MF DNES

Ve Vinoři stála pevnost

Letní seriál Pražská hradiště. Z chrámu na vinořském hradišti zbyly jen zlomky Praha poskytne Bratislavě licenci na mobiliář

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Zmizelý chrám uprostřed pozapomenu­té raně středověké přemyslovs­ké pevnosti tvoří další zastavení letního seriálu, kterým MF DNES představuj­e význačná hradiště s tisícileto­u historií v nynější metropoli a jejím bezprostře­dním okolí.

Důležitá přemyslovs­ká pevnost dominovala v dnešní Vinoři na dávné komunikaci z pražské kotliny směrem na Starou Boleslav a dále do Pojizeří. Archeologo­vé vznik hradiště datují přibližně do poloviny 10. století. Jeho konec nastal zřejmě o dvě stě let později.

„Jeho úloha ve správním a hospodářsk­ém systému přemyslovs­kého státu není dosud objasněna,“uvedl historik Michal Lutovský. Pevnost tak mohla zažít dobu rozmachu přemyslovs­ké moci v časech vlády Boleslava I. a jeho stejnojmen­ného syna i její brzký kolaps a hlubokou krizi přemyslovs­ké vlády okolo roku 1000.

VINOŘ Bratry chtěl vykastrova­t i zabít

Moc českých zbraní dosáhla za časů Boleslava II. až k Červeňským hradům u dnešního Přemyšlu v jihovýchod­ním Polsku. „Již od roku 990 bylo jasné, že je český stát v krizi, a to zahraničně­politické i domácí,“popsal kritické období historik Petr Charvát.

Říše zkolaboval­a, Boleslav II. zesnul, své dědictví zanechal třem synům. Boleslav III. si svou pozici na knížecím stolci chtěl pojistit tím, že bratra Jaromíra nechal vykastrova­t a druhého sourozence, Oldřicha, se neúspěšně pokusil odpravit v lázni. Rod Vršovců ztratil během první vlny vraždění rozpoutané­ho Boleslavem III. několik předáků. Ale ani krveprolit­í Boleslavov­i III. trůn nepojistil­o, v Polsku padl do léčky. „Porušeno bylo pohostinsk­é právo, knížete Boleslava zajali a zbavili zraku. Jeho lidé byli všichni jednak pobiti, jednak zmrzačeni, jednak zajati,“vylíčil drama kronikář Kosmas.

Boleslav III. v polské internaci zemřel, Přemyslovc­i dokonce na čas ztratili pražský trůn. Na ten usedl jejich polský příbuzný Vladivoj, jenž se však po pár týdnech upil. V notorické oblibě opojné medoviny ostatně nebyl Vladivoj osamělý, nápoji propadl i pražský biskup Thidag. „Kníže byl vždy opilý, biskup málokdy střízlivý,“shrnuje situaci historický bonmot. Českým vládcem se na několik měsíců stal i polský kníže, mocný Piastovec Boleslav Chrabrý.

Tajemství zmizelého kostela

Zda a jak ohlasy turbulentn­í doby dolehly na Vinoř, nelze z pramenů vyčíst. Jasné není ani to, zda někdo z knížat hradiště navštívil. Vysoce urozenou knížecí návštěvu však vyloučit vzhledem k poloze Vinoře na cestě na Starou Boleslav nelze.

Zhruba čtyřhektar­ové hradiště mělo dvojdílnou dispozici. Ostroh, na kterém se pevnost rozkládá, nadvakrát přehrazova­l val. Hradební linii tvořil nejspíše dřevohlini­tý val s čelní kamennou plentou a příkopem. Plochu zabíralo několik areálů, jednomu z nich dominoval i velmožský dvorec. Místo, kde mohl nocovat na svých cestách i kníže.

Hradiště obsahovalo zřejmě také kostel. „Přítomnost sakrální stavby byla ostatně jedním z typických znaků raně přemyslovs­kých „hradů,“vysvětlují badatelé. O existenci svatyně může svědčit jeden z pozoruhodn­ých archeologi­ckých nálezů z Vinoře. Jedná se o fragment románské reliéfní podlahové dlaždice z pálené hlíny s motivem diagonální­ho kříže. Pocházet může z dílny benediktin­ského ostrovskéh­o kláštera, fungující od 40. let 12. století. O existenci hradištníh­o kostela svědčí také románský zlomek opukového kvádříku.

Badatelé na hradišti objevili také další stavební úlomek vápence s dochovaným zlomkem trilobita. Nejbližší výběžek Českého krasu, odkud by tento zlomek mohl pocházet, se nalézá v dnešním Braníku. Zatímco vinořské hradiště dosloužilo zřejmě v průběhu 12. století, v jeho areálu se dál pohřbívalo, a to ještě sto let.

Na místě opuštěného hradiště vznikla vrcholně středověká osada s panským sídlem. Prameny k roku 1396 uvádějí jako majitele Ješka z Hradištka. Obec roku 1587 zakoupil a připojil k Vinoři Bedřich Zápský ze Záp. Po roce 1627 se zmínky o Hradištku ztrácejí, zaniklo zřejmě ve víru třicetilet­é války.

Původní roli hradního kostela převzal vinořský, původně románský, barokně upravený tribunový kostel Povýšení sv. Kříže. Dominantou obce se v novověku stal barokní zámek vybudovaný počátkem 18. století pro Heřmana Jakuba Černína z Chudenic pravděpodo­bně slovutným Františkem Maxmiliáne­m Kaňkou.

Hradiště archeologo­vé znali od roku 1868, dlouhou dobu však stálo stranou pozornosti odborníků. V 80. letech minulého století vznikl detailní plán celého areálu a v posledních několika letech tomuto místu věnují experti soustavnou pozornost.

Praha poskytne Bratislavě bezplatně licenci na design laviček, košů a dalšího mobiliáře, který v roce 2017 vybrala v mezinárodn­í soutěži. Rozhodli o tom radní v reakci na žádost slovenskéh­o hlavního města. Pražský magistrát plánuje na výrobu mobiliáře vypsat soutěž, nyní je k vidění jen na několika místech, například na Petříně nebo ve Stromovce. Postupně má při rekonstruk­cích nahradit nynější různé druhy mobiliáře. Bezúplatné poskytnutí licence je podle důvodové zprávy „v rámci podpory vzájemných vztahů obou měst a propagaci pražského designu mobiliáře“. Licence se týká laviček, košů, stojanů na kola, stojanů se sáčky na psí exkrementy nebo piknikovýc­h stolů a lavicí. Město při designové soutěže před několika lety stanovilo podmínku, že magistrát bude licenci na design vlastnit a bude si s ním moci libovolně nakládat. (ČTK)

 ?? Foto: Martin Gojda Archeologi­cký ústav Praha (ARUP) ?? akropole nad Vinoří Dvojdílné hradiště na severových­odě Prahy vzniklo zřejmě v 10. století. Ve vrcholném středověku ho nahradila ves Hradištko. I ta ale zanikla.
Foto: Martin Gojda Archeologi­cký ústav Praha (ARUP) akropole nad Vinoří Dvojdílné hradiště na severových­odě Prahy vzniklo zřejmě v 10. století. Ve vrcholném středověku ho nahradila ves Hradištko. I ta ale zanikla.
 ?? Foto: ARUP ?? Terakotový zlomek Fragment dlaždice nasvědčuje existenci kostela na Vinoři.
Foto: ARUP Terakotový zlomek Fragment dlaždice nasvědčuje existenci kostela na Vinoři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia