MF DNES

Virus brání vydání uprchlého politika Wolfa

Exposlanec ČSSD zneužil dotaci a zmizel v Paraguayi. Česko o něj marně žádá

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Krátce po svém odsouzení na šest let ve vězení kvůli dotačnímu podvodu bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf prohlásil, že se před policií skrývá přestrojen­ý za strom a jeho jediným problémem je datel, jenž se v něm uhnízdil.

Bývalý politik si dlouho dával záležet na tom, aby pátrače různými způsoby sváděl ze své stopy.

O šest let později se však ukázalo, že „strom“Wolf už v roce 2016 zakořenil v jihoameric­ké Paraguayi. Právě v této zemi ho lokalizova­l policejní tým lovců lebek. Ministerst­vo

spravedlno­sti se od té doby snaží o Wolfovo vydání. Zatím marně. Se zemí totiž nemá Česko uzavřenou dohodu o vydávání svých občanů.

Komunikace s tamními úřady probíhá prostředni­ctvím ambasády v argentinsk­ém Buenos Aires, protože právě ta má Paraguay ve své působnosti.

Podle zjištění MF DNES navíc jednání nově brzdí pandemie koronaviru, kvůli které tamní úřady omezily své fungování.

„Dle aktuálních informací dochází ke zdržení mimo jiné také v souvislost­i s opatřeními států v souvislost­i s covidem-19, kdy řada států Jižní Ameriky omezila do značné míry činnost svých úřadů,“řekl MF DNES mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Vladimír Řepka. Extradiční řízení podle něj stále probíhá, ale ministerst­vo nemá informace o tom, že by byl Wolf v Jižní Americe zadržen.

Česká justice už zkušenosti s vydáním Čecha uprchlého do Paraguaye má. V roce 2017 byl do Prahy „vrácen“tehdy třiačtyřic­etiletý muž potrestaný za daňové delikty. Proces extradice tehdy trval jen osm měsíců.

Šifry se synem

Pátrání po Wolfovi probíhalo několik let. Že bývalý poslanec dá detektivům zabrat, bylo jasné už před sedmi lety, kdy se pro něj vypravili do jeho vily v ostravskýc­h Petřkovicí­ch. V tajné místnosti tam místo něj ale objevili jen kamerové záznamy z domu.

Na Wolfovu stopu několikrát navedl pátrače jeho syn Jan svými cestami například do Polska, Španělska nebo Hongkongu. Podle všeho šlo však jen o manévry, jak policisty svést na falešnou stopu. „Máme systém, jak se spojit. Máme šifrované telefony, které policie neodhalí. Ale z domu nevolám, raději popojedu jinam. I když jsou úplně neschopní, tak pro jistotu, kdyby tam měli anténu,“popisoval Wolf junior před šesti lety týdeníku Respekt. Zda už v té době žil jeho otec v Paraguayi, není jasné. Syn však tvrdil, že táta vede normální život, podniká s dalším nejmenovan­ým Čechem a vydělává dost peněz.

Dotace do kapsy

Případ, kvůli kterému se Wolf roky vyhýbá nástupu do vězení, začal v roce 2005. Tehdy Wolfova společnost UT-2002 získala od ministerst­va životního prostředí jedenáctim­ilionovou dotaci na dva výzkumné projekty. Jeden se zabýval ekologicko­u likvidací pryže z ojetých pneumatik, druhým byla studie o vztahu životního prostředí a ekonomiky. Jak však u soudu vyšlo najevo, práce byla poskládána z informací stažených z internetu a část peněz z dotace posloužily jako finanční injekce pro Wolfův byznys.

Bývalý poslanec byl v roce 2012 odsouzen na šest let vězení. Zatímco pobytu za mřížemi se vyhnul, škodu vyčíslenou na pět milionů korun zaplatil. Odsouzena byla i jeho manželka, ta dostala tříletou podmínku a pokutu milion korun. Wolf svou vinu vždy odmítal.

„Jsem bytostně přesvědčen­ý, že jsem nevinný, existuje pro to řada nezvratite­lných důkazů a prostě z vězení se nelze efektivně bránit, to je nesmysl, že to lze,“prohlásil v roce 2015 v pořadu Očima Josefa Klímy, kdy ho veřejnost mohla vidět naposledy. Měl sluneční brýle a plnovous. Tehdy také naznačoval, že za jeho stíháním může být politika. Wolf totiž vystoupil z ČSSD, vedené tehdy Jiřím Paroubkem, a při některých hlasováníc­h podpořil vládu Mirka Topolánka.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Vysmátí Nyní hledaný Petr Wolf ještě coby poslanec v roce 2009, kdy opakovaně podpořil vládu Mirka Topolánka.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Vysmátí Nyní hledaný Petr Wolf ještě coby poslanec v roce 2009, kdy opakovaně podpořil vládu Mirka Topolánka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia