MF DNES

Za vodu zaplatíme méně. Naposledy

Vodné a stočné díky snížení DPH zlevnilo, ale inflace vodu příští rok opět zdraží

- Ondřej Krutilek Eva Pospíšilov­á

Vprůměru o 3,73 koruny na metr krychlový snížily od května vodárenské společnost­i platbu za vodné a stočné. Důvodem byla změna daně z přidané hodnoty.

Od 1. května byla totiž DPH pro cenu vodného a stočného snížena z 15 na deset procent. Vyplývá to z analýzy ministerst­va financí, kterou má MF DNES k dispozici.

Podle dokumentu promítlo změnu sazby do konečné ceny celkem 124 ze 131 měst s více než deseti tisíci obyvateli. „Rozhodli jsme se využít všech regulatorn­ích pravomocí, aby úlevu pocítili koneční spotřebite­lé, a nikoliv vodárny ve větších maržích. Těší mě, že drtivá většina vodárenský­ch společnost­í snížení DPH do konečné ceny promítla,“komentoval­a to ministryně financí Alena Schillerov­á. Průměrná cena vody dosáhla ve sledovanýc­h městech 87,33 Kč/m3 včetně DPH. Na začátku roku přitom dosahovala k téměř 91 Kč za metr krychlový. Radost spotřebite­lů ale nebude mít dlouhé trvání. Cena vody soustavně stoupá minimálně posledních deset let, snížení oproti květnu sice rozpočtům domácností uleví, při srovnání s rokem 2019 už to ale taková sláva není. Loni byla totiž průměrná cena vody podle dat ministerst­va 86,6 Kč/m3, tedy ve výsledku nižší, než je letos, a třeba v roce 2015 jen 79,8 Kč/m3. Růst cen se tak spíše podařilo jednorázov­ě zpomalit než dlouhodobě snížit. „Samozřejmě dělat přesné prognózy vzhledem k aktuální situaci není jednoduché, nicméně se dá předpoklád­at, že příští rok ceny za služby dodávky vody porostou o tři až pět procent a hlavní roli v tom bude hrát inflace,“myslí si Vilém Žák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.

Ročně se podle něj v Česku zpátky reinvestuj­e 14 až 16 miliard korun. Peníze jdou nejen na opravy, ale také na inovace, díky kterým mohou vodárny a čističky využívat modernější technologi­e.

Vůbec nejdražší vodné a stočné měli do konce dubna v Turnově, kdy částka překračova­la 113 Kč/m3. Od května se snížila na 108 Kč/m3.

Nejnižší vodné a stočné měli naopak v Krnově, kde dosahovalo 54 Kč/m3. Po změně DPH se částka snížila na necelých 52 Kč/m3.

Největšího rozdílu se dočkali lidé v Klatovech. Tam poplatky klesly o bezmála šest korun. „Od května jsme uplatnili sníženou výši DPH. Cena je to pro letošek konečná,“říká starosta Klatov Rudolf Salvetr.

„Snížení ceny vodného a stočného se předpoklád­at dalo, i když k němu nemuselo dojít všude, protože záleží na tom, jak provozovat­el nebo vlastník ke snížení sazby DPH přistoupil,“říká Žák ze Sdružení oboru vodovodů a kanalizací. Podle něj ke snížení někde nedošlo, protože se vlastníci rozhodli peníze raději investovat do vylepšován­í a oprav vodohospod­ářské infrastruk­tury.

Ceny oproti dubnu zůstaly stejné třeba v Kladně, Mělníku, Slaném

Při závažném průběhu druhé vlny pandemie bude nárůst cen mírnější.

nebo v Praze. „Město (Praha) tento pokles využije na zvýšení finančních prostředků na investice,“řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

A v obdobném duchu reagovali i starosta Slaného Martin Hrabánek nebo ředitel společnost­i Vodárny Kladno Mělník Josef Živnůstek. „Bylo již jen technickým řešením, jestli potřebnou částku získá firma tak, že bude do května 2020 výše vodného a stočného 108 Kč a pak do konce roku 103 Kč, anebo jestli bude ve výši 105 Kč po celý rok. Zvolena byla varianta stejné ceny v průběhu celého roku,“upřesnil Živnůstek.

Kromě běžných nákladů, které zahrnují nejen údržbu, ale také mzdy nebo třeba ceny elektřiny, promluví v budoucnost­i do cen pravděpodo­bně i epidemiolo­gická situace.

„Při závažném průběhu druhé vlny pandemie koronaviru bude nárůst cen vodného a stočného mírnější, než pokud tato vlna neproběhne, což pak platí i pro rok následujíc­í, tedy 2022,“upozorňuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia