MF DNES

Praktické informace

-

Od Prahy do Hradce Králové po dálnici D11. Z Hradce Králové dál přes Jaroměř, Náchod, Hronov a Polici nad Metují. Z obce Hlavňov vede kousek od rybníka do kopce na Hvězdu asfaltka. Ale pozor, silnice je úzká, auta jedoucí proti sobě si zde musí dávat přednost. Parkovat lze na třech místech. V Hlavňově na parkovišti u horní autobusové zastávky, o pár set metrů dál u rybníka, anebo až na parkovišti Kaple na Hvězdě. Žádné z těchto parkovišť není placené.

Otevírací doba a vstupné:

Skalní město na Hvězdě je celoročně volně přístupné.

Provozní doba Chaty Hvězda Středa, čtvrtek, pátek 11.00–20.00 Sobota 11.00–02.00 Neděle 11.00–18.00 Pondělí a úterý zavřeno. Provoz chaty celoročně.

Kontakt:

Turistická Chata Hvězda Police nad Metují–Hlavňov 82 Tel: 491 543 208, +420 606 294 251 mail: chatahvezd­a.novakovi@tiscali.cz www.chatahvezd­a-novakovi.cz/

Měli byste vědět, že...

Božanovský špičák, jeden z dalších cílů výletů v okolí Hvězdy, je dalším skalním městem. Názvy skal jsou i tady docela rozmanité, v pískovcový­ch útvarech rozpoznáte Želvu, Velblouda, Kovadlinu, Kočku, Varana, Ponorku, Veverku.

Řada tras v okolí Hvězdy je sjízdná i na kole. Naplánovat lze výlety po asfaltu i terénem, cyklisty čekají zajímavé výšlapy i sjezdy. Zdatní cyklisté si mohou najít i extrémní úseky, kudy se jezdí tradiční maraton MTB Rallye Sudety.

Hlavňov má sice jen asi 150 obyvatel, ale v katastru obce jsou hned čtyři fungující hospody. Kromě Chaty Hvězda je to Hospůdka Na hrázi u Hlavňovské­ho rybníka, Penzion Pod Jasanem a Hostinec U Doležalů. Všechny mají vnitřní i venkovní posezení.

Jen sedm kilometrů od Hvězdy je další pěkné skalní město Ostaš. Turisté si to však letos tolik neužijí, ve velkém se zde těží dřevo kvůli kůrovci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia