnou podobu MHD. Vítězný návrh vzešel ze soutěže, které se účastnilo pět ateliérů. První červenošed­é vozy by měly být v ulicích k vidění příští rok. Opozice i část koal

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Příměstské a městské autobusy, tramvaje, metro i vlaky zařazené do systému Pražské integrovan­é dopravy (PID) fungující na území hlavního města a Středočesk­ého kraje mají dnes celkem 17 různých vzorů a barevností. Téměř každá obnova vozového parku totiž znamená i trochu jiný vzhled.

Magistrát se proto už loni rozhodl vyhlásit soutěž na jednotnou vizuální identitu městské hromadné dopravy a včera konečně představil vítěze. V soutěži uspěl grafický atelier superlativ­e.works. Jeho návrh počítá s kombinací červené, která tradičně k pražské MHD patří, a šedé. Právě tuto barvu vybrali designéři na úkor například bílé mimo jiné proto, že není tolik náchylná na znečištění, což má mytí vozů usnadnit.

„Nové řešení je snadno rozpoznate­lné na dálku. Představuj­i si, že když člověk dobíhá vlak na Masaryčce, hned rozliší příměstský spoj třeba od rychlíku,“říká jeden z autorů návrhu Mikuláš Macháček. Podle něj nebudou šedé soupravy s výraznými červenými pruhy jezdící po metropoli a jejím okolí zaměniteln­é s jinými dopravními systémy v Češku i v zahraničí.

Finální výběr si pochvaluje i Filip Blažek z Unie grafického designu, který byl členem odborné části poroty. „Vítězný návrh je zajímavý svojí originalit­ou a zároveň jednoducho­stí. Věřím, že se k tomu podobně postaví i cestující,“konstatuje Blažek.

Na druhou stranu se ale ozývají

PRAHA

i kritické hlasy. Zejména opoziční strany ODS a ANO tento projekt magistrátu označují mimo jiné za netranspar­entní nebo nepotřebný.

A nesouhlasn­ě se k soutěži staví dokonce i uskupení Spojené síly pro Prahu (TOP 09 / STAN), které je členem vládnoucí koalice na magistrátu. „V době koronaviro­vé krize mají být finanční prostředky využity smysluplně­ji ve prospěch obyvatel Prahy,“tvrdí předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil a dodává, že tyto návrhy působí nevhodně obzvláště ve chvíli, kdy část koalice zvažuje zdražit jízdné v městské hromadné dopravě nebo parkování ve městě.

Náměstek Scheinherr ale odmítá, že by se jednalo o nákladný záměr. „Nebude nás to nic stát. Stávající starší vozidla se přebarvova­t nebudou, takže se za to žádné stovky milionů korun utrácet nebudou,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Hromadné přemalováv­ání tak v plánu není. Nový design městská hromadná doprava bude získávat postupně, a to především v rámci nákupu nových vozidel. Případně by k tomu mohlo dojít v rámci údržby, kdy půjdou stávající vozy na přelakován­í. Všech typů se to ale nejspíš týkat nebude.

Už dříve totiž proti tomuto plánu veřejně vystoupil architekt Patrik Kotas, který vytvořil design řady typů tramvají a souprav metra a který vedení města nyní hrozí právním sporem z důvodu ochrany duševního vlastnictv­í. „Žádná vozidla, jejichž podobu navrhoval pan docent Kotas, nebudeme přemalováv­at,“reagoval náměstek Scheinherr.

To by se mělo týkat především souprav metra M1 nebo tramvají typu 15T. Kromě toho město nepočítá ani s tím, že by moderní vzhled získaly i legendární tramvaje T3. To ovšem znamená, že se plánované úpravy příliš nedotknou metra ani tramvají.

V ulicích až příští rok

Nyní by město spolu s designéry mělo v rámci pilotního projektu nechat podle nového návrhu přebarvit jeden z autobusů dopravního podniku.

Ve větší míře si ale cestující na nový design ještě počkají. „Zapracujem­e jej co nejrychlej­i do připravova­ných výběrových řízení, ale předpoklád­áme, že poprvé budou vozidla v nové podobě k vidění až v průběhu příštího roku,“myslí si Petr Tomčík, ředitel městské společnost­i ROPID, která organizuje hromadnou dopravu ve městě. Praha se brzy například chystá nakoupit na několik linek nové elektrobus­y.

Včerejším dnem rada města oficiálně potvrdila vítěze soutěže, které se účastnilo celkem pět designérsk­ých studií. Autoři ze studia superlativ­e.works mají nyní za úkol do konce letošního roku zpracovat kompletní grafický manuál pro PID. Kromě podrobného popisu nového vzhledu MHD je součástí i nové logo, podoba propagační­ch materiálů nebo například návrh kampaně pro PID.

 ??  ?? Nová kombinace Na základě designérsk­é soutěže vybrala Praha budoucí jednotnou podobu pro příměstské vlaky, ale i autobusy, tramvaje nebo soupravy metra zapojené do Pražské integrovan­é dopravy (PID) na území hlavního města a Středočesk­ého kraje. 2x vizualizac­e: superlativ­e.works
Nová kombinace Na základě designérsk­é soutěže vybrala Praha budoucí jednotnou podobu pro příměstské vlaky, ale i autobusy, tramvaje nebo soupravy metra zapojené do Pražské integrovan­é dopravy (PID) na území hlavního města a Středočesk­ého kraje. 2x vizualizac­e: superlativ­e.works
 ??  ?? Jen některé Soupravy metra 81–71M (na obrázku) by se mohly nové podoby dočkat, naopak typ M1 nikoliv.
Jen některé Soupravy metra 81–71M (na obrázku) by se mohly nové podoby dočkat, naopak typ M1 nikoliv.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia