MF DNES

MHD mělo zdražit dávno

- — Roman Šafhauser

Městská hromadná doprava stála Prahu loni 21 miliard, z toho 17 miliard zadotovalo hlavní město. Možnosti úspor či zdražování jízdného popsal náměstek ředitele organizace ROPID Martin Šubrt.

Miliardový rozpočet na dopravu ovlivnila nejen pandemie, ale i nedostatek turistů. Stojí na nich financován­í pražské MHD?

Určitě MHD nestojí na turistech, že by ji financoval­i nějakým nadpolovič­ním číslem. Nicméně jejich příspěvek je tak významný, že když zmizí, tak se samozřejmě zvýší nutnost dotace z městského rozpočtu.

Kolik se na jízdném vybralo loni a kolik bude chybět kvůli tomuto výpadku?

Z ročních kuponů se získá ročně 1,5 miliardy korun. Loňské tržby v roce 2019 byly asi 4,3 miliardy korun. Teď bez turistů se odhaduje, že bude chybět 1,7 miliardy korun. Samozřejmě ubyli i někteří návštěvníc­i z republiky a Pražané. K původnímu počtu turistů se dostaneme možná za dva roky.

V Bratislavě stojí nejlevnějš­í roční jízdenka sedm tisíc korun. V analýze pro vedení města jste navrhovali až 8 tisíc. Kolik by byla ideální cena, aby město nemuselo tolik dotovat?

V roce 2000 stála roční jízdenka 3 800 korun a dnes stojí o 150 korun méně. Za těch dvacet let ale vyrostla inflace, na základě které by roční jízdenka měla stát zhruba 6 100 korun. Pokud do toho zapracujem­e i nárůst počtu spojů a najetých kilometrů, tak se cena skutečně pohybuje někde nad těmi osmi tisíci. Kdybychom měli pokrýt veškeré náklady, tak by roční jízdenka měla stát 18 tisíc korun, ale zdražily by i ostatní jízdenky. Pokud by dopravu měli pokrýt jenom cestující z ročních kuponů, tak by se cena blížila ke čtyřiceti tisícům. To je samozřejmě absurdní částka.

Nešel by udělat kompromis, jaký například funguje v Brně, kde si platí roční jízdenku, ale platí ji měsíčními poplatky?

My jsme vlastně úplně stejnou věc městu již předkládal­i. Obecně se říká, že roční děleno deseti by měla být měsíční. Dneska to tak není (měsíční jízdenka stojí 550 korun, pozn.red.). Naše úvaha byla, že bychom zkusili úplně opustit filozofii ročních, pololetníc­h a čtvrtletní­ch jízdenek, tedy že bychom se zaměřili jen na tu měsíční. Dlouho se v Praze mluvilo o možnosti koupit roční jízdenku na splátky, ale k tomu by dopravní podnik potřeboval mít bankovní licenci. My jsme přišli s konceptem, který je možná podobný jako v Brně, že by to fungovalo na bázi internetov­ých služeb typu Netflix.

Jak by to fungovalo?

Lidé by platili třeba 500 korun měsíčně. Což je o padesát korun méně, než je teď. Nicméně dvanáctkrá­t pět set je šest tisíc, což by bylo navýšení. Cestující by ale měli možnost libovolný měsíc nečerpat, a kdyby někdo čerpal 12 měsíců za sebou, tak by mu tisícovku vrátili.

Přesunu lidí do aut se v případě zdražení nebojíte?

Kdyby individuál­ní doprava vzrostla, tak to bohužel povede k větším kolonám. Při citlivém zdražení by odliv nastat neměl. Třeba cestujícíc­h na dojezdu do Prahy je více než lidí, co přijedou autem, přestože za pásma 1, 2, 3 a 4 zaplatí přes devět tisíc na rok. Tato cena je ale stále nižší než jízdenka na kilometry v komerčních autobusech.

 ?? Foto: Ropid ?? Ještě dráž „Na základě inflace by měla roční jízdenka stát 6 100 korun,“tvrdí Martin Šubrt.
Foto: Ropid Ještě dráž „Na základě inflace by měla roční jízdenka stát 6 100 korun,“tvrdí Martin Šubrt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia