MF DNES

50 krás: hrad, který byl na odstřel

Vodní hrad Lipý v České Lípě měl namále

- — Tomáš Lánský

Kde je k čertu ten hrad? Nejednomu turistovi probleskne hlavou tato otázka, když v centru České Lípy hledá Vodní hrad Lipý. Místo něj ho čeká jen zřícenina téhož jména. Nejstarší památka ve městě, jejíž vznik se datuje do 13. století, je v troskách už 63 let. Komunisté se totiž v roce 1957 rozhodli místo opravy unikátní památku odstřelit dynamitem. I tak stojí místo za návštěvu. Zachovaly se zde sklepy, nádvoří je dějištěm řady kulturních akcí.

„Byla to obrovská rána. Výbušniny byly příliš silné, bezpečnost­ní opatření liknavá a spíše teoretická. Takže rána vysklila výlohy mnoha krámům v okolí a stovkám bytů ve směru tlakové vlny. Lidé sice byli varováni, aby okna otevřeli, ale nebylo to nic platné,“přiblížil Ladislav Smejkal, historik českolipsk­ého muzea.

Mohutnost středověký­ch pilířů hradu však zaskočila i zkušené střelmistr­y. Zdi výbuchu odolaly, a tak se ještě větší exploze ozvala i tři dny na to. To už se celé zámecké křídlo sesunulo k zemi. Trosky se použily k zanesení toku Ploučnice, jejíž tok se reguloval a také jako podklad běžecké dráhy na místním stadionu. Tehdy se uvažovalo o tom, že se tu bude konat Spartakiád­a a bylo třeba něčím vyrovnat běžecké dráhy.

Srovnat hrad se zemí se přitom původně nemělo. Existovaly plány na to, že se upraví pro potřeby muza, vznikne zde skanzen, galerie nebo botanická zahrada. To by ale dle dobových odhadů bylo moc drahé. Rozkaz národního výboru posléze zněl upravit zchátralý hrad do podoby zříceniny, ale nenašel se nikdo, kdo by to svedl. Komunisté tedy povolali dobrovolni­cký útvar Lidové armády z Terezína, aby vojáci celé křídlo odpálili do vzduchu.

„Propaganda prosadila mezi lidmi mínění, že hrad překáží. Celé historické jádro města se tehdy mělo bourat, takže to všichni brali jako dobrý krok,“dodává Smejkal.

Na dalších více než 30 let byl Lipý i se zbouraným zámeckým křídlem zpustlý. V nejzachova­lejší části hradu si Pravoslavn­á církev zřídila modlitebnu a uvnitř hradu vyrostly garáže. Teprve první porevolučn­í starosta města Zdeněk Pokorný prosadil postupnou záchranu a obnovu památky do podoby dnešní zříceniny.

První milion darovala například firma Shell, která budovala pod Špičákem benzínovou čerpací stanici. Postupně se díky neúnavné aktivitě Pokorného přidávali další dárci. Z hradu se odstranily přistavěné garáže, stabilizov­alo se opěrné zdivo, zpřístupni­ly se středověké sklepy, proběhl archeologi­cký průzkum a odkryly se i překrásná sgrafita na hradbách, díky nimž si řada lidí uvědomila, jak cennou památkou dosavadní ruina je.

Hrad nechal ve 13. století vystavět nejslavněj­ší z rodu Rohovců, Jindřich z Lipé. Později sloužil jako základna Husitů k válečným výpadům. Vystřídal pak řadu majitelů, chátrat začal po Bílé hoře. Roku 1778 zde poobědval císař Josef II. se svými generály Laudonem a Lascym, tím slavná historie hradu Lipý končí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ?? Dějiště akcí
Dějiště akcí
 ??  ??
 ??  ?? Vodní hrad Lipý bývá tradičně dějištěm kulturních akcí, například oblíbených Pašijových her. Černobílý snímek zachycuje okamžik druhého odstřelu hradu roku 1957. 2x foto: Tomáš Lánský a archiv českolipsk­ého muea.
Vodní hrad Lipý bývá tradičně dějištěm kulturních akcí, například oblíbených Pašijových her. Černobílý snímek zachycuje okamžik druhého odstřelu hradu roku 1957. 2x foto: Tomáš Lánský a archiv českolipsk­ého muea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia