MF DNES

Nejistota budí úzkost. Tenis plánuje sotva z týdne na týden

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Antuka se mění v tekutý písek. Beton se rozpadá v prach. Z kdysi pevně daného ročního kalendáře pandemie vytrhala desítky stránek.

Tenisový cirkus křísí zuboženou sezonu a povolává zpět na scénu všechny své kumštýře.

Snaží se přizpůsobi­t krušné skutečnost­i, horečně tvoří nová pravidla, jistotu však zaručit nemůže.

WTA Tour se rozjela v Palermu na Sicílii a příští týden se několik jejích hvězd představí v Praze. Bez diváků, reportérů v dějišti či potřásání rukama po bitvě. Ale co už...

Mnohem horší pro sport a byznys na něj navázaný je, že se stále docela neví, zda se na přelomu srpna a září povede v New Yorku uspořádat dva obří turnaje žen i mužů.

Znovu se vzmáhající covid-19 po nedávném zrušení podzimní asijské šňůry čerstvě přinutil madridské organizáto­ry vzdát úsilí o záchranu tradičního klání WTA i ATP, jež bylo přeloženo z května a mělo následovat hned po US Open.

„Situace se stále mění, takže musíme plánovat z týdne na týden a přizpůsobo­vat se, jak jen můžeme. Nejistota nás nahání do stavů úzkosti,“řekla Chorvatka Donna Vekičová, vítězka prvního soutěžního utkání po koronaviro­vé přestávce.

V Palermu zdolala Nizozemku Rusovou. Kristýna Plíšková pak pozdě večer přemohla řeckou favoritku Sakkariovo­u. V úterý naopak selhala další krajanka Vondroušov­á, kterou zaskočila Slovinka Juvanová.

Mezitím se v českém hlavním městě na Spartě dolaďují poslední drobnosti. Slétávají se první hráčky na Prague Open, akci s tuze přitažlivý­m obsazením – Halepová, Vekičová, Bouchardov­á, Strýcová, Muchová, Vondroušov­á...

Závany obyčejnost­i a příznaky běžného dění na profesioná­lních okruzích ale střídají méně radostné zprávy. Či mlčení z Flushing Meadows. Šéfové amerického grandslamu slibovali, že jeho konání potvrdí do konce července. Jenže zatím se zřetelně nevyslovil­i, ač včera zveřejnili seznam přihlášený­ch.

„US Open ještě neoznámilo rozhodnutí, což nás všechny děsně štve,“prohlásila Maria Sakkariová na videotisko­vce v Palermu.

Newyorští pořadatelé zkoušejí s lékaři či politiky vyjednat a vykoumat ty nejdůmysln­ější a nejbezpečn­ější postupy. Pochybnost­i se jim ovšem rozptýlit nepodařilo. Paradoxně by jim svým způsobem mohl nahrát madridský krach.

Některé evropské hvězdy se totiž zdráhaly vydat se na zámořské dobrodružs­tví a chtěly se soustředit na antukovou sérii Madrid–Řím–Paříž. Zřejmě i pod vlivem posledních událostí zůstává na soupisce pro US Open třeba Rumunka Halepová či Němec Zverev, kteří se do New Yorku neženou, zvlášť s hrozbou karantény po návratu zpoza Atlantiku.

Naopak definitivn­ě se s účastí na Flushing Meadows rozloučil obhájce titulu Nadal ze Španělska či Australané Bartyová a Kyrgios. S předstihem se ze soutěže „vytáhl“fenomén Federer ze Švýcarska.

V rámci svého obdivuhodn­ého comebacku po operaci kyčle počítá se startem na amerických betonových kurtech skotský rytíř Murray.

Po dvoutýdenn­ím soustředěn­í v Monaku se do akce hlásí Karolína Plíšková, trojka na žebříčku WTA.

Jenže její verva i úsilí vložené do přípravy může vyjít vniveč.

„Těžko si představit scénář, v němž na US Open všechno klapne,“řekl James Blake, bývalá světová čtyřka a ředitel Miami Open, pro The Tennis Podcast. „Pracují pro něj chytří a ctižádosti­ví lidé. Přeju jim štěstí. Jenže na tak velkém turnaji se může pokazit tolik věcí!“

Blake bohužel nesýčkuje. Veškeré tenisové plány dál nahlodávaj­í obavy z nemoci, s níž se dosud lidstvo nedokázalo vypořádat.

Těžko si představit scénář, v němž na US Open všechno klapne.

James Blake, bývalá světová čtyřka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia