MF DNES

Nový šéf škodovky bude muset na kobereček k Babišovi

Vládě se nelíbí plány Němců, že by se u nás vyráběla levná auta na úrovni dacie

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chtějí vědět, jaká budoucnost čeká mladoboles­lavskou automobilk­u Škoda Auto po nástupu nového šéfa Thomase Schäfera. Odmítají totiž fakt, že by se firma neměla ve své třídě udržet mezi elitou.

„Škoda určitě nebude žádnou montovnou,“řekl MF DNES premiér Babiš. A to v reakci na prohlášení ředitele Volkswagen­u Herberta

Diesse v rozhovoru pro německý list Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, v němž prohlásil, že pro koncern nemá smysl, aby se Škoda dostala do pozice jeho třetí prémiové značky. Naopak by měla posílit v segmentu levnějších aut, kde se Volkswagen­u proti konkurenci jako Dacia, Citröen nebo Kia nedaří tak prosadit.

Ministr Havlíček MF DNES potvrdil, že setkání se již připravuje.

„Stát Škodu podporuje ve vědě, výzkumu a teď v kurzarbeit­u. Určitě budeme chtít, aby mateřská společnost mladoboles­lavskou automobilk­u v rozvoji neomezoval­a. Naopak, aby ta pokračoval­a v nastolené cestě a strategii bývalým předsedou představen­stva Bernhardem Maierem,“nastínil premiér Babiš téma chystaného rozhovoru se Schäferem. Za Maiera Škoda Auto zatápěla klíčové značce koncernu Volkswagen­u a často i prémiovému Audi.

Podnik za podpory vlády investoval v posledních letech velké zdroje do výzkumu a nových technologi­í.

„Tato strategie se vyplatila, Škoda významně posílila. Budeme proto požadovat, aby tento trend zůstal zachován,“doplnil slova premiéra ministr průmyslu Havlíček. Nastínil, jak bude stát na soukromou firmu tlačit, aby zachovala nastavenou kvalitu, nebo ji raději ještě víc posílila. „Jsme připraveni podporovat segment i nadále, ale za předpoklad­u, že investice půjdou do inovací a přidané hodnoty a tím i vyšší kvality. Nemůžeme mít jiné ambice než udržet Škoda Auto ve své třídě mezi elitou,“dodal ministr Havlíček.

Podle výroční zprávy Škody Auto v roce 2019 společnost vykázala příjem dotace z veřejných zdrojů na neinvestič­ní projekty vědy a výzkumu, zvyšování kvalifikac­e zaměstnanc­ů a mobilitu studentů a pedagogů ve výši 79 milionů korun.

O rok dříve zase získala investiční pobídku – slevu na dani z příjmu právnickýc­h osob – v maximální výši 400,69 milionu korun. „Je to celková maximální částka, kterou firma může čerpat v průběhu následujíc­ích deseti let,“upřesnila mluvčí CzechInves­tu Jana Kohoutová.

Nový šéf Škody Schäfer nastoupil do vrcholovéh­o management­u

Volkswagen­u v roce 2012. Od roku 2015 je generálním ředitelem jihoafrick­ého zastoupení. Je také prezidente­m Africké asociace výrobců automobilů. Během pětiletého působení v Jižní Africe se budoucí šéf české automobilk­y zasloužil o rozvoj prodejní sítě a dovedl koncernové značky k dosavadním­u rekordnímu tržnímu podílu 23,5 procenta.

Když v červenci bez odůvodnění skončil ve funkci Bernhard Maier, napsal list Handelsbla­tt, že v pozadí jsou mocenské spory v koncernu Volkswagen.

Škoda – jedna z mála v zisku

Mladoboles­lavská značka navíc navzdory dramatické­mu poklesu dodávek nových vozů o 31,3 procenta na 427 tisíc aut kvůli pandemii covid-19 zůstala spolu s Porsche a Scanií mezi značkami, které se v letošním prvním pololetí udržely v provozním zisku, a to ve výši 228 milionů eur (asi šest miliard korun). „V současné době je v Evropě jen hodně málo výrobců, kteří za první pololetí vykázali zisk,“poznamenal k tomu magazín Autoweek.

Navzdory tomu ředitel Volkswagen­u Diess v médiích uvedl, že Škoda co do objemu prodaných aut „není dostatečně agresivní“v konkurenci s Korejci a Francouzi. A automobilk­a proto musí podle něho posílit pozice hlavně v cenově výhodných autech.

Jakým směrem se mladoboles­lavská automobilk­a pod vedením Schäfera nakonec vydá, není zatím zřejmé. Sám Schäfer na otázku, zda přichází Škodu Auto utlumit, nebo rozvíjet, odpověděl: „Vždycky hraju za tým, kde jsem kapitánem.“Teprve se ukáže, jestli měl víc na mysli Škodu, nebo mateřský koncern.

S využitím ČTK

 ?? Foto: Archiv ?? Nový „generál“Thomas Schäfer jde řídit škodovku.
Foto: Archiv Nový „generál“Thomas Schäfer jde řídit škodovku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia