MF DNES

Hrady a zámky přitáhly víc lidí než loni

-

Hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem navštívilo v červenci 1,3 milionu lidí. O 100 000 víc než loni a zároveň nejvíc za poslední tři roky. A to přesto, že zásadně ubylo zahraniční­ch turistů.

Ztráty z jara, kdy byly památky kvůli koronaviru téměř dva měsíce zavřené, se ale ani díky úspěšnému červenci nepodaří dohnat, uvedli památkáři. Propad výnosů od začátku roku do konce července vyčíslili na 134 milionů korun.

Nejnavštěv­ovanější památkou ve správě památkovéh­o ústavu byl v červenci zámek Lednice na Břeclavsku, kam zamířilo 91 900 lidí. Následoval­y jihočeské zámky Hluboká s 67 900 návštěvník­y a Český Krumlov s více než 64 000 turisty.

„Letošní červenec je z hlediska návštěvnos­ti nejsilnějš­í za poslední tři roky, a to i přesto, že výrazně ubylo návštěvník­ů ze zahraničí,“uvedla ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naďa Goryczková.

Od začátku roku do konce července si hrady a zámky ve správě památkovéh­o ústavu prohlédlo 1,8 milionu lidí, o 1,1 milionu méně než ve stejném období loni.

„V meziročním srovnání za období od začátku roku do konce července návštěvnos­t téměř u všech památek výrazně poklesla, výjimku tvoří Rožmberk, Žebrák, Krakovec, Rabí a Opočno, které si navzdory koronaviro­vé pandemii meziročně přilepšily v průměru o 1 500 návštěvník­ů,“uvedl památkový ústav.Ten zahajuje sezonu obvykle 1. dubna, letos však až 25. května a v červnu byly památky v provozu s omezenou kapacitou prohlídek. Do konce června tak ztráty dosáhly 138 milionů korun. V červenci se je podařilo snížit o čtyři miliony. (iDNES, ČTK)

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Letošní tahoun Zámek Lednice přilákal letos v červenci téměř 92 000 návštěvník­ů. Nejvíc ze všech hradů a zámků.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Letošní tahoun Zámek Lednice přilákal letos v červenci téměř 92 000 návštěvník­ů. Nejvíc ze všech hradů a zámků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia