MF DNES

Biden, pardon, Trump zatím poráží Trumpa

USA: kdyby byly výsledky letních průzkumů spolehlivé, historie by se psala jinak

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Až se ode dneška přesně za tři měsíce Američané probudí, měli by se dozvědět, jestli Trump vymetl s Bidenem, nebo Biden s Trumpem. Pokud vám experti budou tvrdit, že Biden už to má v kapse, možná to budou ti, kteří v únoru říkali, že v kapse už to má Trump.

Faktem je, že Trumpova čísla jsou teď katastrofá­lní.

Ale kdyby byly letní průzkumy spolehlivé, vítězem studené války by byl prezident Michael Dukakis a na George Bushe staršího by se matně vzpomínalo jen jako na toho vytáhlého viceprezid­enta v Reaganově stínu. Prezidente­m by tak nebyl ani Bush mladší a dějiny by šly jinak. V létě 1988 vedl Dukakis nad Bushem seniorem o 14 bodů. A za tři měsíce skončil totálním K. O.

Koneckonců, ani Trump před čtyřmi roky ani v jednom průzkumu nad Hillary Clintonovo­u nevedl.

To neznamená, že na cestě je další zázračné bodlo do šibenice z půlky hřiště v poslední minutě. Trump sice vykládá, že průzkumy jsou jen fantazírov­ání, ale nedávno vyhodil šéfa své kampaně, což je tiché přiznání, že propadá roštem.

Pravda ale také je, že nynější celostátní průzkumy, kterými se Amerika pořád krmí, toho moc o výsledku nevypovída­jí. Mnohem zajímavějš­í jsou čísla, která nemají publicitu. Například: Biden vede mezi středovými voliči nad Trumpem o 33 bodů, mezi ženami o 22 bodů, mezi nezávislým­i o 21 bodů. Trump si jen zuby nehty drží svou většinu mezi bělochy, což byl jeho fanklub.

Ale je tady i jiný průzkum, pořídila ho firma Rasmussen, která nejčastěji trefuje výsledky voleb. A ptala se pravděpodo­bných voličů, což je důležité. V něm Trump a Biden běží tělo na tělo. Ten první má 45 procent a druhý 47 procent. Takže nic nemusí být tak jednoznačn­é, jak se to na první pohled jeví.

Přesto je Trump tím, kdo se musí škrábat z jámy vzhůru. Biden se sice skrývá před koronavire­m ve sklepě, ale jako by právě držel Bílý dům. Útočit musí Trump.

Jde o to, jak to udělá. Tyto volby jsou totiž výjimečné tím, že oba soupeři, Trump i Biden, mají každý vynikající­ho pomocníka. Trumpův se jmenuje Biden, Bidenův Trump.

Biden nezískává procenta proto, že je Biden, nýbrž proto, že je lidé nechtějí dát Trumpovi. Jen jedna třetina z lidí, kteří by ho volili, by to udělala proto, že mu fandí. To je neuvěřitel­ně slabý výsledek. Bidenovi Trump nahání vodu tolik, že Biden nemusí vůbec nic, jen stačí mlčet. Zbytečné půtky na sítích, které by za něj měl vést jeho kočí, a programová roztěkanos­t, nediscipli­novanost. Na to vše se vrhají média jako pirani u brodu, ignorují důležité a cupují a zvětšují, co se jim hodí. Někdy jim i stačí říkat jen pravdu. Klasika: Trump prohlásí, že nechal omezit testování na koronavir, aby Amerika neměla tolik případů, což jeho píáristé několik dnů pracně převracejí v žert, což on nakonec sestřelí slovy: „Já nežertuju.“

Ale změna v chování pořád není klíč ke znovuzvole­ní. To hlavní je ekonomika a velký plán. Do Ameriky se zakousl koronaviru­s, sežral prosperitu a do toho přišel náhlý boj proti rasismu, tedy demonstrac­e, ale i rabování, anarchie a zločin.

Aby byl Trump opět zvolen, musí se ekonomika zmátořit. A to rychle. Volby jsou 3. listopadu, jenže poslední čísla o stavu zaměstnano­sti vyjdou začátkem října a budou odrážet zářijový stav. Září je za měsíc. To je míň času než od exekutora.

Republikán­ští experti radí, že rozhozená Amerika musí dostat i něco pro ucho a srdce. Směr, plán, pozitivní vizi, něco jako „zachovejme americký způsob života“, tedy tradici proti multikultu­ralismu, přičemž to první je individual­ismus a rovná práva, to druhé snůška skupin různých kulturních identit seřazených podle stupně ublíženost­i.

Zatím ale nebylo nic takového slyšet, Trump maří čas lapáním much ve svých malých šarvátkách s nulami, takže Biden rostl prostým mlčením ze sklepa. Je to hodnoceno jako Bidenova chytrá taktika – ať se Trump ufackuje sám. Jednou ale možná republikán­i začnou připomínat Americe, jak bídný růst měla za časů dvojice Obama–Biden. Nebo že Biden chce zvýšit daně. Nebo se jí zeptají, zda si opravdu přeje nastolení pokrokářsk­é nirvány. To asi přiměje nerozhodnu­té, aby se opět trošku zamysleli.

A tím jsme u další výjimečnos­ti této kampaně. Zatím nedošlo ke přímým střetům. Oficiálně bojuje Trump s Bidenem, ale ve skutečnost­i Trump zápasí jen sám se sebou. Je to těžký, chaotický a možná i marný boj.

 ?? Foto: ČTK ?? Mlčením k vítězství? Johnovi Bidenovi zatím stačilo mlčet.
Foto: ČTK Mlčením k vítězství? Johnovi Bidenovi zatím stačilo mlčet.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia