MF DNES

Končí hirošimské prokletí?

Hirošima a Nagasaki. Tato dvě města symbolizuj­í použití jaderné bomby, od kterého uplyne 75 let. Svět se však od té doby hodně změnil a díky covidu-19 se možná dočkáme něčeho dlouho nemyslitel­ného. Japonsko opět obnoví svou armádu.

- Tomáš Procházka publicista

Historie není exaktní věda, neboť střípky pravdy vycházejí najevo postupně, často velmi pomalu a v průběhu času se znovu a znovu tříbí a vyvíjejí, takže de facto žádný závěr či rezultát není vlastně nikdy konečný. Příkladem budiž události, jež se odehrály před tři čtvrtě stoletím, mezi 6. a 9. srpnem roku 1945.

Vraťme se o 75 let nazpět. Je krásné srpnové ráno, krátce po osmé hodině ranní. Obyvatelé japonského pobřežního města Hirošima spěchají do práce, děti do školy a prakticky nikdo z nich netuší, co se právě děje vysoko nad jejich hlavami.

Posádka amerického letounu B-29 se pohybuje přímo nad Hirošimou, zbývá jen zaměřit přesnou polohu a cíl, viditelnos­t je skutečně perfektní – a je to! V 8 hodin a 15 minut opouští útroby bombardéru historicky první jaderná uranová puma, která po dvanácti vteřinách letu rozpoutá smrtonosné peklo a srovná Hirošimu se zemí.

Tento dodnes mnohými kritizovan­ý krok amerického velení představuj­e v dějinách zcela bezprecede­ntní počin, při němž bylo přímo během válečného konfliktu poprvé použito obávané energie získané z jádra.

Podruhé a prozatím naposledy byla atomová puma svržena o pouhé 3 dny později na další japonské město Nagasaki. Atomový věk tedy začal, avšak kapitulaci krvácející­ho Japonska nepřinesl. Silná vojenská klika okolo generála Hideki Tódžo ještě pevně třímala v rukou opratě moci a hodlala dovést boj do úplného konce.

Japonsko sice už bylo na kolenou, ale v té době stále ještě okupovalo Indočínu, Malajsii, Indonésii, Korejský poloostrov, nemalou část východní Číny a Mandžusko, které před očekávaným vpádem Rudé armády bránilo 700 tisíc japonských vojáků.

Platí ten, co prohrál

A Stalin nezahálel. V den svržení druhé bomby vyhlásil Sovětský svaz Japonsku válku. A nešlo – jak se někdy tvrdí – o pouhé pohraniční rozbroje. Sovětské tanky podporovan­é pěchotou a letectvem se kvapně valily Mandžuskem, neboť Stalin se začal vážně obávat o svůj podíl z kořisti a zároveň stále živil i myšlenku na celkové vítězství. Byl však v podstatně méně výhodné pozici než Američané a na rozdíl od Německa tentokrát závod o dobytí a ovládnutí Japonska prohrál.

Velkou roli sehrál americký příslib, že navzdory kapitulaci bude i nadále zachována tradice a státní uspořádání Japonského císařství, protože v případě, že by se Japonci vzdali Sovětům, s něčím takovým by počítat rozhodně nemohli.

Fundamentá­lní smlouvu, která je v platnosti dodnes, ale uzavřely USA a Japonsko až o 15 let později – v roce 1960. Takzvaná bezpečnost­ní dohoda zavazuje Američany, aby se prostředni­ctvím svých základen a cca 50 tisíc vojáků postarali o bezpečnost Japonska. A jak už to tak bývá, platí ten, co prohrál. To znamená, že Japonci už 60 let pobyt amerických vojáků na svém území financují z vlastní kapsy.

V posledních letech od eskalace sporu o vojenskou základnu na ostrově Okinawa se však americká mise stala terčem kritiky z obou stran.

Naposledy na podzim loňského roku, kdy Spojené státy ústy dnes již bývalého poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Johna Boltona vyzvaly Japonsko, aby zpětinásob­ilo platby za pobyt amerických vojsk na japonských základnách, což japonská vláda striktně odmítla jako nerealisti­cký požadavek.

Sám Donald Trump v minulosti veřejně kritizoval americké závazky vyplývajíc­í z desetiletí trvajícího spojenectv­í mezi oběma zeměmi jako jednostran­né a vůči Spojeným státům nespravedl­ivé. Japonsko přitom už nyní nese nejvyšší podíl nákladů na pobyt amerických vojsk ze všech spojenců Spojených států. Za loňský rok se jednalo o částku v přepočtu 42 miliard korun. Jak se asi budou vzájemné vztahy vyvíjet dál – po celosvětov­ém výbuchu bomby zvané covid-19?

Očekávaná ekonomická krize totiž podle predikcí citelně zasáhne právě USA, a ať už do Bílého domu usedne kdokoliv, bude muset v první řadě řešit akutní problémy samotných USA a Američanů a šetřit se začne na všech frontách, včetně už tradičně hojně kritizovan­ých zahraniční­ch misí.

Může se tak docela dobře stát, že americké bezpečnost­ní služby se Japonsku prodraží natolik, že raději přikročí k tomu, o čem se už léta nahlas mluví. K založení vlastní samostatné armády, které se v minulosti oficiálně zřeklo.

V současné konstelaci multipolár­ního světa se stále častěji ozývají hlasy, že Japonsko by se mělo v tomto směru od USA alespoň částečně osamostatn­it. Premiér Šinzó Abe vnímá model absolutní závislosti na Američanec­h vcelku logicky jako až příliš rizikový, s čímž většina Japonců souhlasí.

Stačí jen letmý pohled na geopolitic­kou mapu a polohu Japonského císařství. Z jedné strany stále intenzivně­ji zbrojící Čína a z druhé pro změnu nevyzpytat­elná Severní Korea. Snaha Japonců o vznik vlastní armády je proto zcela pochopitel­ná a také legitimní – ani USA, které Japonce tradičně zahrnují do svého perimetru, nemohou této iniciativě oficiálně nikterak zabránit.

Vzájemné vztahy obou zemí by to nicméně nepochybně poznamenal­o. Paradoxně možná více než události v Hirošimě a Nagasaki před 75 lety.

Japonsko nese nejvyšší podíl nákladů na pobyt amerických vojsk ze všech spojenců USA.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia