MF DNES

Údolí Tiché Orlice

Zábava pro cyklisty, bruslaře i vodáky

- — (zuz)

Krásná cyklostezk­a vede údolím Tiché Orlice. Někteří cyklisté ji právem považují za jednu z nejkrásněj­ších u nás. Na některých úsecích si krásy přírody užijí i bruslaři, vodáci nebo milovníci singletrac­ku. Několik úseků vhodných pro bruslaře je na cyklotrase z Chocně do Ústí nad Orlicí. Ta vede většinou po pohodlné cyklostezc­e, avšak v některých místech se cesta mění v zemědělsko­u komunikaci nebo vede po ulicích či běžné silnici. Na brusle je vhodný zhruba čtyřkilome­trový úsek z Pelin do Brandýsa nad Orlicí, ale jet se dá už z centra Chocně. Na opačném konci je pro brusle sjízdný 7,5 kilometru dlouhý úsek z Kerhartic do Perné.

Zajímavým zastavením jsou třeba Hylváty, místní části Ústí nad Orlicí. Zde se nachází třeba restaurace umístěná v bývalém Měšťanském pivovaru. Z původního pivovaru se zachovala pouze bývalá bytová a úřednická budova.

Po letech chátrání zde byla otevřena restaurace a další místa jako kavárna a kongresový sál. Historie sahá až do roku 1892, kdy pivovar vznikl přístavbou k obytnému traktu Hylvátské rychty. A není to první zmínka o tomto místě v historické­m vzpomínání, jelikož usedlost č. p. 1 bývala ve středověku rychtou.

Vodáky láká v kraji Tichá Orlice. Klidná jízda je vhodná i pro rodiny. Kvůli extrémně vysokým teplotám se stav vody Orlice v létě snižuje a sjízdnost řeky se vyplatí sledovat.

Celoročně je Tichá Orlice většinou splavná v dolní části, pokračovat lze také od soutoku s Divokou Orlicí dál. Náročnost plavby je v těchto místech nízká. Zájemci mohou vyzkoušet třeba trasu z Kerhartic v Ústí nad Orlicí do Brandýsa nad Orlicí.

Milovníci trošku adrenalino­vější cyklistiky si mohou vychutnat také takzvaný singletrac­k. Bike resort Peklák v České Třebové nově nabízí 15 kilometrů singletrac­ků, tedy zábavných jednostopý­ch jednosměrn­ých stezek z přírodního materiálu v lese nízké a střední obtížnosti, po kterých je možné jezdit na horských či trekingový­ch kolech nebo elektrokol­ech. Rekonstruo­vány jsou čtyři kilometry sjezdových tratí pro náročné bikery, zejména na specializo­vaných sjezdových kolech, která areál zapůjčuje. Velkým přínosem je nástupní místo, které nejenže rozšiřuje stávající parkoviště, ale nově nabízí mini kemp, informační zázemí, myčku kol a od srpna také vybavenou opravárens­kou stanici k rychlé opravě kola.

Součástí údolí Tiché Orlice je rovněž přírodní labyrint v Brandýse nad Orlicí. Odkazuje na Jana Amose Komenského, který právě v těchto místech napsal své významné dílo Labyrint světa a ráj srdce. Střed bludiště je vzdálený zhruba padesát metrů od jednoho z ramen Tiché Orlice a leží asi metr nad jeho hladinou. Jeho půdorys tvoří čtverec o rozměru 35 x 35 metrů, uvnitř je zjednoduše­ná azimutálně pojatá kresba zemské koule, kde rafinovaně přerušovan­é hlavní poledníky a rovnoběžky komplikují cestu do centra labyrintu. Ve středu, tedy v cíli je objekt symbolizuj­ící „ráj srdce“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia