MF DNES

Techtle Mechtle: klubu hrozí po nákaze vypálením

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Oklubu Techtle Mechtle se už přes dva týdny mluví jako o jednom z hlavních ohnisek nákazy koronavire­m v Praze. Spolumajit­el Roman Beneš zvažuje trestní oznámení.

Změnila se vám od začátku aféry návštěvnos­t? Nefunguje to tak, že se lidé chtějí podívat na místo, o kterém se tolik mluví?

Nutkání samozřejmě mají – stát za stromem na druhé straně ulice, fotit a říkat si, že tam to je. Nicméně návštěvnos­t klesla velmi. Hodně nás to poškodilo, ale přežijeme a jedeme dál.

Už se to zlepšuje? Chodí více lidí? Přece jenom to celé již trochu utichá.

Nezlepšuje. Působí několik faktorů. Zaprvé je teplo a lidi jsou radši venku, než aby šli do sklepa. To se ale týká více podniků. Hodnotit, do jaké míry se na tom podepsala zmíněná aféra, je těžké. Podepsala se ale určitě tím, že nám chodí zprávy na sociálních sítích, kde nám vyhrožují.

Dá se říct, že klub je v aféře nevinně – přišla k vám nakažená dívka, od ní se nakazili další. Velkou část kritiky ale schytáváte vy.

Ano, jsme v tom vlastně nevinně. Ale nechci to zlehčovat. Přišla slečna, která nakazila patnáct lidí. Těch patnáct se rozešlo do pěti sportovníc­h klubů, kde je v šatně dalších dvacet lidí. A pětkrát dvacet je sto. Těch sto lidí má rodiče... a už se to šíří. Samozřejmě se říká „v příčinné souvislost­i s návštěvou klubu“, nicméně tady se ti lidé nenakazili tak, že by ze země vyvěral pramen nebo něco takového. Je to, jak když pojedete metrem a chytíte to.

Byli jste s onou nakaženou dívkou od aféry v kontaktu?

Vůbec. Byli jsme krůček od toho, podávat trestní oznámení nebo podněty policii. Nicméně tím, jak ji lidé vláčejí po médiích a sítích a vyhrožují jí, tak jsme od toho upustili. Ale trestní oznámení na různé jedince budeme podávat stoprocent­ně. Vyhrožovat vypálením klubu jakožto jediné možnosti zbavení se covidu mi přijde trochu moc.

Hygienička Zdeňka Jágrová zmínila, že se v klubu lidé musí líbat. Mluvilo se i o tom, že pro vstup je třeba dát pusu ostraze.

Podmínkou pro vstup je 18 let. Druhá podmínka od incidentu je nemít zvýšenou teplotu. To, že by byla podmínka líbat sekuriťáka, je nesmysl. O tom, že se líbá každý s každým… Dnes se lidé vítají tak, že se líbá každý s každým, ale není to podmínkou vstupu do klubu. Mluvilo se i o brčku

– šlo o maxi mojito pro deset lidí. Do drinku se strčí deset třičtvrtěm­etrových brček. Každý má svoje.

Zavedli jste po aféře kromě měření teploty nějaká další opatření?

Běží to tak, jak to běželo. Otevřeme, hosti přijdou a baví se. Nejsme hospoda na mýtince, kde někoho nazlobili, tak hospodský zavřel. Naopak, jsme rádi, když lidé přijdou.

Dá se říct, že teď doufáte, že už se o případu přestane mluvit?

Doufám, že lidi pochopí, že to není o tom, že bychom u nás v klubu na někoho vědomě prskali. Aniž bych to zlehčoval, tak si myslím, že tu s námi virus bude dlouho.

 ?? Foto: ČTK ?? Diskutovan­ý klub Techtle Mechtle z pražských Vinohrad.
Foto: ČTK Diskutovan­ý klub Techtle Mechtle z pražských Vinohrad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia