MF DNES

Volby z auta budou, opozice s nimi souhlasí

- — Eva Pospíšilov­á

Lidé, kteří budou v době krajských a senátních voleb v karanténě, budou moci zřejmě volit z auta, ve speciálníc­h volebních okrscích nebo u výjezdních komisí.

Včera se na tom shodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se zástupci parlamentn­ích stran. Sněmovna by měla tyto tři návrhy projednat 19. srpna, a to ve stavu legislativ­ní nouze, tedy zrychleně.

Následně by měl návrh putovat do Senátu, tak aby se vše stihlo schválit do začátku září, kdy začne školení komisařů. Členové volebních komisí také nově dostanou o pět set korun vyšší odměnu, tedy 2 300 korun.

Volby do zastupitel­stev třinácti krajů a do Senátu se budou konat 2. a 3. října. Na to, že lidé v karanténě se bez změny legislativ­y nebudou moci účastnit voleb, upozornily MF DNES a iDNES.cz.

Mezi politiky vypukl spor, zda je vůbec možné odepřít významné části lidí volit, když je to demokratic­ké právo. A mnozí politici začali volat po tom, aby byla bleskově uzákoněna řešení, která by i lidem v karanténě volit umožnila. Paradoxně totiž nikdo nechtěl odložení voleb.

Jednou z nyní navrhovaný­ch variant je drive-in hlasování, tedy že budou lidé volit z motorového vozidla u speciálníc­h stanovišť. Ta budou podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny zřízena ve středu 30. září ve všech okresech, tedy na 78 místech. Budou na ně dohlížet vždy tři vojáci a zapisovate­l.

„Zatím nepadlo žádné definitivn­í rozhodnutí. Pokud to ale nakonec dopadne tak, jak bylo prezentová­no, tak armáda nasadí na volby 234 vojáků,“řekl k tomu mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Další alternativ­ou k hlasování z automobilu by byly speciální výjezdní volební komise za účasti armády, které by voliče objížděly.

Možnost speciálníh­o hlasování se bude týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem.

 ?? Foto: MAFRA ?? Ministr Jan Hamáček vyjednal podobu voleb v karanténě.
Foto: MAFRA Ministr Jan Hamáček vyjednal podobu voleb v karanténě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia