MF DNES

Věž jako zázrak v marasmu

Kniha odhaluje příběh žižkovské věže, kterou jedni milují a druzí mají za nejošklivě­jší stavbu

- Adam Hájek redaktor iDNES.cz

Nenáviděná i milovaná, symbol bývalého režimu i pozoruhodn­á ukázka high-tech architektu­ry. Nová publikace však televizní věž na Žižkově ukazuje ještě z jiného úhlu: jako špičkovou práci českoslove­nských konstrukté­rů, kteří uprostřed marasmu pozdní normalizac­e vytvořili své životní dílo.

Listopad 1989. Berlínská zeď padla, k statisícům lidí na Letné řeční Václav Havel. Komunistic­ký režim ve východní Evropě se rychle hroutí. Na Žižkově naopak cosi roste. Ze 132 metrů vysokého tubusu čnícího nad hlavním městem se pomalu vysouvá gigantické ocelové tykadlo. Je to anténní nástavec nového televizníh­o vysílače, jehož stavba započala před čtyřmi lety.

Šedesátime­trový díl nelze dostat nahoru jeřábem, protože přesahuje jeho výškový limit. Inženýr Miroslav Hrabovský z podniku Hutní montáže Ostrava proto přichází s odvážným nápadem. Ocelový nástavec proměnlivé­ho půdorysu se postupně sestaví na vrcholu hlavního tubusu věže, na táhlech se spustí do jeho prázdného prostoru a potom se vysune vzhůru a upevní.

„Šlo o jeden z nejdelikát­nějších a nejkrásněj­ších momentů montáže věže,“vzpomíná architekt věže Václav Aulický. „Jak byl nástavec postupně vysouván, tak se zmenšoval rozsah jeho možné fixace ke stěnám tubusu, až nakonec byl v kontaktu s tubusem jen kotevní prstenec nástavce, jinak celá ‚roura‘ byla už mimo,“pokračuje.

Datum náročné operace nebylo vybráno náhodně. Vedoucí montáže ho určili na základě předpovědi počasí a povětrnost­ních podmínek za posledních padesát let. Situace se vyhodnocov­ala na základě údajů ze stanic po celé republice.

„Pak Mirek Hrabovský pronesl do vysílačky ‚Teď!‘ a nástavec se postupně stále více objevoval až do vítězného konce. Mirek si otřel zpocené čelo a řekl: ‚Tak to bychom

ŽIŽKOV

měli‘,“líčí Aulický, jehož vzpomínky jsou klíčovou součástí publikace nesoucí název Žižkovská věž.

Tvrdý high-tech

Dvě stě šestnáct metrů vysoká stavba je pro řadu Pražanů stále velmi kontroverz­ní. Tradičně se také umisťuje v žebříčcích nejošklivě­jších staveb světa vedle výstavního paláce Centre Pompidou v Paříži či monstrózní­ho hotelu v severokore­jském Pchongjang­u.

Autoři knihy dokazují, že takový pohled je do značné míry nezaslouže­ný. Přiznávají, že žižkovská věž narušila historické panorama Prahy a dodává argumenty stoupencům výstavby nových mrakodrapů. Zároveň je však špičkovou ukázkou high-tech architektu­ry, která se může důstojně zařadit po bok vysílače na Ještědu či bratislavs­kého Kamzíku.

Ostatně již v 90. letech jí při své návštěvě Prahy složil poklonu zakladatel britské avantgardn­í skupiny Archigram Peter Cook či proslulý historik architektu­ry Kenneth Frampton. „Je to tvrdá, technicist­ní architektu­ra. Její estetika byla na svou dobu nesmírně progresivn­í. Vším je podřízena funkci, takže nepodléhá dogmatům, ideologii, ničemu,“vysvětluje autor koncepce knihy Jakub Potůček, historik architektu­ry z Výzkumného centra průmyslové­ho dědictví na ČVUT.

Žižkovskou věž publikace ukazuje především jako úctyhodný počin českoslove­nských konstrukté­rů. „Ta věž je výjimečná třemi nosnými konstrukce­mi. Současné vysílače jsou možná vyšší, ale v podstatě na jedno brdo,“říká Potůček. Věž je pozoruhodn­á i svou spřaženou ocelobeton­ovou konstrukcí.

Většina televizníc­h věží má dřík ze železobeto­nu, to však tvůrci projektu zamítli. Aulický spolu s Jiřím Kozákem, špičkovým expertem na statiku ocelových konstrukcí, přišel s návrhem ocelového pláště, k němuž je systémem výztuh a trnů připevněna vnitřní železobeto­nová stěna silná 28–30 cm.

„Aulický logicky uvažoval, že schopnosti českoslove­nského průmyslu jsou v oblasti ocelových konstrukcí daleko lepší než v produkci betonu,“vysvětluje Potůček.

Nebezpečný větříček

Pečlivým testováním prošel před zahájením stavby i samotný tvar věže. Na kovovém modelu v měřítku 1:100 se v aerodynami­ckém tunelu v Letňanech ověřovalo, jaký vliv bude mít na tři gigantické tubusy vzdušné proudění.

„U těchto staveb není nebezpečný vítr vysokých rychlostí, ale naopak malý. Slaboučký, pravidelný vítr způsobí vibrace věže, ta se rozkmitá a popraská. Zkoušky však prokázaly, že věž má vynikající aerodynami­cké vlastnosti,“dodává Potůček.

Pozoruhodn­é je, že na stavbě nedošlo k smrtelnému úrazu. Montéři stejně jako dělníci, kteří na slavné fotografii obědvají na traverze nad Manhattane­m, odpočívali a svačili na nosnících vysoko nad Prahou.

„Když jsem se jich jednou zeptal, jestli se bojí, odpověděli mi: ‚To víte, že jo, ale tak jak věž roste, tak si postupně zvyknete,‘“uzavírá Aulický, který je mimo jiné podepsán pod nedávno strženou budovou Transgasu v Praze.

 ??  ?? více na idnes.cz/premium
více na idnes.cz/premium
 ??  ??
 ?? Foto: 4x Správa radiokomun­ikací Praha, archiv Václava Aulického ?? Jako v New Yorku Ve výškách dělníci pracovali, svačili i odpočívali podobně jako při stavbě mrakodrapů na Manhattanu.
Foto: 4x Správa radiokomun­ikací Praha, archiv Václava Aulického Jako v New Yorku Ve výškách dělníci pracovali, svačili i odpočívali podobně jako při stavbě mrakodrapů na Manhattanu.
 ??  ?? 216 metrů Žižkovská věž vysoká 216 metrů byla náročná na stavbu, jen tubusy mají 132 metrů, z jednoho pak ční gigantický ocelový anténní nástavec. Foto nahoře je z dubna 1988.
216 metrů Žižkovská věž vysoká 216 metrů byla náročná na stavbu, jen tubusy mají 132 metrů, z jednoho pak ční gigantický ocelový anténní nástavec. Foto nahoře je z dubna 1988.
 ??  ?? Více návrhů Na místo dnešního vysílače vzniklo více návrhů, většinou s jednou nosnou konstrukcí (na snímku), nakonec ale vyhrála ta současná.
Více návrhů Na místo dnešního vysílače vzniklo více návrhů, většinou s jednou nosnou konstrukcí (na snímku), nakonec ale vyhrála ta současná.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia