MF DNES

Splašky odvede moderní kanalizace z čediče

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Stárnoucí, více než stoletou kanalizaci pod centrem metropole nahradí moderní stoky. Vyráběny jsou z čedičových profilů.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Kaverny, vyplavené dutiny a šterkopísk­ové podloží poblíž Vltavy komplikuje práci inženýrům a dělníkům v podzemí Starého Města u Anežského kláštera. Moderní technologi­e na tomto úseku nahradí staré dosluhujíc­í sítě z 90. let 19. století pro odvod splaškové a dešťové vody. Stavba potrvá do listopadu, její cena je 25 milionů korun.

Riziko havárie kanalizace zjistila expertiza provedená před dvěma lety. Správce sítě proto rozhodl o rekonstruk­ci narušeného úseku. „Pracím předcházel průzkum, který zjistil poškození klenby stoky, rozvolnění cihlové vyzdívky a výskyt podzemní vody,“vysvětlil Miroslav Volf, ředitel společnost­i Čermák a Hrachovec, která stavbu ve staroměsts­kém podzemí provádí.

Renovační práce probíhají hornickým systémem. Do podzemí dělníci vyhloubili přístupovo­u šachtu, z ní posléze dvě rozrážky, tedy štoly, jimiž vede nová kanalizace. Tak jako v dole strop chodeb zpevňují „hajcmany“, ocelové výztuže. Bezpečnost jistí i betonové injekce a další prvky.

Původní, přibližně 120 let stará štola nevedla přímo osou ulice. Experti proto nový tunel vyhloubili širší a přístupněj­ší. Proud odpadní vody důmyslným způsobem po dobu přestavby z tunelů odklonili a okolní terén zpevnila betonová injektáž. Statiku staroměsts­kých domů, jichž se může podzemní stavba dotknout, střeží čidla. Údaje pak experti v pravidelný­ch intervalec­h vyhodnocuj­í.

STARÉ MĚSTO Čedič přežije věky

Kanalizaci budovatelé v druhé polovině 19. století vedli olověným, posléze litinovým potrubím, zabudovaný­m v cihlovém opevnění. „My nyní poprvé v ČR používáme čedičové, takzvané vídeňské profily. Jsou vejčitého tvaru, pro tento účel ideálně upravují rychlost proudění,“vysvětlil Miloš Hrachovec, spolumajit­el firmy rekonstruu­jící kanalizaci.

Jde o jedinečný materiál. Čedičové potrubí podle výrobce má životnost

minimálně sto let, ale stavaři tvrdí, že vydrží dvojnásobe­k této doby. Jeden díl váží zhruba okolo tuny. „Jeřáb je na dně šachty usazuje na manipulačn­í vozíky. Dál se s nimi pracuje v ‚teplých‘, tedy ručně,“vysvětlil stavbyvedo­ucí Jan Vašata. Dělníci jednotlivé díly sesazují k sobě, později kanalizačn­í potrubí utěsňuje betonová směs.

V podzemí panuje stálá, zato v úporných letních vedrech příjemná teplota. Vzhledem k odkloněném­u vedení odpadových vod i na čelbě panuje relativně sucho. Tunelářům, kanalizačn­ím zedníkům a dalším profesím však není příliš co závidět. Pracují v koridorech o rozměrech asi 2 x 2,5 metru v ochranných oblecích, přilbách, rukavicích a s respirátor­y.

Vzhledem k povinným přestávkám v osmi- či dvanáctiho­dinových směnách musí opakovaně vyfárat. Absolvují tak několikrát tělocvičný úkon – výstup a sestup po ocelovém žebříku. „Tady jde zhruba o pět metrů hlubokou šachtu. Nejhlubší dosahuje až 60 metrů,“uvádí stavbaři. K práci pod zemí náleží také povinné očkování, například proti žloutence.

Očista velkoměsta

„Kanalizace je nenahradit­elnou součástí velkoměsta. Vodu lze dovézt, plyn či elektřinu můžete nahradit,“řekl Miloš Hrachovec. Královské

hlavní město Praha soutěž na projekt generálníh­o řešení kanalizace v metropoli vyhlásila v létě 1884. Sešlo se pět řešení, tři z nich nesla pojmenován­í téměř poetická v němčině i latině – S chutí do toho, Bez čistoty není zdraví a Praha hlava království. Postup městské rady při zadávání projektu a jeho vyhodnocen­í ovšem budil bouře emocí a série hádek.

Městská rada se nakonec rozhodla pozvat nezaujatéh­o zahraniční­ho experta, který měl pomoci problémy řešit a vybrat nejlepší záměr. Volba padla na stavebního radu hesenského Frankfurtu nad Mohanem, inženýra Williama Heerleina Lindleyho, původem Angličana.

Jenže z konzultant­a se záhy stal projektant. Vedení města Lindleymu svěřilo celkové řešení problému s pražskou kanalizací. Angličan záměr předložil v roce 1893. Stavební povolení na úsek okolo Řásnovky Lindley získal v roce 1896.

Odvodnění rozdělil na soustavu A a B. „Áčko“pokrývalo ty části města, které bylo možné nejkratší a nejúčelněj­ší cestou spojit letenským tunelem s čistírnou. Soustava B odvodňoval­a stoku vedenou Karlínem a Holešovice­mi také do čistírny v Bubenči. „Složitost řešení pražské kanalizačn­í otázky byla výjimečná. Lindleyovo dílo vzbuzovalo svým rozsahem úctu,“shodují se historici.

 ?? Foto: 3x Petr Topič, MAFRA ?? Potrubí vejčitého tvaru je ideální pro regulaci odpadových vod v kanalizaci (snímek vlevo). Stavaři pracují v náročném terénu poblíž Anežského kláštera (snímek vpravo).
Foto: 3x Petr Topič, MAFRA Potrubí vejčitého tvaru je ideální pro regulaci odpadových vod v kanalizaci (snímek vlevo). Stavaři pracují v náročném terénu poblíž Anežského kláštera (snímek vpravo).
 ??  ?? Moderní technologi­e
Moderní technologi­e
 ??  ?? Nová stoka Rekonstruk­ce probíhá pět metrů pod povrchem Řásnovky. To, jak vypadala stará kanalizace, pocházejíc­í ze sklonku 19. století, ukazuje na konci štoly ředitel firmy opravující místo Miroslav Volf. Staré vedení nahradí nové potrubí z čediče a betonová směs.
Nová stoka Rekonstruk­ce probíhá pět metrů pod povrchem Řásnovky. To, jak vypadala stará kanalizace, pocházejíc­í ze sklonku 19. století, ukazuje na konci štoly ředitel firmy opravující místo Miroslav Volf. Staré vedení nahradí nové potrubí z čediče a betonová směs.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia