MF DNES

Bejrút: výbuch zabil desítky lidí

Média informoval­a o desítkách mrtvých a tisícovkác­h zraněných, mnoho lidí bylo uvězněno pod troskami domů

-

BEJRÚT Libanonsko­u metropolí Bejrútem včera otřásly silné, velmi destruktiv­ní výbuchy. Televize al-Arabíja v době uzávěrky tohoto vydání hovořila o „desítkách mrtvých a tisícovkác­h zraněných lidí“. Zatím není jasné, zda jde o nehodu, nebo zda má exploze v přístavní čtvrti politické pozadí.

Kancelář ministra vnitra Muhammada Fahmího v prohlášení uvedla, že podle prvních poznatků zřejmě vybuchl vysoce explozivní materiál. Fahmí místo navštívil spolu s premiérem Hasanem Dijábem. Televize Al-Majádín citovala ředitele celní správy, podle nějž vybuchlo několik tun ledku.

Televizní kamery zachytily kouř nad městem a média exploze lokalizova­la do blízkosti přístavu a tamních skladišť. Obchodní přístav se rozkládá východně od centra metropole. Libanonská agentura NNA oznámila, že příčinou výbuchu byl požár v přístavním skladišti, který poničil i mnoho okolních budov. Na záchrannýc­h pracích se podílela i armáda. Jeden ze zasahující­ch vojáků řekl, že „situace v přístavu je katastrofi­cká“.

Premiér Dijáb kvůli události vyhlásil na dnešek den smutku a prezident Michel Aún svolal na večer mimořádnou schůzi bezpečnost­í rady a dal také příkaz k tomu, aby postiženým rodinám bylo poskytnuto náhradní ubytování.

Situaci sledovali v sousedním Izraeli, jehož ministr zahraničí Gabi Aškenazi řekl, že Izrael nemá s událostí v Bejrútu nic společného. Nedávno se totiž obnovilo napětí mezi Izraelem a libanonský­m radikálním hnutím Hizballáh na izraelsko-libanonské hranici.

„Viděl jsem ohňový kotouč a kouř nad Bejrútem. Lidé křičeli a utíkali, krváceli. Z domů to utrhlo balkony, v budovách se vysypala okna a sklo spadlo na ulici,“vypověděl jeden svědek výbuchu. Podle dalšího svědka jsou vytlučená okna v celém bejrútském centru a všude je vidět zraněné i mrtvé. „Naprostý chaos,“popsal situaci tento svědek. Média informoval­a o lidech uvězněných pod troskami zřícených domů.

Libanon se potýká s vážnou ekonomicko­u krizí a jeho občané loni v říjnu zahájili protesty proti údajně zkorumpova­ným politikům. V Bejrútu se včera konal další z protestů, tentokrát kvůli stále se horšícím dodávkám elektrické energie. Lidé se před budovou ministerst­va energetiky střetli s policisty, kteří se snažili udržet dav za zátarasy. (zah, ČTK, al-Arabíja)

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Scéna z apokalypsy Muž zraněný masivní explozí v libanonské­m Bejrútu prochází kolem trosek zničených budov.
Foto: ČTK Scéna z apokalypsy Muž zraněný masivní explozí v libanonské­m Bejrútu prochází kolem trosek zničených budov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia