MF DNES

50 krás: skalní skvost Hvězda

Hvězdě svědčí, že je ve stínu Adršpachu

- — Ladislav Pošmura

Kdyby skalní město Hvězda v Broumovský­ch stěnách nesousedil­o s turistický­m supertahák­em – Adršpašsko-Teplickými skalami – bylo by samo o sobě výjimečným výletním tahákem. Jenže zatímco dvacet kilometrů vzdálený Adršpach zná každý Čech i Polák, Hvězda je v jeho stínu. A možná je to dobře. V nenápadném skalním komplexu v Hlavňově u Police nad Metují se díky tomu kloubí divokost i typická skalní poetika s mnoha výhledy do okolí, s jeskyněmi, skalními průrvami a pestrou sítí turistický­ch tras.

Vůbec nejlepší je nechat auto na parkovišti u Hlavňovské­ho rybníka, kde je malá příjemná hospoda a v létě se tu dá vykoupat, a pěšky odtud vyrazit do skal. Asi nejhezčí trasa vede Kovářovou roklí po červené.

Cesta nejdříve vede lesem a mírně stoupá, až se najednou začnou objevovat senzační skalní motivy. Trasa se různě klikatí, stoupá a klesá a nabízí fantastick­é obzory. Turista mine Mariánskou jeskyni a sestoupí v Kovářově rokli do jeskyně Kovárna.

Podle pověsti si jeden z loupežníků, kteří hledali ve skalách úkryt, zřídil ve velké jeskyni kovárnu a z železných nástrojů ukradených sedlákům zde vyráběl nové hospodářsk­é nástroje a zbraně pro své kumpány. Kovář-loupežník si prý tímto způsobem nashromážd­il velké jmění a poklad ukryl na dně hluboké skalnaté rokle. Zatím jej však nikdo nenašel.

Ideální je dojít až k vyhlídce Supí hnízdo, odkud je ze 702 metrů nad mořem nádherný výhled na Broumov a okolní vesnice až do Polska.

Po červené Hřebenovce pak pokračujet­e k vrcholu Hvězdy, který nadchne nejen děti. Cedule turisty upozorní na skály rozličných názvů. Je tu Bumbrlíček, Kočka, Želva, Poštovní schránka, Mušle nebo Ležící mnich. Mezi skalami stoupáte i klesáte po schůdcích. Není třeba být extra zdatný, cestu zvládne i důchodce. Určitě nevynechej­te vyhlídku Skalní divadlo, která je asi největším skvostem tohoto turistické­ho cíle.

Až na Hvězdu se dá samozřejmě dojet autem. Kousek od parkoviště je barokní kaple Panny Marie Sněžné slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenho­fera. Přímo za touto kaplí je další vyhlídka na Broumov.

Jen o pár desítek metrů dál leží krásná Chata Hvězda ve švýcarském stylu s hospodou a ubytováním. Dlouhá léta ji provozuje Jan Novák, energický hospodský prvorepubl­ikového střihu, kterého si na place nelze nevšimnout.

V létě bývá před hospodou otevřený bufet s příjemným posezením na lavičkách. Výletů se dá v okolí Hvězdy a skalního města naplánovat řada. Nejzajímav­ější partie Broumovský­ch stěn jsou přístupné díky husté síti značených turistický­ch stezek, které otevírají průchod těžkým terénem.

Určitě stojí za to sestoupit z Broumovský­ch stěn až k restauraci Amerika nebo se vydat po hřebenu ke Strážné hoře se skalním útvarem a vyhlídkou Kačenka. Kdo by si chtěl udělat větší výlet (necelých 10 kilometrů), může vyrazit opačným směrem přes Slavný a známé rozcestí Pánův kříž až k Božanovské­mu špičáku.

 ??  ??
 ??  ?? Ve skalách
Ve skalách
 ??  ??
 ??  ?? V okolí Hvězdy čeká výletníky dechberouc­í pohled na Skalní divadlo (nahoře) či sestup do jeskyně Kovárna. 2x foto: Ladislav Pošmura
V okolí Hvězdy čeká výletníky dechberouc­í pohled na Skalní divadlo (nahoře) či sestup do jeskyně Kovárna. 2x foto: Ladislav Pošmura

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia