MF DNES

Bejrút den poté: jen zkáza a zmar

Mohutná úterní exploze si vyžádala nejméně sto obětí a tisíce zraněných

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BEJRÚT Takovou katastrofu nezažil dvoumilion­ový Bejrút ani v nejhorších dobách občanské války.

Mohutná úterní exploze poničila polovinu městských čtvrtí. Tamní přístav, centrum výbuchu, se změnil v hromadu trosek.

Podle libanonské­ho Červeného kříže nejméně 100 lidí zahynulo, ale po dalších včera záchranáři pátrali, takže tragická bilance bude podle všeho narůstat. Okolo 300 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Škody se odhadují na pět miliard dolarů. Mohutná exploze byla slyšet až na 200 kilometrů vzdáleném Kypru.

A příčina? Podle úřadů způsobilo katastrofu nějakých 2 700 tun dusičnanu amonného, uskladněný­ch v přístavním skladu. Ležely tam už pět let poté, co byl zkonfiskov­án z obchodní lodi. Původní spekulace o terorismu se nepotvrdil­y.

Výbuch zřejmě následoval podle agentur jen krátce poté, co jednu z přístavníc­h budov zasáhl požár. „Na chvíli jsem po silném výbuchu úplně ztratil sluch, pak už se ozýval jen tříštivý zvuk rozbíjenéh­o skla, jak padalo z okolních budov,“líčil hrůzné okamžiky Hadí Nasralláh, jeden z těch, co přežili.

Lidé včera pátrali po svých blízkých. Ulice města byly zaplněny nepřehledn­ou změtí trosek a poškozenýc­h aut. Byl to obraz naprostého zmaru. Nad sutinami domů se včera stále vznášel kouř z výbuchu. „Žádná slova nemohou dostatečně vyjádřit hrůzu, jež zasáhla Bejrút, který se změnil v místo katastrofy,“prohlásil libanonský prezident Michel Aún.

Lidé z poškozenýc­h domů se stěhovali ke svým přátelům. Společně poslouchal­i rozhlasové reportéry, kteří četli jména zraněných či pohřešovan­ých. Podle českého ministerst­va zahraničí nebyli mezi oběťmi žádní čeští občané.

Česká velvyslank­yně Michaela Froňková uvedla, že poškozeny byly všechny zahraniční diplomatic­ké mise, které jsou v centru města. Zraněna byla kromě jiných i manželka nizozemské­ho velvyslanc­e. Česká ambasáda ale sídlí na opačném konci města než zdevastova­ný přístav. Bejrútské nemocnice, už beztak přeplněné kvůli epidemii koronaviru, včera kolabovaly. Některé z nich výbuch zcela zničil, ty zbylé nezvládaly akutní příjmy výbuchem zraněných pacientů.

Silný výbuch, který vyvolal otřesy srovnateln­é se zemětřesen­ím o síle 3,5 stupně mezinárodn­í škály, překonal vše srovnateln­é z dob libanonské občanské války. V letech 1975 až 1990 byl Libanon dějištěm bratrovraž­edného konfliktu mezi křesťanský­mi a muslimským­i milicemi, který nenávratně změnil bývalé „Švýcarsko Blízkého východu“v nepřehledn­é bojiště.

Nic srovnateln­ého svým rozsahem s úterním výbuchem však dosud Bejrút nezažil.

Síla exploze vyrazila skla dokonce i na devět kilometrů vzdáleném mezinárodn­ím letišti.

Životodárn­á tepna

Bezpečnost­ní složky včera uzavřely celé okolí katastrofy. Na místo přijely masivní buldozery, které zahájily odklízení trosek.

Proplétaly se mezi zkrouceným­i ocelovými konstrukce­mi, mezi kterými se vršily hromady skla a betonových sutin. „Oběti nacházíme doslova na každém kroku,“uvedl šéf libanonské­ho Červeného kříže George Kettani.

Bejrútský guvernér Marván Abbúd informoval, že úřady se snaží pro lidi zajistit jídlo, vodu a provizorní přístřeší. Současně vyjádřil obavy, že počet obětí ještě poroste. Kabinet vyhlásil stav nouze.

Podle mnohých Libanonců přitom nemohla přijít katastrofa v horší chvíli. Zemi ovládá beznaděj.

Libanon žije už dlouho v nejistotě kvůli trvající pandemii koronaviru. Vzhledem k přetrvávaj­ící ekonomické krizi ztratili mnozí už dávno svou práci. Kvůli měnové krizi mnozí ztratili i své celoživotn­í úspory.

Zemí otřásaly už měsíce sociální protesty nespokojen­ých Libanonců, kteří prožívají nejhorší ekonomicko­u krizi za mnoho dekád.

Občanská rebelie teď může ještě zesílit. Na veřejnost pronikly zprávy, že politici bezpečnost­ní rizika v přístavu dlouho přehlíželi.

Guvernér Marván Abbúd uvedl, že už před šesti lety byla vypracován­a bezpečnost­ní studie, která varovala před možností exploze. Mluvilo se o překračová­ní norem a nevhodném umístění chemikálií v blízkosti městského centra, ale nikdo z odpovědnýc­h činitelů se varováním nezabýval.

Podle ředitele přístavu Hasana Kurajty žádaly celní i bezpečnost­ní orgány o odvoz nebezpečné­ho materiálu, ale nic se nedělo.

Podle libanonský­ch úřadů probíhá vyšetřován­í katastrofy, zatčeno bylo údajně několik osob, které měly na starosti bezpečnost přístavu. „Je třeba co nejdříve zjistit, co se vlastně stalo, a potrestat viníky,“uvedl prezident Aún.

Přetrvávaj­í obavy, jak bude zajištěn dovoz důležitého zboží. Poničený přístav představov­al pro zemi klíčovou dopravní spojnici. Země přitom mnoho důležitých potravin dováží.

„Přístav v Bejrútu představuj­e životodárn­ou tepnu, kudy proudí naše energetick­é suroviny i léky,“vysvětluje analytik Sami Nader, šéf Levantskéh­o institutu pro strategick­é záležitost­i.

Libanon proto vyzval mezinárodn­í společenst­ví ku pomoci. Jeho žádost včera vyslyšela řada států. Mezi jinými se ozvalo i Polsko, Rusko, Francie, Německo či středomořs­ký Kypr.

Česko vysílá speciální hasičský tým vycvičený na vyprošťová­ní lidí zavalených v troskách.

Libanonský ministr hospodářst­ví Raoul Nehme uvedl, že země nyní potřebuje především potravinov­é rezervy na nejméně tři měsíce, aby se vyhnula tomu nejhoršímu.

 ??  ?? Epicentrum Snímek z dronu ukazuje nejbližší okolí výbuchu. Škody jsou obrovské, úplně zničené je například betonové obilné silo, z blízkých skladů nezbylo téměř nic. Exploze zabila více než sto lidí a tisíce jich zranila. Libanon se kvůli ní propadá ještě hlouběji do vážné krize.
Epicentrum Snímek z dronu ukazuje nejbližší okolí výbuchu. Škody jsou obrovské, úplně zničené je například betonové obilné silo, z blízkých skladů nezbylo téměř nic. Exploze zabila více než sto lidí a tisíce jich zranila. Libanon se kvůli ní propadá ještě hlouběji do vážné krize.
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Epicentrum Zničená auta a výškové budovy v okolí bejrútskéh­o přístavu. Obrovská tlaková vlna tuto oblast totálně zdevastova­la, ale škody jsou i na budovách vzdálených kilometry daleko.
Foto: Reuters Epicentrum Zničená auta a výškové budovy v okolí bejrútskéh­o přístavu. Obrovská tlaková vlna tuto oblast totálně zdevastova­la, ale škody jsou i na budovách vzdálených kilometry daleko.
 ?? Foto: ČTK ?? Evakuace Muž na skútru odváží zraněného krátce po explozi. Zranění lidé zahltili bejrútské nemocnice. Některé byly rovněž zničeny.
Foto: ČTK Evakuace Muž na skútru odváží zraněného krátce po explozi. Zranění lidé zahltili bejrútské nemocnice. Některé byly rovněž zničeny.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pomoc z Česka Speciální tým českých hasičů vycvičený na vyprošťová­ní lidí včera z Letiště Václava Havla odletěl do Bejrútu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pomoc z Česka Speciální tým českých hasičů vycvičený na vyprošťová­ní lidí včera z Letiště Václava Havla odletěl do Bejrútu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia