MF DNES

Poprvé! Zlatý míč pro Součka

-

Stal se českým Fotbalisto­u roku 2019, získal angažmá v Premier League, kde si za výkony ve West Hamu vysloužil chválu. A včera středopola­ř Tomáš Souček převzal další ocenění, poprvé v kariéře vyhrál český Zlatý míč. Anketu, v níž novináři volí nejlepšího domácího fotbalistu.

Souček v hlasování žurnalistů vyhrál jak podzimní část ankety, tak jarní. Výsledky se sčítají. Zlatý míč se uděluje za soutěžní ročník – v tom minulém byl Souček druhý za Vaclíkem.

Na podzim Souček nastupoval za Slavii, pomohl jí do Ligy mistrů i k šestnáctib­odovému náskoku v čele tabulky Fortuna ligy. V lednu odešel do West Hamu. Především po nucené přestávce byl pro tým důležitým hráčem, po restartu Premier League v červnu dal tři góly a pomohl klubu vybojovat záchranu.

„Byla to pro mě určitě životní a zároveň i nejtěžší sezona. Se Slavií jsme do ní vstoupili nejlíp, jak jsme mohli – postoupili jsme do Ligy mistrů. V lize jsme měli obrovský náskok, podzim asi nemohl být lepší. V Anglii se pak podařila záchrana. Věřím, že to takhle bude pokračovat,“uvedl Souček.

V anketě si vytvořil náskok už na podzim, kdy za výkony ještě v dresu Slavie získal 784 bodů a vedl o 181 bodů před Vaclíkem. Jarní část Souček vyhrál dokonce o 189 bodů před útočníkem Patrikem Schickem z Lipska, který se posunul na celkové čtvrté místo.

Teprve podruhé za posledních jedenáct sezon nevyhrál Zlatý míč brankář. Loňský vítěz Vaclík, který se kvalifikov­al se Sevillou do skupiny příštího ročníku Ligy mistrů, se tentokrát musel spokojit s druhým místem.

Třetí byl další gólman Kolář, jenž si v uplynulém ligovém ročníku připsal rekordních 23 nul za Slavii.

Aspoň bod v anketě získalo třiapadesá­t hráčů. Rekordmane­m ankety je bývalý gólman Čech, který zvítězil dvanáctkrá­t. (min)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia