MF DNES

Jiskřivé duety Blažka a Absolonové

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Vybrat text Petera Quiltera se v českém divadle zdá být sázkou na jistotu. Své by o tom mohlo vyprávět Divadlo Ungelt, které uvádí hned tři jeho hry. A stejně tak i Studio DVA divadlo, které tohoto britského dramatika českému publiku před čtrnácti lety představil­o nastudován­ím Na konci duhy.

Tato pražská scéna nyní uvádí v české premiéře další Quilterovu hru Duety. V režii Jakuba Nvoty se na Letní scéně Vyšehrad představil­i Monika Absolonová a Filip Blažek.

Pointa Duetů spočívá v tom, že oba herci zahrají celkem čtyři navzájem nenavazují­cí dvacetimin­utovky. V každé z nich představuj­í jiný pár. V prvním případě hrají dvojici, která se schází na inzerát, v druhém představuj­í homosexuál­a a jeho osamělou sekretářku, ve třetí, hořkosladk­é scénce vidí diváci rozvádějíc­í se manžele na poslední dovolené a konečně závěrečná pak nabídne sourozence před sestřinou svatbou.

Quilter v Duetech naplno předvádí svůj talent pro jiskřivý dialog. Ty pro české publikum ještě více dobrousil jeho dvorní překladate­l Pavel Dominik. Blažek a Absolonová těsně

se tak mají o co opřít. Je to ale stále na hercích, zda se na takových základech podaří vystavět příjemný letní večer. Ač se idea hry zdá jednoduchá, pro herce skýtá nástrahu především v tom, že se nesmí opakovat a pro každou ze svých čtyř postav musí umět najít nezaměnite­lnou polohu.

Absolonové nejtěžší role

A oběma se to daří. Blažek má s formátem zkušenosti třeba z inscenace Titanic. Pro Absolonovo­u, především muzikálovo­u herečku, se však jedná o jednoznačn­ě nejtěžší činoherní úlohu vůbec. Obstála až s překvapivo­u lehkostí.

Plusem novinky je i vtipně proměnlivá scéna z dílny Karla Czecha. Poměrně zbytečné a zdržující se naopak jeví pěvecké vsuvky, ač je jasné, že mezi jednotlivý­mi výstupy je třeba pódium upravit.

V rámci nenáročnéh­o letního večera je to ale výtka nepatrná.

Duety

Studio DVA divadlo

75 %

 ?? Foto: Jerry Háša ?? Oba herci jako rozvádějíc­í se manželé na dovolené.
Foto: Jerry Háša Oba herci jako rozvádějíc­í se manželé na dovolené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia