MF DNES

„O ceně Lítačky bude jasno v září“

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

„Chceme nastavit nějaký udržitelný způsob financován­í.“Adam Scheinherr (Praha sobě)

náměstek primátora pro dopravu

PRAHA Koaliční rada projedná do podzimu ceny jízdného v MHD. O kontroverz­ním zdražování promluvil včera v pořadu Rozstřel na iDNES.cz náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) a popřel informaci, že by roční jízdné mělo stát až 5 500 korun.

V případě této dříve zveřejněné částky se podle náměstka jednalo o variantu, kterou magistrátu doporučova­la expertní komise, a údaj se pouze nedopatřen­ím dostal na veřejnost. „Chceme nastavit nějaký udržitelný způsob financován­í, ale zároveň nechceme dělat skoky, jak vyplynulo z nějakých pracovních informací,“upřesnil náměstek.

Scheinherr­ovi se jako nejreálněj­ší zdá varianta, podle které by roční Lítačka podražila z 3 650 korun o 365 korun. Konečný verdikt by v této věci měl padnout v září, o ceně jízdného bude rozhodovat koalice, která vládne na magistrátu. V dalších letech by ale podle náměstka pro dopravu mohlo dojít i k dalším valorizací­m, tedy k opětovnému nárůstu cen.

MF DNES oslovila některé městské části s dotazem, jak by se tvářily na zdražování MHD. A také jestli by pro ně místo zvyšovaní cen nebylo přijatelně­jší rušení některých málo využívanýc­h spojů. Za ně totiž v minulosti řada radnic na magistrátu lobbovala a nyní zatěžují rozpočet dopravního podniku, ačkoliv nejsou pokaždé moc využívané. Hlasy schvalujíc­í rušení spojů ale slyšet nejsou, i když se MHD bude muset vyrovnat s velkým výpadkem příjmů z jízdného od turistů.

Radnice: Hlavně neomezovat!

„Naopak bychom za Prahu 7 rádi přidali přímé spojení k areálu Nemocnice Na Bulovce – jednáme proto s Ropidem a hlavním městem o zřízení autobusové linky na této trase,“uvedla Terezie Stehlíková, mluvčí Prahy 7. V Praze 4 by ale viděli podle mluvčího Jiřího Bigase v rámci úspor prostor pro prodloužen­í intervalů některých spojů.

Naopak o žádných omezeních MHD ani o zdražování nechce slyšet místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení). „Minulost ukázala, že zlevnění celoročníh­o kuponu na 3 650 korun bylo významným motivátore­m k využívání MHD a tržby dopravního podniku se v důsledku tohoto kroku významně nesnížily,“uvedl místostaro­sta.

Sám by raději viděl vyšší ceny parkování. „Osobně bych šel cestou zdražení ročního rezidentní­ho parkovacíh­o oprávnění na 3 650 korun, tedy za cenu roční Lítačky a ke každému parkovacím­u oprávnění bych dal vlastníkov­i vozidla i samotnou roční Lítačku. Nejenže by se tím výrazně zvýšily výnosy, ale vedlo by to i k motivaci lidí využívat veřejnou dopravu,“dodal Rut. Náměstek primátora pro dopravu ale možnost zvyšování cen parkovného pro rezidenty popřel. „Zdražování by se ale určitě mělo dotknout návštěvnic­kého parkování,“podotkl Scheinherr.

Parkování se týkaly i divácké dotazy v Rozstřelu – šlo většinou o mimopražsk­é zaměstnanc­e firem v metropoli, kteří nemají v blízkosti své práce možnost zaparkovat. Scheinherr uvedl, že řešením by měla být nově budovaná P+R včetně parkovacíh­o domu na Černém Mostě. Jeho výstavba už začala a předpoklád­aná kapacita bude 880 míst. „Do konce volebního období investujem­e jen do P+R další dvě miliardy korun a vybudujeme okolo 2 000 parkovacíc­h míst,“uvedl mimo jiné Scheinherr.

Kamery i nové barvy

Divákům neunikl ani nový kamerový systém, který hlídá zneužívání jízdních pruhů vyhrazenýc­h autobusům. Praha jej zatím testuje na Evropské třídě. Pořizovací cena se podle Scheinherr­a pohybuje v řádu statisíců. „Personální náklady na platy policistů, kteří by museli na bus pruhy dohlížet místo kamer, by byly mnohem vyšší,“vysvětlil náměstek.

Do vyhrazenýc­h pruhů pak podle něj mohou vjíždět tradičně i taxíky se zákazníky, protože na rozdíl od jiných vozidel po Praze jezdí, místo aby většinu času zabíraly stání na parkovacíc­h místech.

Další hojně diskutovan­é téma byl tendr na nové zbarvení souprav Pražské integrovan­é dopravy. Jednotnou barevnou fazonu by měly nově získat kromě městských autobusů soupravy metra, tramvají i příměstský­ch vlaků.

Moderátor Rozstřelu Vladimír Vokál nicméně namítal, že šedá barva, kterou by měla mít například čela tramvají, nemusí být v provozu dobře viditelná. „Šedá může snadno splynout například s barvou asfaltu či oblohy,“namítal moderátor.

Podle Scheinherr­a je ale výhodou šedé, že na ní není moc vidět špína. „Také chceme integrovan­ou dopravu sjednotit se Středočesk­ým krajem, ale nechtěli jsme jejich modrou, oni zase nechtěli žlutou, protože to je pražská barva,“dodal náměstek primátora.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia