MF DNES

praktické informace

-

● jak se tam dostat:

Do Ústí nad Orlicí, odkud se dostanete na cyklostezk­u, můžete dojet autem po silnici první třídy číslo 35, před Vysokým Mýtem odbočte na Choceň a pokračujte přes menší obce směrem Ústí nad Orlicí. Další cesta vede po silnici první třídy číslo 11, odkud ve Vamberku odbočíte směr Ústí nad Orlicí. Možností je také využít železniční dopravy, z Prahy do města dokonce jedou některé přímé spoje. Ty vám převezou i kola.

• otevírací doba:

Na cyklostezk­u můžete samozřejmě vyrazit kdykoliv. Vleky na Pekláku jsou otevřené v červenci a srpnu od úterka do neděle, vždy od deseti do 18 hodin. Od září do října vleky jezdí každý víkend od deseti do 17 hodin.

● jízdné na vleku:

Jedna jízda stojí 50 korun, dvě hodiny ježdění vyjdou na 240 korun, čtyři hodiny na 300 a jeden den na 390 korun. Děti mají jízdné snížené a je možnost koupit permanentk­u, kterou lze čerpat kdykoliv během sezony.

● kontakt:

Pod Jelenicí 653 560 02 Česká Třebová telefon: 731 125 800

e-mail: info@peklak.cz

● měli byste vědět, že .... Labyrint, či bludiště?

Labyrintem je obvykle míněna cesta, na níž je člověk veden, v bludišti ji naopak ztrácí. V Brandýse nad Orlicí jsou tyto pojmy propojeny, neboť neobvyklý přírodní parčík dává dost šancí k tomu, aby ho lidé čím dál víc poznávali, a měnil se jim tak v cestu, jejíž směr už nemusí hledat.

Rezervace Peliny zve na klidnou atmosféru

Za návštěvu stojí také přírodní rezervace Peliny, která se rozkládá mezi Brandýsem nad Orlicí a Chocní. Strmé opukové skály nad Tichou Orlicí porostlé vápnomilný­mi květnatými bučinami představuj­í jedinečnou lokalitu, která vznikla jako pozůstatek křídového moře. Opukové stěny vysoké až 35 metrů jsou zvětralé do rozličných tvarů. Nalézají se tu drobné puklinky a malé jeskyně, z nichž nejznámějš­í je tzv. Koňská díra, ke které se vážou četné pověsti. Vyskytují se zde i vzácné druhy měkkýšů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia